La comunitat educativa de Sant Cugat rep amb sorpresa els canvis en el calendari escolar

Les associacions de famílies lamenten la manca de debat previ


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: ACN

Imatge d'arxiu / Foto: ACN

L'anunci de canvis en el calendari escolar a partir del curs 2022-2023 ha agafat per sorpresa bona part de la comunitat educativa. Des de la Coordinadora d'AFES de Sant Cugat i la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya lamenten que no se'ls hagi tingut en compte en aquest replantejament del calendari, que els genera alguns dubtes. També des del sindicat Ustec veuen amb reticències la proposta perquè consideren que els docents no tindran prou temps per preparar el curs.

La presidenta de la Coordinadora d'AFES de Sant Cugat, Xènia Amorós, ha explicat en declaracions a Cugat Mèdia que el que primer es pregunten és "què passa amb el pagament d'aquest temps que fins ara era lectiu i que acabava a les 16.30 h", en referència a la jornada intensiva que s'aplicarà durant tot el setembre. La representant de les famílies a les escoles públiques de Sant Cugat afegeix que "depèn dels centres" aquest cost suposarà uns 100 euros per a les famílies. "Sabem que al juny, la jornada intensiva és un cost que tenen les famílies i el dret laboral de les treballadores per fer la seva jornada compactada, acaba sent pagada per les famílies", ha insistit Amorós que s'ha mostrat preocupada "que aquesta situació es reprodueixi ara al setembre".

D'altra banda, Amorós lamenta que amb aquest tipus de "canvis importants i profunds" no hi hagi un "debat previ" amb la comunitat educativa "en el sentit més ampli, no només amb les direccions o els representants dels professorats, sinó també amb els representants de les famílies".

Una visió compartida per la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya, que aplega bona part dels centres concertats. El seu president, Josep Manuel Prats, ha explicat a Cugat Mèdia que han rebut l'anunci amb "sorpresa" i amb certa indignació per "les formes", ja que no se'ls ha consultat abans. A més, ha concretat Prats, els canvis generen alguns dubtes, com quines de les mesures seran obligatòries i quines optatives per als centres concertats. De fet, estan a l'espera de veure com es concreten els canvis, especialment pel que fa a la jornada intensiva al setembre. "No sé si això soluciona el tema de la conciliació", s'ha qüestionat Prats.

Les reaccions també han arribat des dels sindicats. El sindicat de mestres Ustec s'oposa frontalment a la proposta perquè considera que els docents no tindran prou temps per preparar-lo. Segons Iolanda Segura, portaveu del sindicat, a primers de setembre solen faltar molts mestres per nomenar i això dificulta la coordinació interna dels centres. A més, creu que no es pot avançar la fi de les vacances dels docents perquè és un dret laboral. Per això, i pel fet que la mesura s'hagi anunciat públicament només mitja hora després d'avançar-la als directors dels centres i sense consultar als sindicats, Segura ha demanat, en declaracions a l'ACN, la dimissió del conseller d'Educació, Josep González-Cambray.




Xènia Amorós

El primer que nosaltres ens preguntem és què passa amb el pagament d'aquest temps que fins ara era de temps lectiu, que acabava a les 16.30 h . Sabem que al juny, la jornada intensiva és un cost que tenen les famílies i el dret laboral de les treballadores per fer la seva jornada compactada, acaba sent pagada per les famílies i ens preocupa que aquesta situació es reprodueixi ara al setembre. Això tindrà un cost, depèn del centres, però pot tocar als 100 euros.

Josep Manuel Prats

Fins que no es vegi quines coses són obligatòries i quines optatives hem d'esperar. Veient les declaracions del president i del conseller, però, pensem que serà així i punt. Aquesta és la primera sorpresa.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.