Com sabem si una pàgina web és segura?

El propietari de 021 Informàtics, William de Santis, ens dona uns quants consells per navegar més segurs per internet


  • Comparteix:

Tenir l'antivirus connectat, no entrar a enllaços desconeguts, evitar connectar-se a una wifi pública i no fer servir sempre la mateixa contrasenya són alguns dels consells / Foto: Pixabay

Tenir l'antivirus connectat, no entrar a enllaços desconeguts, evitar connectar-se a una wifi pública i no fer servir sempre la mateixa contrasenya són alguns dels consells / Foto: Pixabay

L'increment d'ús d'internet dels últims anys ha provocat que les estafes i els robatoris de dades personals vagin en augment. A través de pàgines web, del correu electrònic, de les xarxes socials o dels SMS els estafadors intenten enganyar els usuaris, que sovint no s'adonen del frau fins que ja és massa tard. A partir d'aquí, com podem navegar més segurs per internet? William de Santis, propietari de 021 Informàtics, ha donat uns quants consells i recomanacions a tenir en compte al magazín 'Obert x Vacances' de La Xarxa, coproduït per Cugat Mèdia.

ESCOLTA-HO

Cal tenir l'antivirus sempre activat?
A l'ordinador és molt recomanable, fins i tot necessari, disposar d'un antivirus. Al mòbil és més complicat que s'instal·li un virus perquè els dispositius ja disposen de molts mecanismes de seguretat.

Quan hem d'evitar fer clic a un enllaç?
Els enllaços desconeguts són una porta d'entrada pels virus. Abans de clicar-hi, és important mirar d'on ve i fer servir l'antivirus per verificar si és perillós entrar-hi.

Compres segures per internet
Hi ha diferents passos per assegurar-nos que la compra online que volem realitzar és segura. Primer cal fixar-se si la pàgina web té el certificat de seguretat ('http'). Una altra cosa que cal fer és mirar quin és el preu, les condicions de compra i si hi ha un telèfon de contacte. D'aquesta manera, si no ho tens clar, pots trucar primer a l'empresa. Per últim, també es recomana intentar comprar a pàgines conegudes.

Què és i com detectar el 'phishing'
El 'phishing' és una de les tècniques per aconseguir dades i contrasenyes. Els estafadors suplanten una pàgina web, normalment d'entitats bancàries, i t'envien un missatge amb l'enllaç. Un cop dins, et demanen que posis les teves claus. William de Santis explica que un dels mecanismes per detectar aquestes webs fraudulentes és fixar-se en l'URL, que és una mica diferent de l'original.

És segur connectar-se a una wifi pública?
Connectar-se a una wifi pública, com a la d'un hotel per exemple, significa que ens estem exposant que ens recullin dades personals. Sempre és recomanable no connectar-s'hi.

Una contrasenya per a tot?
Sempre és millor tenir contrasenyes diferents, sobretot en aquells comptes de més risc com serien els bancs.


William de Santis

La pàgina web original del BBVA o de la Caixa seria www.lacaixa.com i veurem que aquesta adreça, la URL, canvia una mica. Normalment és bbva.a o .1. Aquesta pàgina quan tu l'obres veuràs que és exactament a la del teu banc, perquè la copien a la perfecció



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.