El col·lectiu de la gent gran de Sant Cugat, a l'aguait que es recuperi la normalitat prepandèmica

Amb motiu del Dia Mundial de la Gent Gran, Cugat Mèdia recull la tasca d'algunes entitats vinculades a aquest col·lectiu


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'un grup de persones grans al centre de Sant Cugat / Foto: Guillem Babitsch - Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu d'un grup de persones grans al centre de Sant Cugat / Foto: Guillem Babitsch - Cugat Mèdia

La gent gran de Sant Cugat reivindica la seva visibilització. El col·lectiu, que representa el 15% de la població de la ciutat, commemora aquest divendres el seu Dia Mundial i ho fa amb la perspectiva de recuperar la normalitat, després d'haver estat un dels segments més afectats per la Covid-19. Cugat Mèdia recull en aquest article la feina d'algunes entitats i associacions vinculades a la gent gran.

Taula de la gent gran
La Taula de la Gent Gran de Sant Cugat és un col·lectiu heterogeni, amb representants dels casals, residència i altres entitats. El membre d'aquest ens participatiu Juan Merino ha recordat a Cugat Mèdia algunes de les reivindicacions principals: la segona residència pública i un centre de dia. "Però sobretot volem que es visibilitzi la gent gran", explica. Per això, aposta per casals "més oberts a la joventut, que siguin transversals, que hi hagi connexió entre tots".

Associació dels Marxosos del Vallès
Va néixer fa 25 anys al Casal d'Avis de Valldoreix i des d'aleshores els seus membres no han deixat d'actuar i assajar. "Els Marxosos del Vallès ens hem convertit en un fenomen social, despertem una gran expectació a Valldoreix", assegura el seu president, Josep Carné. Actualment són una vintena de membres, majoritàriament dones, que assagen una o dues vegades a la setmana, a la Nau de Cultura de Valldoreix. No paguen cap quota, però, esporàdicament, sí que fan alguna aportació petita, tot i que també reben ajuts puntuals de l'EMD.

"Ara ja estem començant a pensar en els números del xou de Nadal. Quan els tinguem, la directora escollirà les persones idònies per a cada número. I després serà qüestió d'assajar, aprendre's la cançó, els passos de ball i coordinar-nos, perquè sigui al més vistós possible", explica Carné. El president assegura que "s'hi pot apuntar qui vulgui, especialment els homes, perquè la veritat és que som escassos". La pròxima actuació dels Marxosos serà el 31 d'octubre a la Nau de Cultura de Valldoreix.

Coral Tardor de la Gent Gran
Amb gairebé 30 anys d'història, aquesta coral va néixer a La Floresta, de la mà de tot de gent que tenia ganes de cantar. Els seus membres tenen en comú això, que els agrada molt cantar, i que tenen més de 60 anys.

Assagen tots els dimecres, sempre que el Procicat els ho permeti, ja que han estat més d'un any i mig sense reunir-se. Tot just fa una setmana que van reprendre els assajos i estan preparant tres temes per cantar, com és tradició, després del pregó de la Festa Major de La Floresta, que se celebra el cap de setmana del 8 i 9 d'octubre,

La presidenta de la Coral, Dolors Dalí, assegura que "no s'ha de saber cantar molt per apuntar-s'hi, si algú té ganes de cantar, que vingui". Dalí agraeix la "tolerància" de la seva directora, la Mireia Calduch, amb qui "ens ho passem molt bé i ens agrada molt". "Aquest tipus d'activitats per a la gent gran són importantíssimes, són vitals. Tot aquest temps de pandèmia, sense veure'ns ni fer activitats, ha sigut una tristesa", conclou Dalí.

Associació de Gent Gran del Casal de Sant Cugat
Per altra banda l'Associació de Gent Gran del Casal de Sant Cugat és una entitat pública amb finalitats culturals, divulgatives, informatives i de suport a les persones grans. La seva directora, Alicia Puig, defineix l'associació com un lloc "obert" i amb una gran "xarxa comunitària" amb els habitants de la ciutat. Encara que les restriccions de Salut actuals els impedeixen reprendre la plena normalitat a dins del centre, Puig afirma que poden mantenir les activitats programades a l'aire lliure. De fet, aquest cap de setmana un grup bombolla de l'entitat participarà en la inauguració de la festa major del barri de Monestir-Sant Francesc, ja que enguany són els pregoners. Tot i així la directora del centre espera que arribi la tercera dosi de la vacuna perquè el casal pugui tenir "més llibertat i seguretat" per fer activitats.






Josep Carné

L'associació va néixer a través d'uns entusiastes del Casal d'Avis de Valldoreix, de broma en broma es van anar animant i van començar a fer alguns números còmics per ells mateixos, fins a crear el que ara és l'Associació dels Marxosos del Vallès.

Juan Merino

La nostra principal reivindicació des de fa anys és la segona residència pública a Sant Cugat, que ja està en marxa. I també un centre de dia per a la gent gran. Però sobretot volem que es visibilitzi la gent gran. Fa dos o tres anys que està funcionant bastant bé, però necessitem donar-li un impuls.

Dolors Dalí

No s'ha de saber cantar molt bé, la nostra directora, la Mireia Calduch, és molt tolerant. Ja ens va encaminant. No fem selecció ni res. Si algú té ganes de cantar, pot venir, encara que no ho faci molt bé.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.