L'iceberg de les violències masclistes sobresurt en temps de Covid

Tots els indicadors augmenten en el darrer any a Sant Cugat, tant d'atencions a dones com denúncies


  • Comparteix:

Telèfon d'atenció contra la violència masclista, gratuït i confidencial / Foto: Generalitat

Telèfon d'atenció contra la violència masclista, gratuït i confidencial / Foto: Generalitat

Les violències masclistes s'acarnissen amb el confinament i les restriccions socials, i això es fa notar en les atencions de dones als serveis municipals, als CAP i en les denúncies als Mossos d'Esquadra. De gener a octubre, les atencions del Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de l'Ajuntament per casos de violències masclistes s'han incrementat un 51,5% respecte al mateix període del 2020, així com les dels CAP de Sant Cugat en un 38%. Les denúncies als Mossos d'Esquadra també han augmentat un 7,5%.

Tot i que és una xacra que en moltes ocasions queda invisibilitzada, la pandèmia ha fet aflorar més casos de violències masclistes a Sant Cugat. Els indicadors ho evidencien amb aquest creixement considerable de les atencions i les denúncies, que la tinent d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, atribueix tant a l'augment dels casos, com a una major sensibilització i coneixement dels serveis disponibles, especialment del SIAD.

SIAD
En el que va d'any 2021, el SIAD ha atès 185 dones, de les quals 103 han estat per una situació de violència masclista. Això representa un 51,5% més que al 2020, any en el qual ja es va detectar un augment del 21,4%. És a dir, durant els dos anys marcats per la pandèmia, aquest servei ha atès un 84% més de dones per situacions de violència masclista que el 2019.

Aquesta problemàtica és la principal causa de les atencions del SIAD, seguides dels conflictes familiars i els dols per divorcis i situacions d'angoixa.


Davant aquestes xifres, l'Ajuntament ha reforçat el servei, on s'ha incorporat una nova treballadora. Tot i que la violència masclista no respon a cap perfil concret de víctima, les que s'han dirigit al SIAD responen majoritàriament a dones de mitjana edat, amb fills, estudis mitjans o superiors, feina remunerada i nacionalitat espanyola. El principal entorn on s'ha produït aquesta violència és en l'àmbit de la parella, però també hi ha casos en l'entorn familiar o laboral, i en la gran majoria està present la violència psicològica.

Tot i així, Gibert ha recordat que "la violència masclista no té edat, no té classe social, és una estructura de poder i d'abús que forma part de la nostra societat", com demostren les dades d'enguany, que estan lluny de la erradicació d'aquesta xacra.

Atencions als CAP
L'increment d'atencions també s'ha fet notar als Centres d'Atenció Primària de Sant Cugat. En concret, els tres CAP han atès per violències masclistes un 38% més de dones, amb un total de 18. D'aquests casos, la gran majoria s'han detectat a través del servei d'urgències (14) com a resultat del maltractament físic.

Denúncies als Mossos d'Esquadra
No totes les víctimes decideixen denunciar. Tot i així, les denúncies als Mossos d'Esquadra també s'han incrementat respecte al 2020, en un 7,5%. En aquest cas, es tracta de denúncies per violències múltiples, majoritàriament físiques, per trencament de condemna i delictes sexuals; que venen exercides per l'exparella, la parella o el marit.

Reportatge 'Les portes on picar davant un cas de violència masclista'









Núria Gibert

En primer lloc, un coneixement més clar del que són les violències i un augment d'aquestes violències. També un major coneixement d'aquest servei.

Núria Gibert

La violència masclista no té edat, no té classe social, és una estructura de poder i d'abús que forma part de la nostra societat des dels seus ciments. Els perfils deixen massa gent fora. La violència masclista afecta tothom.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.