Els comerços santcugatencs esperen amb els braços oberts la castanyada

Els panellets de pinyons, les castanyes i les disfresses d''El juego del calamar' es perfilen com els productes estrella


  • Comparteix:

Una safata de panellets de pinyols del Petritxol, al carrer de la Plana de l'Hospital / Foto: Cugat Mèdia

Una safata de panellets de pinyols del Petritxol, al carrer de la Plana de l'Hospital / Foto: Cugat Mèdia

L'arribada de Tots Sants, amb la castanyada i Halloween, convida pastisseries i comerços de Sant Cugat a l'optimisme, que esperen un increment de les vendes i que es recuperi els nivells d'anys anteriors a la pandèmia. L'obertura de l'oci nocturn ha fet que molts joves busquin comprar disfresses, sent les de la sèrie 'El juego del calamar' una de les més buscades, segons botigues consultades per Cugat Mèdia. D'altra banda, els panellets seguiran sent el menjar més reclamat durant aquestes dates. Les castanyes tampoc no faltaran a la taula de Tots Sants, però hi ha gent que ja en compra abans.

Per culpa de les restriccions a causa de la Covid-19, la majoria de comerços que viuen amb especial força aquesta festivitat van veure una davallada important en la seva activitat econòmica l'any passat. Enguany s'espera que la situació es reverteixi. Segons la segona encarregada de la botiga Party Fiesta, Lídia Garcia, enguany serà "bastant mogudet, la gent té moltes ganes, està prevenint, està comprant i aquest any comença la feina molt més abans". Un punt de vista que comparteix la gerent de la botiga La Festa, Arantxa Masip, que preveu un any molt millor.

En la mateixa línia, l'administrador de la pastisseria Sàbat, Jaume Sàbat, afirma que enguany les previsions "s'estan guiant per la quantitat de panellets del 2019". Un any més, el panellet de pinyó seguirà sent el rei i serà el punt central de les safates de panellets. Per la seva banda, la propietària de Petritxol Sant Cugat, Katiana Ramos, també apunta que aquest és el producte estrella en les safates que demanen els clients. Aquests lots normalment estan complementats per panellets d'ametlles, cafè, coco, codony i rovell. Per cert, com que enguany fa 70 anys, la pastisseria Sàbat farà un petit obsequi a tots aquells que hi vagin a comprar i es posarà a la venda també el 'panellet aniversari'.

Sant Cugat ja fa olor de castanyes

Una cistella de castanyes / Foto: Cugat Mèdia
Una cistella de castanyes / Foto: Cugat Mèdia

Lupe Díaz és Castanyera a Sant Cugat des de fa 40 anys. Va començar fent-ne a la vora del Monestir, i ara és a la plaça dels Quatre Cantons. Mentre va remenant les castanyes, explica que quan va començar, ningú no feia castanyes: "Això meu va començar per casualitat perquè jo recordava com les feia la meva àvia i un diumenge que amb uns amics estàvem avorrits vam decidir fer-ne". També explica que la tradició de la castanyera no es va popularitza fins fa 25 anys: "Uns anys més tard, treballava a una escola i vaig veure que començava la tradició de la castanyera. Abans estava oblidada: la gent només feia les castanyes a casa si tenien foc. I van ser les escoles que van aixecar de nou aquesta tradició, comprant llibres de la castanyera o cantant cançons". També destaca que abans les castanyes es menjaven més el dia de Tots Sants que la nit del 31. En canvi, ara, diu que en ven cada dia mentre té la parada. "Tinc clients diaris! No fa fred, però hi ha gent a qui li agraden molt i ve cada dia", assegura la castanyera de la plaça dels Quatre Cantons.

Un altre castanyer de Sant Cugat és Francisco, que les ven a la plaça del Doctor Galtés. Parlant de les vendes, ens diu que enguany es mantenen en la línia habitual: "No és per tirar coets, però anem fent a poc a poc, com cada any". També comenta que la calor i el fet que la gent surti menys que abans no hi ajuda: "Fa més calor per l'època en què som, i la gent no surt tant com abans - potser pel moment que estem passant - i això es nota en la venda".










Jaume Sàbat

És un panellet molt mediterrani, perquè els pinyons es fan aquí. És el producte més car que tenim a la pastillera, però és el producte que més agrada a la gent i la tradició és menjar panellets de pinyó i llavors en fem.

Katiana Ramos

El panellet de pinyons és el producte estrella com cada any, és el rei de tots, però sempre la gent va buscant una mica de varietat i combinar millor la safata, para unir-se en família i tenir varietat, però guanya sempre el de pinyons

Arantxa Masip

Esperem millor que l'any passat, com que les restriccions ja estan molt més obertes, la festa està oberta i la nit i tot es preveu millor.

Lupe Díaz

La gent jove ja no sabia res de la castanyada, però les escoles van aixecar una altra vegada aquesta tradició. Van comprar llibres de castanyera... moltes coses

Francisco

Fa més calor per l'època en què som, i la gent no surt tant com abans, potser pel moment que estem passant, i això es nota en la venda



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.