Entitats ecologistes reclamen a la DGT una reforma de les etiquetes ambientals

Els ecologistes critiquen que la DGT estigui paralitzant una transformació necessària del sector del transport i la mobilitat


  • Comparteix:

Exemple d'una etiqueta mediambiental de la DGT / Foto: Cedida

Exemple d'una etiqueta mediambiental de la DGT / Foto: Cedida

Entitats ecologistes acusen la Direcció General de Trànsit (DGT) de bloquejar el procés de reforma de les etiquetes ambientals per a vehicles 'ignorant la proposta' que van presentar conjuntament el mes d'abril passat. Sostenen que la seva 'paralització' està posant en risc el procés de transformació del sector del transport i la mobilitat, un fet que pot impactar directament en la qualitat de l'aire a les ciutats i la protecció de la salut de la ciutadania. També recorden que l'actual sistema de distintius ambientals ha estat molt criticat per classificar com a 'ecològics' vehicles que, en condicions reals de conducció, resulten més contaminants del que diuen ser, així com per establir una classificació incoherent en determinats aspectes.

La proposta d'ECODES, Ecologistes en Acció, Greenpeace i Transport & Environment (T&E) i se centra principalment en incloure les emissions reals de CO2, reservar l'etiqueta ZERO als vehicles sense emissions i eliminar l'etiqueta ECO substituint-la per una D. "Necessitem un sistema d'etiquetatge que discrimini positivament els vehicles que realment contaminen menys", assenyalen.

Pel que fa als canvis que es volen dur a terme des de la DGT, les entitats alerten que "poc o res" se'n sap al respecte. Així, demanen que desencalli aquesta situació en un context "d'emergència climàtica" per obtenir ciutats "més resilients".

També recorden que és "absurd" que la DGT estigui suplantant el Ministeri per a la Transició Ecològica en la tasca de "redissenyar el sistema" de classificació ambiental dels vehicles. "És qui té les competències legals en aquestes matèries i per tant hauria d'agafar la paella pel mànec en aquest assumpte sense més dilació", afegeixen.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.