Fem un gelat artesà?

Descobrim tres gelateries de Sant Cugat que fan els gelats de manera artesana


  • Comparteix:

Un dels gelats de Gelats i Torrons Joan Pros, en una imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia

Un dels gelats de Gelats i Torrons Joan Pros, en una imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia

De gelats n'hi ha de molts gustos, però el que asseguren els que s'hi dediquen és que el que realment marca el gust d'un gelat és que sigui artesà. A Cugat Mèdia hem parlat amb tres gelateries de la ciutat que els elaboren artesanalment. Són Gelats i Torrons Joan Pros, Voglio i Gelats Pyreneum.

D'aquests gelaters, el més veterà és Joan Pros. Ell és artesà i pastisser de Gelats i Torrons Joan Pros des de fa 40 anys. El seu negoci va començar a Sant Cugat i també va tenir una botiga a Rubí, però les que conserva ara són les de Sant Cugat: una al carrer Santa Maria i una altra al carrer de la Torre. Pros explica que perquè un gelat es pugui qualificar d'artesà, cal que la matèria primera sigui de qualitat. Per ell, això és el que fa que el gelat tingui un gust diferent: "perquè et surti bé, has de posar-hi bones coses. No hi pots posar el que et doni la gana. I si hi ha bones coses, surten bons gelats. O bons granissats, o bona orxata, o bona llet merengada".

A la producció de la seva gelateria, hi treballen dues persones. La resta de l'equip són gent de servei de botiga, que en dies de més feina també poden ajudar en la producció. Si li preguntem pels trets diferencials de la seva gelateria, ens diu que han anat seguint els gustos de la clientela. "Faig el que la gent demana, si és que no puc anar a contracorrent!", assegura Pros.

"Vendre gelats és una aventura total", explica l'artesà i pastisser, ja que per ell no s'assembla a cap altre sistema de comerç. De fet, diu que hi ha gelats d'entre setmana i gelats de cap de setmana. Això és perquè els dies de cada dia, es venen més els gustos clàssics; i els dissabtes i diumenges, els més especials com el de cafè o de poma. També que és un negoci que va en funció del temps: "els dies de més calor, venc més beguda que gelat". Així doncs, a gelats i Torrons Joan Pros fan gelats des del març fins a l'octubre, i la resta de mesos es dediquen als torrons, que també fan artesanalment.

Una altra gelateria artesana que hi ha a Sant Cugat, però que en aquest cas ha obert fa poc més de dos mesos, és Voglio. Un dels seus propietaris, Carlos Fornaroli, ens comenta que obrir-la va ser idea del seu soci, Leonardo Gibo, que fa cinc anys que viu a la ciutat. Gibo anava sovint a menjar al Mercat Vell, i creia que faltava una gelateria a aquella zona. I va ser així que entre tots dos van decidir emprendre aquest negoci.

A Voglio fan els gelats al local de la botiga cada dia. Fornaroli descriu els seus gelats com un producte molt noble, ja que els fan sense conservants ni colorants, treballen amb llet ecològica i amb sucre de canya: "tot és com més natural, millor". Això fa que hagin de produir cada dia, perquè el gelat que ells fan només dura dos o tres dies. Un avantatge que troben a fer els gelats ells mateixos és el fet de jugar amb les receptes i fer els gustos que volen. "També ens adaptem a les demandes de gustos de la clientela", expliquen, "i això ens va passar per exemple amb el gelat de coco, que vam començar a fer perquè molta gent ens el demanava". D'aquesta manera, ara treballen amb 22 gustos, que és el que poden produir entre els dos socis. A banda, hi ha tres persones dedicades a l'atenció al públic.

Tot i que han obert a l'estiu, des de Voglio s'han proposat oferir gelats 365 dies l'any "perquè qui vulgui un gelat, el pugui tenir en qualsevol moment de l'any". Igualment, tenen en compte que fora de temporada tindran menys gustos, perquè hi haurà menys demanda.

També ha obert fa poc a Sant Cugat Gelats Pyreneum. Allà parlem amb el seu gerent, Joan Nicolau. Ell afirma que els seus gelats són artesans, però també naturals perquè no treballen amb cap producte que estigui elaborat prèviament. Amb aquests principis va començar el negoci de Gelats Pyreneum a Bellver de Cerdanya fa uns 14 anys, amb una petita botiga que n'oferia només per endur-se. El 2019, van fer aquesta botiga en forma de cafeteria. I va ser a l'abril d'aquest any que van obrir a Sant Cugat.

Nicolau anota que ells prescindeixen de conservants químics, i com a conservant només utilitzen el sucre. A més, treballen molt amb productes de proximitat: "la nata ens arriba cada dimecres i divendres de la Cooperativa del Cadí. La llet, l'agafem d'un petit productor de Bellver". Això fa que alguns dels seus gelats, sobretot els de fruita, siguin de temporada. Els passa amb el de poma, que fan a partir de les pomes que compren a un petit productor de Nèfol (Baixa Cerdanya). A Alcanar compren les mandarines, i en temporada d'hivern fan un gelat de mandarina amb cava. I és a l'estiu que poden oferir gelat de figa i de meló.

L'obrador, el tenen a Bellver de Cerdanya, on hi ha dues persones fabricant. És així que aconsegueixen tenir una carta amb 32 gustos, entre sorbets i cremes: "els sorbets estan fets amb una base d'aigua, i les cremes, amb llet i nata fresca", distingeix Nicolau. El gerent de Gelats Pyreneum acaba comentant-nos que a l'estiu, la seva botiga és gelateria i cafeteria, i el que venen principalment són els gelats. A l'hivern, en canvi, l'establiment s'encara més a productes de cafeteria i pastisseria, i assenyala que tots els productes que venen estan fets per ells mateixos.







Joan Pros

Perquè et surti bé, has de posar-hi bones coses. No hi pots posar el que et doni la gana. I si hi ha bones coses, surten bons gelats. O bons granissats, o bona orxata, o bona llet merengada

Carlos Fornaroli

Nosaltres tenim la idea de fabricar i tenir gelats tot l’any. Evidentment, fora de temporada no tindrem 22 gustos. En tindrem menys perquè hi ha molta menys demanda. Però qualsevol persona que vulgui prendre un gelat, ho podrà fer en qualsevol moment de l’any

Joan Nicolau

També fem gelats de temporada. Per exemple, comprem les pomes a un petit productor de Nèfol, un poble que és al costat de Bellver. I en temporada de pomes, fem un gelat de poma de Bellver. A Alcanar comprem les mandarines, en temporada d'hivern, i fem un gelat de mandarina amb cava. A l'estiu, fem gelat de figa i gelat de meló



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.