'CommonsCloud', l'alternativa social i ètica a Google i Microsoft amb segell de Sant Cugat

Aquesta cooperativa digital ofereix als usuaris serveis al núvol com correu electrònic o edició de documents garantint la seva privacitat


  • Comparteix:

Un usuari utilitzant la plataforma 'CommonsCloud' / Foto: David Jacovkis

Un usuari utilitzant la plataforma 'CommonsCloud' / Foto: David Jacovkis

CommonsCloud és una plataforma web vinculada a Sant Cugat que aglutina els serveis d'un núvol digital i ofereix opcions de treball com correu electrònic, edició de textos o videoconferències. La diferència amb altres plataformes existents és que els usuaris paguen una quota mensual per a l'ús d'aquestes aplicacions i alhora són socis d'aquesta cooperativa digital on les dades que s'aboquen no s'utilitzen amb finalitats comercials.

ESCOLTA-HO

'El Pou', l'espai radiofònic de ciència i tecnologia de la Xarxa produït per Cugat Mèdia, ha parlat amb David Jacovkis, el santcugatenc responsable tècnic d'aquesta plataforma i membre de femProcomuns, una de les cooperatives que ha tirat endavant el projecte. CommonsCloud, segons Jacovkis, "cobreix la necessitat de treballar de manera remota i en equip", tot i que no és l'únic. La plataforma té un objectiu "tecnoètic", que a diferència de plataformes com les de Google o Microsoft, ofereix la possibilitat que siguin els usuaris els propietaris dels continguts que aboquen al web.

La principal novetat d'aquesta plataforma és que és una "cooperativa digital" i que totes les persones que en fan ús són copropietàries de la plataforma. Serveis com l'ús de calendari, l'edició de documents i el servei de correu electrònic es poden subscriure des del 'pack office' amb un cost a partir de quatre euros al mes, tot i que es poden subscriure diferents paquets en funció de les necessitats de l'usuari a través de la seva pàgina web. A més, la persona que subscriu aquest servei es fa sòcia de femProcomuns. Els membres tenen veu a l'assemblea i poden prendre decisions respecte al futur de la plataforma.

Aquesta no és l'única eina d'aquest tipus que existeix al mercat. De fet, Jacovkis explica que ells mateixos col·laboren amb altres plataformes cooperatives que existeixen no només a Catalunya, sinó també arreu de l'estat espanyol i Europa. El fundador de CommonsCloud anima a fer un consum responsable d'aquest tipus d'eines digitals a través de les plataformes cooperatives, i ho compara amb altres maneres de consum que fem en el nostre dia a dia com 'on anem a comprar la fruita i la verdura' o quan decidim 'quin transport utilitzem' per moure'ns.


CommonsCloud ha rebut subvencions de la Generalitat de Catalunya el 2020 i de l'Ajuntament de Barcelona el 2018. Jacovkis creu que el millor suport que es pot fer a aquest tipus de plataformes d'economia social és fer una crida a les institucions a què en facin ús.


David Jacovkis

El projecte sorgeix de la necessitat d'oferir una alternativa als grans núvols corporatius com poden ser els de Google o Microsoft entre d'altres, però que sovint no solen ser respectuosos amb la privacitat de les seves dades ni amb la seva sobirania tecnològica



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.