Projecten un barri nou amb 5.000 habitatges entre Sant Cugat i Cerdanyola

La meitat dels pisos seran protegits i les obres començaran l'any 2022 amb una inversió pública de 450 milions d'euros


  • Comparteix:

Imatge virtual del projecte del Parc de l'Alba de Cerdanyola del Vallès / Foto: ACN

Imatge virtual del projecte del Parc de l'Alba de Cerdanyola del Vallès / Foto: ACN

El nou projecte del Parc de l'Alba de Cerdanyola del Vallès, al costat del Sincrotró Alba i a tocar de Sant Cugat, preveu crear uns 5.000 nous habitatges en els propers 15 anys. L'Institut Català del Sòl (Incasòl) i l'Ajuntament de Cerdanyola treballen en un model de creixement de la ciutat per l'oest més respectuós que els projectes que s'havien posat sobre la taula anteriorment en aquest espai, on fins fa una dècada els camps de conreu dominaven i on ara hi ha instal·lades empreses com CaixaBank, Stradivarius o el Sincrotró Alba. La previsió és que la meitat dels pisos siguin de protecció oficial, embolcallats per 200 hectàrees de zona verda i integrant en la trama urbana equipaments i empreses d'alt valor afegit. Es preveu una inversió pública de 450 milions d'euros i que les obres comencin el 2022.

El nou barri neix a partir del Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional, nom amb què s'ha conegut popularment aquesta zona de Cerdanyola del Vallès des que es va posar fil a l'agulla per a repensar-lo. Es tracta d'un espai de 408 hectàrees presidit pel majestuós Castell de Sant Marçal, un punt de referència que serà clau a l'hora d'identificar un projecte que es considera una oportunitat per a la localitat, però també per al conjunt del país.

"És un sector estratègic a Catalunya, perquè generem oportunitats a les empreses tecnològiques i d'alt valor afegit amb peces com el Sincrotró o la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), però també perquè generem espais d'àmbit residencial", explica en declaracions a l'ACN la directora de l'Incasòl, i exalcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa.

La transformació d'aquest espai es va preveure ja en el Pla General Metropolità de 1976, quan s'esperava que la població a la zona avui dia fos d'uns 4 milions d'habitants. La xifra, però, ha quedat molt desfasada, donat que a Cerdanyola hi ha empadronades unes 58.000 persones, mentre que a Sant Cugat ja són unes 93.000.

Sincrotró Alba
Al 2008 es va iniciar el gran procés de transformació amb la reurbanització de la carretera que uneix Cerdanyola i Sant Cugat, i el 2010 es va inaugurar un dels elements clau del projecte, el Sincrotró Alba. Precisament, aquesta instal·lació és un reclam perquè empreses tecnològiques i d'alt valor afegit s'ubiquin en un espai de 69 hectàrees sota el concepte de Parc de la Ciència i la Tecnologia, que podria crear vincles amb les empreses ubicades al veí Parc Tecnològic del Vallès, a escassos metres d'aquest entorn, i del Parc de Recerca de la UAB.

Aquest conjunt d'empreses se situaria al cantó oest del parc, limítrof de camí a Sant Cugat amb el corredor verd que es va reservar per permetre la connexió biològica amb el pas de fauna corresponent entre els parcs naturals de Collserola i Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Vorejant el Castell de Sant Marçal pel sud i l'est s'hi projecten els 5.000 habitatges, la meitat de protecció oficial: "Molts cerdanyolencs han hagut de marxar del municipi perquè els preus no eren assequibles, i ara podem donar resposta aquesta necessitat històrica", explica l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, en declaracions a l'ACN.

Connectivitat digital i amb transport públic
La construcció dels nous habitatges farà créixer la població de la ciutat en 15.000 habitants, fet pel qual es vol treballar per garantir una bona connexió, ja sigui digital amb la darrera tecnologia vinculada a Internet, com amb la mobilitat. Per aquest motiu es preveu que l'actual estació de Cerdanyola Universitat de Rodalies (R8) esdevingui un node ferroviari.

La previsió del Govern és que una nova línia de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) enllaci Barcelona amb el Vallès, creuant Collserola i arribant a l'estació de la Universitat Autònoma. En aquest traçat, s'han dibuixat dues estacions a la zona del Parc de l'Alba, una just on es troba Cerdanyola Universitat, que actuaria d'intercanviador, i una segona a prop de la carretera de Sant Cugat a Cerdanyola.


Merce Conesa

Preveu la connectivitat amb els FGC i hi haurà dues estacions en aquest sector, on els treballadors i veïns podran fer servir el transport públic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.