Les Cases dels Mestres: 11 mesos d'obres per ser una realitat

Es convertirà en la primera promoció d'habitatge públic de masoveria cooperativa de Catalunya


Temes relacionats

Les Cases dels Mestres, un procés dilatat en el temps (18/nov/21)


  • Comparteix:

La rehabilitació de les Cases dels Mestres de la Floresta encara ja la fase final amb les obres d'adequació. Fa set anys de la seva ocupació reivindicativa i, després d'alguns entrebancs administratius, la previsió és que els treballs estiguin enllestits l'estiu vinent i les 11 famílies usuàries dels habitatges puguin entrar-hi a viure durant la tardor del 2022. Així, les Cases dels Mestres es converteixen en la primera promoció d'habitatge públic en règim de masoveria cooperativa de Catalunya, una fórmula que l'Ajuntament està disposat a repetir.

D'aquestes sis cases, que van estar abandonades durant anys, en sorgiran 11 habitatges cooperatius d'entre 60 i 38 metres quadrats, a més d'un espai col·lectiu. Els usuaris, socis de la cooperativa Sostre Civic, pagaran una quota mensual d'entre 208 i 350 euros, a més de l'aportació de capital inicial que van fer, que està entre els 6.000 i els 9.000 euros en funció de la superfície de l'habitatge.

Tot i així, la usuària Joana Casteleiro ha destacat la implicació i participació de les famílies en tot el projecte, el qual ha recordat que neix d'una reivindicació veïnal.

Cases dels Mestres
Imatge del projecte / Foto: Sostre Cívic


La propietat és municipal, tot i que l'Ajuntament n'ha cedit l'ús durant 75 anys a Sostre Cívic. Ha estat la cooperativa qui ha impulsat el projecte de masoveria cooperativa, juntament amb el suport financer de Promusa i l'Institut Català de Finances, i és qui s'encarrega de la rehabilitació a través de La Constructiva, a més de la implicació en els treballs i en tot el procés dels usuaris. Una fórmula que la membre del Consell Rector de Sostre Cívic Eva Ortigosa ha reivindicat. "El que fem és cessió d'ús. No és lloguer ni compra, les persones que hi viuran tenen dret a utilitzar-lo per tota la vida", ha explicat Ortigosa.

Així, les Cases dels Mestres es converteixen en la primera promoció d'habitatge públic de la Floresta i la primera en règim de masoveria cooperativa del municipi i de Catalunya. Un model que l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha assegurat que estan disposats a repetir des de l'Ajuntament per abordar la problemàtica de l'habitatge a Sant Cugat. "És la primera vegada que ho fem a Sant Cugat i no volem que sigui la darrera", ha afirmat Ingla.

A banda de l'aportació econòmica de Promusa, que Sostre Civic haurà de retornar, l'empresa pública també s'encarregarà de la urbanització de la via que dona a la parcel·la, el carrer del Ginjoler.

Cases dels Mestres
Imatge de la visita / Foto: Sostre Cívic


Sostre Civic i l'Ajuntament han organitzat aquest dimecres una visita d'obres per donar a conèixer l'estat del projecte, una vegada iniciats els treballs. A la visita també han assistit, entre d'altres, el primer tinent d'alcalde, Pere Soler; el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, i el regidor i president del consell de barri de la Floresta, Marco Simarro; a més del gerent de Promusa, Jordi Núñez.






Joana Casteleiro

Tot el projecte ve d'una lluita veïnal molt forta per recuperar l'immoble, que estava abandonat. Ara tenim el primer projecte de cooperativa en cessió d'ús de la Floresta, que esperem que es pugui donar en altres moments.

Eva Ortigosa

El que fem és cessió d'ús. No és lloguer ni compra, les persones que hi viuran tenen dret a utilitzar-lo per tota la vida.

Mireia Ingla

És la primera vegada que ho fem a Sant Cugat i no volem que sigui la darrera. Té acompanyat a l'habitatge assequible, una sèrie de valors com la col·laboració i transformar les formes d'accés a l'habitatge.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.