Eva Cañada (primera infermera vacunada): 'Si no hagués estat per la vacuna hi hauria més positius a les residències'

Cañada treballa a la residència Santa Rosa i va ser la primera sanitària que es va vacunar a Sant Cugat el 31 de desembre de 2020


  • Comparteix:

Eva Cañada va ser la primera treballadora d'una residència de Sant Cugat que es va posar la vacuna el 31 de desembre de 2020 / Foto: Salut

Eva Cañada va ser la primera treballadora d'una residència de Sant Cugat que es va posar la vacuna el 31 de desembre de 2020 / Foto: Salut

La infermera de la residència Santa Rosa, Eva Cañada, es va convertir el 31 de desembre de 2020 en la primera treballadora sanitària en rebre la vacuna contra la Covid-19. Cañada explica un any després, en una entrevista a Cugat Mèdia, que ho va fer 'amb moltes ganes', que ja porta tres dosis, i que 'gràcies a la vacuna cap avi ha tingut de nou Covid (en aquesta residència de Sant Cugat) i això ha ajudat bastant'. Cañada anima la gent no vacunada a fer-ho i explica que ella ho va fer 'per tenir una vida millor'.

ESCOLTA-HO

Com recordes aquell dia i aquell moment?
Uff. Recordo que em vaig vacunar el 31 de desembre. Vaig ser la primera treballadora. Anava amb ganes, no em feia por. Però la reacció fatal. Vaig tenir molta febre, vaig estar molt malalta i l'endemà vaig haver d'anar a treballar. A la segona dosi, al cap de 21 dies, vaig agafar una mica de por. És que eren les primeres dosis i no saps què et poses al cos. Però pensava que era per a una vida millor. I per a la segona dosi no vaig tenir febre, només una mica de dolor al braç.

T'has posat la tercera dosi?
Sí, ja me l'han posat. Només una mica de dolor al braç, molt lleu, i molt bé.

En el moment que et van dir que et vacunarien, tenies preferències per una vacuna o l'altra?
No, tenia ganes. Només en el moment d'anar-hi vaig tenir una mica de nervis. No em fan por les vacunes.

Quina sensació vas tenir un cop vacunada?
Molt bé. Jo és que tenia ganes. Gent que conec i no vol vacunar-se els he dit que pots tenir por, però realment pots agafar el virus i pots morir. Jo ho vaig fer per tenir una vida millor.

Et vas oferir o et vas proposar tu per ser la primera a vacunar-se?
Jo volia i em va tocar la primera. Les dues coses. Si és veritat que sent la primera semblava com les primeres proves.

Entre el personal tothom ho tenia tan clar com tu?
No. Tothom no. Hi ha gent que té por. Hi ha qui no vol. Els he dit que ho respecto, però ja han estat prou valorades les vacunes. Conec gent que encara no està vacunada i els he dit que es vacunin, que és el millor. Conec gent i tinc amics que no s'han vacunat, han passat la Covid i s'han acabat vacunant.

Què ha canviat un any després a la residència?
Jo vaig començar a treballar el juny de 2020, amb la pandèmia avançada. En aquest temps només hi ha hagut dues persones positives i crec que la vacuna ha ajudat bastant.

A nivell de rutines dels usuaris i de les treballadores, us ha comportat molts canvis?
Tampoc no ens ha comportat gaires canvis ni per a mi com a treballadora ni per als residents. Però sí que és veritat que ara cada setmana fem PCR però per seguretat i prevenció. Podem dir que fem una vida normal tant els treballadors, com els tècnics i els residents.

Penseu que abans de l'arribada de la variant Òmicron, s'havia recuperat, d'alguna manera, la normalitat a la residència?
Sí gràcies a la vacuna. Si no hagués estat per la vacuna hi hauria més positius. Sí que és veritat que hi ha un resident que no està vacunat perquè els familiars no volen, però és l'únic. La resta sí ho està i gràcies a això, cap avi ha tingut de nou Covid i això ha ajudat bastant.

Et sorprèn que amb el temps que ha passat i veient els resultats encara hi hagi professionals de l'àmbit de la sanitat que no es vulguin vacunar?
Sí perquè si estàs en un treball de risc, on treballes amb persones grans o amb nens, estàs tan en perill tu com ells. Penso que és important fer-ho perquè aquest virus no és un refredat comú.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.