'Els tests d'antígens als casals d'estiu a les farmàcies s'haurien d'haver fet abans'

Les farmàcies de Sant Cugat que han volgut fan a partir d'aquest dilluns un cribratge gratuït amb cita prèvia a menors i monitors de casals i esplais


  • Comparteix:

La farmàcia del Monestir del carrer Santiago Rusiñol / Foto: Cugat Mèdia

La farmàcia del Monestir del carrer Santiago Rusiñol / Foto: Cugat Mèdia

Les farmàcies de Sant Cugat que s'han apuntat ofereixen testos d'antígens gratuïts per a nens d'entre 10 i 15 anys i monitors fins a 40 anys a partir d'aquest dilluns. La preocupació davant la nova variant Delta, més contagiosa ha impulsat que CatSalut hagi tirat endavant aquesta iniciativa, que a Sant Cugat hi participen les farmàcies Riera Rivière, Santa Maria, Monestir i Santa Teresa. El procediment és molt senzill, només cal trucar a una d'aquestes farmàcies i demanar cita prèvia per a realitzar-se el test. Cugat Mèdia ha parlat amb aquests establiments, i algunes farmàcies veuen amb bons ulls la iniciativa, i altres creuen que arriba tard.

Aquests tests d'antígens gratuïts se'l poden fer totes aquelles persones que siguin asimptomàtiques, no hagin tingut contacte amb positius i no siguin contactes estrets de positius. El test és d'automostra, les persones que hi vagin s'han de fer el test, i en quinze minuts un farmacèutic els dona el resultat, positiu o negatiu, al pacient. En cas que sigui positiu, la farmàcia avisa al CatSalut per rastrejar els contactes estrets del positiu.

A algunes de les persones que es troben dins de les franges d'edat indicades, se'ls envia un SMS per animar-los a fer-se aquesta prova a les farmàcies. Els resultats també estan disponibles a l'app 'La meva salut, tant si són positius com negatius.

Alguns farmacèutics, com Vanesa Muñoz de la Farmàcia Santa Teresa, valoren positivament la iniciativa: "Crec que som una eina important perquè la persona no cal que vagi al CAP i ve directament a la farmàcia i es pot fer un cribratge aquí sense problema, així podem ajudar a desembussar una miqueta els centres d'atenció primària".

La Farmàcia del Monestir no ha pogut engegar les proves al matí amb normalitat per problemes informàtics. Estela Rodríguez comenta que "assumir aquest tipus de projecte és un sobreesforç" per a la seva farmàcia i que tampoc saben "quanta gent s'ha de testar a Sant Cugat".

Per a altres, aquesta mesura arriba massa tard. "Portem tres setmanes de casals d'estiu que no s'han fet proves i no són el grup bombolla de sempre del 'col·le'", argument Begoña Samarach, farmacèutica de la Farmàcia Santa Maria. "Hi ha hagut molta barreja. S'hauria d'haver fet abans i crec que hauríem pogut frenar tota aquesta joventut que està contagiada".






Vanesa Muñoz

La notícia aquesta ja ve d’uns dies que el CatSalut ha proposat aquest projecte. Ens vam informar, hem fet un curs i a partir d’aquí ens hem apuntat. Crec que som una eina important de que la persona no cal que vagi al CAP sinó que la persona ve directament a la farmàcia i es pot fer un cribratge aquí sense problema i poder ajudar a desembussar una miqueta el CAP.

Estela Rodríguez

Assumir aquest tipus de projecte és un sobreesforç per a nosaltres. A més a més tampoc sabem l'afluència que hi hauria de públic. No tenim ni una estimació de quanta gent s'ha de testar a Sant Cugat.

Begoña Samaranch

Portem tres setmanes de casal d'estiu que no s'han fet proves i els nens canvien, no és el grup bombolla de sempre del col·le, de les classes sinó que han anat a llocs diferents. Llavors, hi ha hagut molta barreja. S'hauria d'haver fet abans, llavors jo crec que hauríem pogut frenar tota aquesta joventut que està contagiada.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.