Dr. Pérez Porcuna: 'Sembla que no anirem a pitjor amb la pandèmia, però encara ens queden unes setmanes complexes'

L'expert en malalties infeccioses i pediatra del CAP Valldoreix analitza la situació epidemiològica actual i futura


  • Comparteix:

El doctor Pérez Porcuna, en una imatge d'arxiu / Foto: Cedida

El doctor Pérez Porcuna, en una imatge d'arxiu / Foto: Cedida

Aquest divendres s'han aixecat bona part de les restriccions que volen fer front a la Covid-19, tot i que la situació epidemiològica continua sent preocupant pel que fa al nombre de contagis, tant a Sant Cugat com a la resta de Catalunya. Per contextualitzar-ho, Cugat Mèdia ha parlat amb el doctor Tomás Pérez Porcuna, expert en malalties infeccioses, referent en salut internacional i pediatra del CAP Valldoreix.

D'entrada, Pérez Porcuna explica que la situació de Sant Cugat és similar a la del Vallès Occidental i de tota Catalunya. Assegura que estem en un moment en què tenim molts casos, però que amb la variant òmicron hi ha menys risc d'ingrés: "Aproximadament un 25 o un 50% respecte a la variant delta", aclareix. Segons el doctor, això ha fet que tinguem molts casos, però que en ingressos hospitalaris i a l'UCI, ens hem quedat fregant els màxims però sense arribar-hi. A escala d'atenció primària, però, diu que s'ha estressat molt el sistema: "Quan avaluem les situacions des d'un punt de vista hospitalari, és veritat que no hem arribat al límit. En canvi, en primària, un volum tan alt de casos no s'havia vist mai fins ara. I això ha fet que el sistema d'atenció primària s'hagi tensat moltíssim".

Preguntat pels casos que acaben a l'hospital, ho explica dient que "malgrat que hi hagi una proporció inferior de casos greus, el volum de casos ha estat molt alt. I al final el nombre de casos greus, per l'augment en global, ha significat que estiguem amb tot el sistema tensat: sense superar els límits a escala hospitalària, però en el límit". D'aquesta manera, certifica que la sisena onada ha suposat un augment de casos molt gran: "Si en la cinquena onada, el pic màxim de casos per dia a la nostra àrea era de 370 en el pitjor moment, actualment hi ha molts dies que superem els 800 casos". Igualment, diu que ara estem a dalt de tot de casos: "Sembla que comencem a frenar l'augment, però no estem baixant". L'expectativa és, per tant, que la situació s'estabilitzi a poc a poc en les pròximes setmanes, però destaca que encara no estem en aquest moment.

En referència al relaxament de mesures, afirma que cal tenir present que això no vol dir que no hi hagi contagis, que no hi hagi defuncions i que no hi hagi casos greus. "La pandèmia no s'ha acabat", sentencia: "Estem en una situació tensada, però no sense control. Tanmateix, no hem d'oblidar que estem en pandèmia encara. No estem en una situació d'endèmia ni amb el sistema sanitari poc tensat". Igualment, afirma que hi ha motius per ser optimistes: "A partir d'ara sembla que no anirem a pitjor, i que tot el que ens queda per endavant en aquesta onada serà a millor. Però encara ens queden unes setmanes complexes".

Sobre els nombrosos contagis que hi ha hagut entre els infants en aquesta onada, el també pediatra del CAP Valldoreix ho descriu com un fenomen curiós, destacable i de lectura gens fàcil: "Els nens normalment són vectors de la majoria de malalties víriques i, pel que fa al coronavirus, en les primeres onades va semblar que tenien una participació inferior a l'esperada". Així doncs, explica que cal atribuir la situació actual a diferents variables. D'entrada, cal tenir en compte que el que veiem en els infants és un reflex d'allò que passa a la població en general. A més, afegeix que el que probablement ha passat és que en les anteriors onades "vam ser molt estrictes amb el seguiment dels nens, i això feia que ens fessin de mur de contenció i la seva participació en la transmissió poblacional tingués un percentatge molt petit. Aquest any hi ha hagut un cert relaxament de les mesures a les escoles, i quan tu relaxes una mica les mesures, facilites que la transmissió entre els nens hagi estat més alta de la volguda". Per acabar, hi ha el factor de la vacuna: "Els infants eren un grup que, especialment en la primària, encara no havien completat la vacunació". "Òmicron és 70 vegades més contagiosa que la primera variant que vam tenir. Ens contagiem amb molta més facilitat, i els nens també", conclou.

Finalment, respecte a l'aixecament de mesures, en l'àmbit social i econòmic, diu que a ell no li correspon valorar-ho, però que des d'un punt de vista epidemiològic, això farà que la transmissibilitat comunitària es mantingui elevada durant més setmanes: "Hem de saber que això significarà que hi hagi una transmissió superior les setmanes vinents, i que encara que comenci a baixar, baixarà més lentament", explica.


Tomás Pérez Porcuna

Hem de saber que això significarà que hi hagi una transmissió superior les setmanes vinents, i que encara que comenci a baixar, baixarà més lentament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.