Vicki Bernadet: 'La clau per detectar l'abús infantil és contemplar-lo com una possibilitat'

L'activista valldoreixenca ha parlat sobre la detecció i la prevenció dels abusos sexuals infantils dins dels actes del 25-N


  • Comparteix:

La valldoreixenca Vicky Bernadet durant la xerrada / Foto: Cugat Mèdia

La valldoreixenca Vicky Bernadet durant la xerrada / Foto: Cugat Mèdia

La prevenció i detecció precoç dels abusos sexuals infantils ha estat el tema central de la xerrada que la valldoreixenca Vicki Bernadet ha presentat aquest dimecres a la Casa de Cultura. Una cinquantena de persones, principalment estudiants del cicle formatiu de grau superior d'Educació Infantil, han assistit a aquest acte emmarcat dins de la commemoració del 25-N i de les accions que Sant Cugat duu a terme com a 'Ciutat Lliure d'Abusos'.

L'activista en favor dels drets dels infants ha començat la xerrada explicant que ella mateixa va patir abusos dels 5 als 17 anys i ha recordat que és un fet que afecta el 20% de la població. Així doncs, segons ha dit Bernadet, una de cada cinc criatures pateix abusos sexuals i, en el 85% dels casos, l'agressor és una persona propera a la víctima, habitualment de la seva família.

Amb aquestes dades sobre la taula, Bernadet ha insistit en la importància de "trencar el tabú" i ha remarcat l'eficàcia d'una detecció precoç de l'abús, per evitar futures conseqüències lligades a la repetició d'aquest patró. En aquest sentit, la valldoreixenca ha donat a conèixer l'evidència científica segons la qual les víctimes d'abús infantil que no han tingut l'espai per explicar i treballar el trauma de l'abús, són, sovint, víctimes d'altres tipus de maltractaments en l'edat adulta.

Respecte a com detectar que un infant està patint abús, Bernadet ha insistit que el més important és "contemplar-ho com una possibilitat". La valldoreixenca ha lamentat que gran part de la població "no vol ni plantejar-se una situació com aquesta" i ha recordat que "és impossible veure el que s'està negant".

Així doncs, l'activista ha aconsellat als futurs mestres que sempre que vegin un canvi sobtat d'actitud en un infant, relacionat principalment amb l'agressivitat o la introversió, posin a la llista de possibles causes l'abús, tal com ho fan amb la gelosia per haver tingut un germà, el divorci dels pares o el canvi d'escola, per posar alguns exemples.

L'acte ha comptat amb l'assistència de la regidora d'Educació, Pilar Gorina.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.