El Sincrotró Alba estrena un podcast de ciència a Cugat Mèdia

'Acelerando electrones' constarà de sis capítols per explicar què és un sincrotró, les seves aplicacions i com és el dia a dia de la instal·lació


  • Comparteix:

Interior del Sincrotró Alba / Foto: Cedida per Sincrotró Alba

Interior del Sincrotró Alba / Foto: Cedida per Sincrotró Alba

El Sincrotró Alba posa en marxa el podcast 'Acelerando electrones' amb la col·laboració de Cugat Mèdia. Es tracta de sis capítols de 20 minuts dirigits al públic adult i jove en els qual s'explica l'activitat del Sincrotró, el seu funcionament, les seves aplicacions en diversos camps de la ciència i els últims experiments realitzats. També es podran conèixer altres conceptes científics i d'història de la ciència relacionada amb el contingut tractat. Tot això explicat de primera mà per la gent del Sincrotró Alba, personal científic-tècnic expert per mostrar de forma didàctica la realitat d'aquesta instal·lació científica tan singular. El primer capítol s'estrena aquest dimecres 9 de febrer a les 10 h al 91.5FM (Ràdio Sant Cugat) i al web de Cugat Mèdia, www.cugat.cat.

Es publicarà un capítol cada tres setmanes fins a completar la sèrie de sis, i també es podrà escoltar a través de les plataformes iVoox, Spotify, Apple Podcasts i Google Podcasts, així com al canal de Youtube del Sincrotró Alba.

El programa combina diferents tipus de narrativa (entrevista, seccions d'història de la ciència i lectura dramatitzada, entre d'altres) amb l'objectiu de crear un producte interessant i amè per al públic general, no especialitzat ni interessat en temes científics. També mescla tipologies de continguts aportant una visió social de la ciència, en la que no només es parla dels experiments sinó de les persones que els fan.

Els temes abordats en aquests sis episodis són:

  • Capítol 1: Els acceleradors de partícules: diferències entre l'LHC del CERN a Ginebra i els sincrotrons com l'ALBA, i els seus avantatges per la ciència.
  • Capítol 2: Com es genera la llum de sincrotró? La física rere l'accelerador d'electrons d'ALBA.
  • Capítol 3: L'operació d'una gran instal·lació científica, on es fa èmfasi dels mitjans necessaris (humans i tècnics) per fer funcionar el Sincrotró ALBA.
  • Capítol 4: El coronavirus sota la llum de sincrotró. En aquest episodi s’explorarà el rol que ha tingut la llum de sincrotró en l’estudi i recerca de solucions contra la pandèmia.
  • Capítol 5: Un futur més sostenible. La recerca d’energies alternatives amb llum de sincrotró.
  • Capítol 6: Ser investigador/a. En aquest episodi es reflexionarà sobre l’ofici de la investigació, aclarint conceptes i eliminant mites sobre les funcions o possibilitats de la ciència.

  • 'Acelerando electrones' està produït i realitzat pel Sincrotró Alba i Cugat Mèdia, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT), el Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya, a través de la seva convocatòria anual d'ajudes pel foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació.

    Vista aèria del Sincrotró Alba, situat a Cerdanyola, a toca de Sant Cugat

    Vista aèria del Sincrotró Alba, situat a Cerdanyola, a toca de Sant Cugat / Foto: Cedida per Sincrotró Alba


    El Sincrotró Alba
    És una instal·lació científic-tècnica única a Espanya. Es tracta d'un complex d'acceleradors d'electrons que produeix llum de sincrotró per visualitzar i analitzar la matèria a nivell atòmic i molecular. En operació des de 2012, el Sincrotró Alba té nou línies de llum en marxa i quatre més en construcció, que realitzen experiments en àmbits com les ciències de la vida, ciència de materials, energia, medi ambient o patrimoni cultural, entre d'altres. Genera unes 6.000 hores de llum de sincrotró a l'any i acull més de 2.000 usuaris de l'àmbit acadèmic i industrial anualment.

    El Sincrotró Alba forma part de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i ha rebut suport a través del projecte FCT-20-15798.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.