Arcadi Oliveres, 'un dels referents socials més estimats de la Catalunya contemporània'

El Govern ha lliurat la Medalla d'Or a l'activista santcugatenc en una cerimònia al Vendrell amb motiu dels actes de la Diada


Temes relacionats

Arcadi Oliveres: 'No tenim dret a perdre l'esperança' ( 4/jun/21)


  • Comparteix:

L'activista i economista santcugatenc Arcadi Oliveres ha rebut aquest dijous, a títol pòstum, la Medalla d'Or de la Generalitat 'per la seva destacada trajectòria cívica, acadèmica i social'. Ha estat en un acte al Vendrell, amb motiu de la Diada Nacional, on se l'ha reconegut com 'un dels referents socials més estimats de la Catalunya contemporània'. La Medalla d'Or, màxima distinció honorífica que lliura la Generalitat, s'atorga a aquelles persones que hagin prestat 'serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic'.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lliurat la distinció a Bernat Oliveres, fill de l'activista, que ha agraït la distinció i, a l'hora, ha agraït a la seva mare i a la resta de la família "haver fet possible la trajectòria de l'Arcadi". En aquest mateix sentit, ha llegit un text que el seu pare va escriure poc abans de morir, on agraeix a amics i família haver-lo acompanyat en la vida personal i professional.

A banda d'Oliveres, la Generalitat també ha lliurat aquest dijous la Medalla d'Or a la biòloga, oceanògrafa i escriptora Josefina Castellví, la primera dona catalana que -juntament amb Marta Estrada- va participar en una expedició a l'Antàrtida, l'any 1984.

El president Aragonès ha celebrat com tant Oliveres com Castellví van posar la seva capacitat a "la recerca del bé comú". És per això que el republicà considera que han de ser considerats "un referent per al país", amb una "estela" que permet viatjar cap a un "món més just i humà".

El lliurament de les distincions ha tingut lloc al Vendrell, en un acte on s'ha posat de relleu la necessitat de defensar el planeta davant de la crisi climàtica.

Una vida d'activisme per la pau

Arcadi Oliveres i Boadella va néixer a Barcelona el 1945 i va morir a Sant Cugat del Vallès el passat 6 d'abril. Era economista i va exercir la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Durant la dictadura franquista va formar part del Sindicat Democràtic d'Estudiants de Barcelona i de l'Assemblea de Catalunya.

Va participar en els primers moviments pacifistes com a membre de Pax Christi i en la creació del Casal de la Pau de Barcelona. L'estiu del 1976 va participar en l'organització de la Marxa per la Llibertat i fou detingut a la Sénia per la Guàrdia Civil. El 1977 va participar en la creació de l'Associació Catalana de Solidaritat i Ajut al Refugiat (ACSAR).

Va ser president de Justícia i Pau de 2001 a 2014, cofundador de la Xarxa Europea Contra el Comerç d'Armes, promotor de la banca ètica a Catalunya i participant a diferents edicions del Fòrum Social Mundial. També va formar part de l'Associació per la Taxació de les Transaccions i per l'Ajuda als Ciutadans (ATTAC) i de la Societat Catalana d'Economia. Va escriure diversos llibres i articles. També va rebre nombrosos premis i reconeixements, com el Premi ICIP Constructors de Pau 2017. En el seu vessant polític, va fundar, juntament amb Teresa Forcades, Procés Constituent.

L'Ajuntament de Sant Cugat, en un ple extraordinari al maig, va declarar-lo fill predilecte de la ciutat.




Bernat Oliveres

Gràcies, president, per la medalla. Els fills volem reconèixer a la nostra mare i a la resta de la família haver fet possible la trajectòria de l'Arcadi.

Pere Aragonès

Oliveres i Castellví han dedicat la seva vida a la voluntat de millorar, suma, de fer prosperar la societat, a la recerca del bé comú.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.