El Bar Mono conservarà elements històrics d'El Mesón

El nou restaurant preservarà part de l'essència de l'emblemàtic local com rajoles amb dites populars i un rètol


  • Comparteix:

Imatge de l'estat actual de l'establiment / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de l'estat actual de l'establiment / Foto: Cugat Mèdia

El Bar Mono substituirà El Mesón a la plaça d'Octavià, però conservarà part de la seva essència. Els nou local mantindrà algunes peces històriques com les rajoles amb dites populars i un rètol d'El Mesón fet de pedra artificial per recordar l'emblemàtic. L'Ajuntament i els promotors del Bar Mono estan treballant per poder preservar part de la memòria de l'antic establiment, una col·laboració que també es materialitzarà en la donació al Museu de Sant Cugat d'una mostra dels bancs i les taules típiques del bar abans de l'ampliació del local, així com uns plafons ceràmics amb escenes sobre el procés d'elaboració del vi, i també un dels rètols interiors, de ferro, amb el nom del local.

Segons ha concretat el consistori, l'espai sota l'altell canviarà l'aspecte en línia amb el disseny del nou local, que deixarà enrere l'aire de "mesón" castellà tradicional. Acollirà, no obstant, les rajoles amb dites populars sobre la cultura del vi que han presidit aquest espai durant dècades, també una mostra de les rajoles emprades com a arrambador, així com un rètol d'El Mesón fet de pedra artificial i algunes fotografies de l'establiment.

S’hi instal·larà també un plafó explicatiu de la història del bar-restaurant i de la seva implicació en la vida social i cultural de la ciutat, a través de les figures de Carmen Rojo, recentment desapareguda, i de Gabriel Ferrater.

La tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha expressat la seva satisfacció per "la bona entesa i ganes de col·laboració dels nous promotors del local per mantenir l'essència d’El Mesón, un espai que ha marcat tota una generació de santcugatencs i santcugatenques i que forma part de l'imaginari col·lectiu" de la ciutat.

Ressenya històrica d'El Mesón

RECUPERA EL REPORTATGE HISTÒRIC DEL MESÓN DE CUGAT MÈDIA

Autor Mané Espinosa. Fons Arxiu Tomàs Grau. Premsa Local Sant Cugat. Arxiu Municipal Sant Cugat.

Autor Mané Espinosa. Fons Arxiu Tomàs Grau. Premsa Local Sant Cugat. Arxiu Municipal Sant Cugat. / Foto: Autor Mané Espinosa. Fons Arxiu Tomàs Grau. Premsa

El 1964 Carmen Rojo i Juan Servera obren el restaurant El Mesón, a la plaça Octavià. En aquells moments Sant Cugat era encara un petit poble de pocs habitants i amb poca oferta d'oci. La novetat, en un emplaçament cèntric davant del Monestir, li va donar aviat un fort impuls.

El 1968, la instal·lació de la Universitat Autònoma de Barcelona al Monestir i a l'actual Casa de Cultura va propiciar una intensa activitat intel·lectual a El Mesón, especialment entorn la figura del poeta Gabriel Ferrater, client assidu del local i centre de tertúlies amb amics, professors i alumnes.

Carmen Rojo va continuar liderant El Mesón, juntament amb figures tan conegudes com els treballadors Mariano i la Basi, imprimint un tarannà acollidor. El 2010 va traspassar el negoci a Xavier Vendrell, que ha mantingut l'essència de l'establiment. El 8 de gener de 2022 El Mesón va tancar definitivament les portes per reconfigurar-se en un nou establiment, el Bar Mono.

Durant els anys de vida d’El Mesón ha estat escenari de referència cultural o social per a santcugatencs i santcugatenques.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.