Alba Gordó: 'Sant Cugat és de les ciutats que millor recicla, però també de les que genera més residus'

La regidora de Sostenibilitat repassa a Cugat Mèdia l'actualitat de la ZBE, les bonificacions a les plaques solars i les novetats a les Planes


Temes relacionats

Què és i com puc avançar cap a un estil de vida Residu Zero? (23/feb/22)

La ZBE continua generant reticències (23/feb/22)

Junts per Sant Cugat insta l'Ajuntament a treballar contra la inseguretat a les Planes ( 1/feb/22)

Territori veu difícil que prosperin les propostes del veïnat de Can Borrull per la reparcel·lació (17/nov/21)

El 95% de les sol·licituds de bonificació de l'IBI per la instal·lació de fotovoltaiques es resoldrà positivament ( 4/nov/21)

L'Ajuntament, en converses amb el veïnat de Can Borrull per arribar a un acord per la reparcel·lació (19/mar/21)


  • Comparteix:

Sant Cugat és de les ciutats que separa millor els residus, però alhora de les que més residus genera. Així ho ha explicat la comissionada per l'Emergència Climàtica i regidora de Sostenibilitat i de Joventut, Alba Gordó, en una entrevista a Cugat Mèdia on, a part de parlar, de les accions que estan duent a terme des de l'Ajuntament per fomentar el residu zero, també parla de què s'està fent per fomentar la sostenibilitat. Gordó es mostra satisfeta amb la rebuda de la Zona de Baixes Emissions, les pacificacions dels entorns escolars i la proliferació de les instal·lacions de plaques fotovoltaiques. Tampoc s'oblida del seu vessant com a presidenta del consell de barri de les Planes, i afronta els conflictes a Can Borrull i a Can Cortés.

En aquesta entrevista Alba Gordó destaca que la ciutat encara té camí per recórrer cap a la sostenibilitat i el residu zero. L'Ajuntament està fent accions com les carmanyoles que es reparteixen per comprar als mercats municipals, la campanya de les copes menstruals o l'ampliació dels mercats de pagès.

Gordó també destaca que cal avançar també en la lluita contra el canvi climàtic. Una de les accions amb més impacte d'aquest mandat en aquesta línia és la posada en marxa la Zona de Baixes Emissions. Segons Gordó, "s'ha entès a la ciutat i o ha suposat ni un gran sotrac ni un gran canvi". La ZBE és una de les mesures cap a un canvi de model de mobilitat, com l'impulsa de la bicicleta, la pacificació dels entorns de les escoles o la nova zonificació escolar, ha recordat.

També és factor a favor de la sostenibilitat la instal·lació massiva de plaques fotovoltaiques a Sant Cugat, la ciutat catalana que més instal·lacions té d'aquest tipus. La renda per càpita i el nombre de cases unifamiliars són un factor que hi juguen a favor, però sobretot, segons Gordó, ha sigut gràcies a la bonificació del 50% de l'IBI. La regidora, però, admet que és una mesura que va començar amb mal peu. Per problemes amb l'oficina de recaptació d'impostos de la Diputació, durant els primers anys de la mesura, les persones que havien fet la instal·lació han seguit pagant el rebut de l'IBI complet, sense la bonificació promesa. "Hem de fer autocrítica com a administració, perquè aquest èxit s'ha basat en una cosa que no s'havia pogut aplicar, però ara ja sí", ha admès Gordó, que ha assegurat, però, que ara mateix el 98% de les peticions endarrerides s'han resolt, i al mes de març ho estaran ja totes.

Les Planes
Alba Gordó també és presidenta del consell de barri de les Planes. Respecte a les problemàtiques del districte, la regidora assegura que ja tenen encarrilada la solució per a la urbanització i reparcel·lació de Can Borrull. I pel que fa als problemes de seguretat del barri de Can Cortés, ha explicat que tindran una nova reunió amb els veïns per a la ubicació de les càmeres: "Veient el rebombori, ja hem convocat una trobada amb l'Associació de Veïns de Can Cortès per parlar-ne i posar-nos d'acord. Una proposta que neix dels pressupostos participatius de les Planes, no farem que vagi en contra del veïnat".

Gordó admet, també, que malgrat que les dades de robatoris a les Planes s'ha reduït moltíssim el 2021, amb només un assalt a un domicili, han de seguir treballant per evitar la sensació d'inseguretat que encara tenen alguns veïns i veïnes.






Alba Gordó

I la ZBE ha sigut un pas més, i en general s'ha entès a la ciutat i o ha suposat ni un gran sotrac ni un gran canvi.

Alba Gordó

Hem de fer autocrítica com a administració, perquè aquest èxit s'ha basat en una cosa que no s'havia pogut aplicar, però ara ja sí.

Alba Gordó

Veient el rebombori, ja hem convocat una trobada amb l'associació de veins de can cortès per parlar-ne i i posar-nos d'acord. Una proposta que neix dels pressupostos participatius de Les Planes, no farem que vagi en contra del veïnat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.