Les Cases dels Mestres, un procés dilatat en el temps

Cugat Mèdia recull la cronologia de com ha evolucionat el projecte fins a l'inici de les obres


  • Comparteix:

Imatge del projecte / Foto: Sostre Cívic

Imatge del projecte / Foto: Sostre Cívic

Les Cases dels Mestres seran una realitat l'estiu vinent. Un projecte que va sorgir d'una ocupació reivindicativa i que, fins arribar a aquest punt, ha trobat alguns obstacles administratius. Ara, però, i a l'espera de completar la rehabilitació, les Cases dels Mestres es converteixen en la primera promoció d'habitatge públic a la Floresta i la primera de Catalunya en règim de masoveria cooperativa. Aquesta és la cronologia d'un projecte d'habitatge que es va iniciar el 2014.

Juny 2014: Okupen sis cases de la Floresta per reivindicar la implantació 'efectiva' de la masoveria urbana a la ciutat. Es tracta de les antigues cases dels mestres del districte, ubicades prop de les pistes de Can Llobet i que són propietat de l'Ajuntament.

Març 2015: Sant Cugat impulsa la primera promoció d'habitatge públic en règim de masoveria cooperativa de Catalunya, a través d'un acord de col·laboració entre el col·lectiu 6 Claus, la cooperativa Sostre Cívic, l'Ajuntament i Promusa.

Octubre 2016: La plataforma Clau Mestra reclama que l'Ajuntament desbloquegi el projecte de masoveria urbana de les Cases dels Mestres, a la Floresta, que es troba aturat per problemes amb la limitació del terreny.

Juny 2017: El ple municipal aprova provisionalment la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) en l'àmbit de les Cases dels Mestres, darrer tràmit urbanístic per desencallar el projecte. La modificació incorpora la parcel·la de titularitat privada que l'Ajuntament va adquirir per 175.000 euros per poder tirar endavant la rehabilitació.

Desembre 2017: Quatre unitats familiars de les 11 que van obtenir l'adjudicació inicial abandonen el projecte en els gairebé dos anys que fa que es va fer el sorteig. El projecte segueix on era al gener del 2016: els adjudicataris esperen que els cedeixin el dret de superfície per poder començar a rehabilitar les cases.

Febrer 2019: El col·lectiu Clau Mestra -anteriorment Sis Claus-, a través de la cooperativa Sostre Cívic, critica que encara no s'hagin dut a terme els tràmits previs per iniciar el projecte. Sobretot, diuen, la signatura del dret de superfície en favor de la cooperativa, ja que els immobles són propietat de l'empresa municipal Promusa.

Març 2019: El ple fa un pas administratiu més amb l'intercanvi de finques entre l'Ajuntament i l'empresa municipal d'habitatge, Promusa, i el corresponent canvi de la titularitat. Una transmissió de terrenys en què ara el consistori consta com a titular dels terrenys per a usos viaris i Promusa com a titular de la finca destinada a habitatge.

2020: L'ocupació d'una de les Cases dels Mestres endarrereix la cessió a Sostre Cívic i l'inici de les obres de remodelació.

Octubre 2020: S'ajorna el desnonament a les Cases dels Mestres, gràcies a un acord entre l'Ajuntament i els habitants de l'immoble, juntament amb el Sindicat de Llogaters. Finalment, les dues persones abandonen l'edifici i el projecte pot quedar en mans de Sostre Cívic, que procedirà a la rehabilitació.

Novembre 2020: Es formalitza la cessió d'ús per 75 anys a la cooperativa Sostre Cívic, que s'encarregarà de la rehabilitació i de la gestió.

Gener 2021: El ple declara les Cases dels Mestres especial interès municipal. L'objectiu és poder bonificar fins al 95% l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), com estableixen les ordenances fiscals.

Juny 2021: Comencen les obres de rehabilitació integral dels immobles. Els treballs són a càrrec de La Constructiva, la primera gestora de la construcció cooperativa i sense ànim de lucre de Catalunya, vinculada a Sostre Cívic. A més, els futurs usuaris dels habitatges participen en algunes de les tasques de la rehabilitació per rebaixar costos i formar part del procés. Les obres s'allargaran fins a l'agost del 2022 i permetran habilitar 11 habitatges cooperatius d'entre 60 i 38 metres quadrats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.