Com entendre un contracte o un document jurídic? Atomian t'ho posa fàcil

Aquesta empresa santcugatenca ha desenvolupat un software capaç de buscar les paraules clau d'un text a través de la 'computació cognitiva'

L'equip d'Atomian / Foto: Atomian

Societat

Publicat el 10/ago/21 per Aitor Garcia

Llegir un contracte o un document jurídic és una tasca feixuga, sobretot si n'has de llegir molts durant el dia. Atomian, una empresa santcugatenca dedicada a la Intel·ligència Artificial des de l'any 2014, n'ha trobat la solució. Miquel Montero, fundador d'aquesta empresa, ens ha explicat el funcionament d'un software basat en la 'computació cognitiva', és a dir, un processador de textos que a més de buscar conceptes clau és capaç d'entendre el text. Cugat Mèdia ha parlat amb ell en una entrevista emesa al programa 'Obert x Vacances', de La Xarxa.

Escolta-ho

En què es diferencia la vostra tecnologia de la d'altres empreses que es dediquen a la Intel·ligència Artificial?
És una pregunta que té una resposta molt llarga, però per a fer-ho curt, a grans trets hi ha dos tipus d'empreses d'Intel·ligència Artificial, les que en fan i les que l'apliquen. Nosaltres som de les primeres, de les que han fet un tipus d'Intel·ligència Artificial que serveix molt bé per a uns propòsits concrets.

El vostre software llegeix notificacions judicials i n'extreu les informacions i dades clau per omplir uns formularis que habitualment es completen manualment. Com ho fa això?
Una de les gràcies d'Atomian és que no busca paraules clau, busca conceptes clau, que és diferent. Normalment, altres sistemes agafen les paraules i busquen la seva ubicació. Nosaltres el que fem és intentar entendre el text i, quan l'hem entès, som capaços de treballar sobre els significats últims d'aquell text.

Tot això té a veure amb la computació cognitiva? En què consisteix exactament?
És una branca de la Intel·ligència Artificial que intenta arribar a les cognicions del cervell humà, és a dir, què és el que entenem. Intentem ser molt estrictes amb el que expliquem, amb els termes que fem servir. De fet, el terme Computació Cognitiva serveix per això, per distingir-nos de tecnologies que fan simplement processat de paraules. La nostra és una tecnologia sobre coneixement, sobre adquisició de coneixement i sobre interpretació d'unes percepcions o d'uns textos, que és una percepció simbòlica convertida a un coneixement.

Amb quines empreses treballeu?
Nosaltres treballem sobretot amb empreses que es dediquen a processar milers de documents al dia: contractes, notificacions judicials, escriptures de diversos tipus del notari, etcètera. Són empreses que estan dedicades a fer aquesta lectura manual, fins i tot, algunes processen deu mil documents al dia. Aquest és el nostre client: se'ls hi diuen externalitzadors de processos (Business Process Outsourcers).

En quins projectes treballeu actualment?
En plena pandèmia vam publicar un primer producte, un document molt tècnic que està involucrat en diversos processos de gestió hipotecària, de valoració d'immobles, etc. Ara estem treballant amb la lectura de la notificació judicial, que és un mercat enorme. Existeix una necessitat molt clara a les empreses de tota mena. Penseu que un procurador d'un tribunal pot estar rebent 200 documents diaris, amb la qual cosa passa moltíssimes hores al dia llegint aquests documents i classificant-los, extraient-ne unes dades concretes que li indiquen on està cada procés judicial que té en marxa en aquell moment. Per tant, és un producte que té una necessitat universal.

Quants anys fa que la vostra empresa participa al Mobile World Congress?
Des que l'empresa existeix, el 2014, no ens n'hem perdut cap edició. Però nosaltres anem a la fira de les 'start-up', a la 'Four Years From Now', que està adherida al Mobile World Congress, i és on hi ha tot el xup-xup de coses noves. El Mobile és una cosa molt institucional, molt de grans negocis entre operadors de telecomunicacions, i el 'Four Years From Now' és una fira d'innovació annexa al Mobile. Aquesta fira és molt interessant i té molta vida.



DECLARACIONS

Miquel Montero

Una de les gràcies d'Atomian és que no busca paraules clau, busca conceptes clau, que és diferent. Altres sistemes agafen les paraules, busquen la seva ubicació, si abans tenen una altra paraula clau que les cita o que els hi dona pas, nosaltres el que fem és intentar entendre el text. I aleshores quan hem entès el text som capaços de treballar sobre els significats últims d'aquell text. Això és el que fem diferent.

Your browser doesn’t support HTML5 audio