Gerard Furest: 'Jo no li demano al govern que faci la independència, li demano que posi mà a TV3'

El filòleg i professor ha encetat el cicle de xerrades d'Òmnium 'El català, llengua de present i de futur'


Temes relacionats

Àngels Folch (Grup Koiné): 'Cal acabar amb la bilingüització obligatòria' (26/gen/22)


  • Comparteix:

Gerard Furest i David Berga a la presentació / Foto: Cugat Mèdia

Gerard Furest i David Berga a la presentació / Foto: Cugat Mèdia

El filòleg Gerard Furest aposta per abordar la preservació de la llengua catalana des de dues lluites: la de TV3 i la de del sistema educatiu. 'Jo no li demano al govern que faci la independència, li demano que posi mà a TV3', ha dit des de la crítica el també professor de secundària durant la presentació del seu llibre 'Decàleg irreverent per a la defensa del català', que ha tingut lloc aquest dimecres a la Casa Aymat. La xerrada, organitzada per Òmnium Sant Cugat, està emmarcada dins del cicle 'El català, llengua de present i de futur' i compta amb la col·laboració de l'Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC), l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), el Consell Local per la República i el Tot Sant Cugat.

Respecte a la lluita de la corporació, Furest exposa que, partint de la base que el futur de la llengua són els infants i els joves, ha de ser a ells a qui es dediquin tots els recursos. Uns recursos que, a més, el filòleg proposa ampliar amb la "reducció de la massa salarial", és a dir, amb l'acomiadament de part de la plantilla. "La gent gran hem de ser generosos i demanar a TV3 uns informatius de qualitat i una sèrie de sobretaula; la resta de diners s'han de destinar a crear més continguts de l'estil de 'Merlí'", ha dit.

Pel que fa al sistema educatiu, Furest considera que "la immersió del català no existeix", sinó que tenim "una doble línia educativa, segons la ubicació del centre i el compromís del claustre amb la llengua". Respecte a això, el professor s'ha mostrat preocupat per l'augment de l'ús del castellà entre els joves i ha recordat que "els usos horitzontals d'avui (entre iguals) són els usos verticals de demà (de pares a fills).


Gerard Furest

Jo ja no soc el futur de la llengua, ho són els meus fills. Per tant, li demano a la corporació que aboqui tots els seus recursos als meus fills i als meus alumnes. És a dir, al futur de la llengua.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.