'El gènere és un element central de les estructures i les relacions socials, econòmiques i polítiques'

L'acte central del Dia de la Dona a Sant Cugat posa el focus en la importància de les cures, mentre el comitè 8M penja una pancarta al Monestir


  • Comparteix:

Un moment de la lectura del manifest / Foto: Ajuntament (Lali Puig)

Un moment de la lectura del manifest / Foto: Ajuntament (Lali Puig)

El Celler Modernista s'ha tenyit de lila aquest dimarts 8 de març, ja que ha acollit l'acte institucional del Dia de la Dona. La lectura del manifest per part de l'alcaldessa i diferents regidores, un concert amb Clàudia Bardagí i Joan Carles Marí, i un acte simbòlic per fer visibles les tasques de sosteniment de vida han estat els eixos centrals de l'acte. La primera reivindicació feminista de la jornada, però, ha anat a càrrec del comitè 8M, que ha penjat una pancarta a la torre de la muralla del Monestir amb el lema 'Feminisme. Ara i sempre'.

Qui ha encapçalat l'acte institucional ha estat l'alcaldessa, Mireia Ingla, i una regidora de cada grup municipal. Per torns han anat llegint el manifest, on s'ha fet palès que el gènere és encara avui "un element central de les estructures i les relacions socials, econòmiques i polítiques", i s'ha destacat la importància que els homes tinguin un paper actiu per "identificar i rebutjar els estereotips, les actituds i els comportaments masclistes propis i dels seus entorns laborals, familiars o d'amistats que normalitzen i perpetuen la discriminació, el menysteniment, la cosificació o les violències envers les dones". "El reclam històric de justícia, equitat i llibertat ha de fer-se realitat avui. Ho volem ara", conclou el manifest que s'ha llegit. Les regidores que han posat veu al manifest han estat Gemma Aristoy, Elena Vila, Núria Gibert, Carmela Fortuny i Sergio Blázquez.

L'alcaldessa ha encetat la lectura del manifest

L'alcaldessa ha encetat la lectura del manifest / Foto: Cugat Mèdia

També s'ha volgut representar a través d'un acte simbòlic la importància de fer visibles les tasques de sosteniment de vida. La tinenta d’alcaldia d'Igualtat, Núria Gibert, ha estat l'encarregada d'explicar que això s'ha volgut mostrar a través d'una piràmide construïda amb caixes, amb una tasca escrita a cada caixa. A la base de la piràmide, s'han posat les tasques que sovint queden en l'àmbit domèstic, més amunt s'han posat tasques de cures que tenen més reconeixement, i dalt de tot s'han posat feines de prestigi. D'aquesta manera, el que s'ha fet és retirar les caixes de més avall, les de la base, per ensenyar que les tasques que s'hi havia escrit són "completament imprescindibles pel sosteniment de la vida", ja que sense elles la piràmide ha caigut.

La piràmide amb què s'ha fet l'acte simbòlic

La piràmide amb què s'ha fet l'acte simbòlic / Foto: Cugat Mèdia

De fet, els actes del 8M d'aquest any a Sant Cugat s'han emmarcat sota el lema 'Les cures no tenen gènere, la desigualtat sí'. Gibert ho ha recalcat explicant que "de forma general, les dones es dediquen a sostenir el món. Moltes d'aquestes cures, precisament pel fet de ser feminitzades, estan silenciades, invisibilitzades, desprestigiades... i moltes fins i tot són precàries. Laboralment, les que estan remunerades són precàries". "Per tant, la nostra aposta és desfamiliaritzar les cures, desmercantilitzar-les, assumir-les com una responsabilitat social comunitària i fer polítiques públiques per això per conscienciar-nos a escala social", ha afegit.

Per la seva banda, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha demanat que les reivindicacions del 8M es facin durar els 365 dies de l'any: "Perquè la ciutat prengui consciència, ho hem de fer des de les institucions i des de les entitats i la societat civil que ens ajuda. Com deia la tinenta d’alcaldia en el seu discurs, cada dia en tenim més i tenim més dones compromeses. Això ens fa sentir orgulloses perquè hem d'anar a l'hora. Fer polítiques públiques feministes, sense cap mena de dubte, desperta també les consciències".

L'acte s'ha acompanyat de la interpretació musical de Clàudia Bardagí i Joan Carles Marí, amb peces com 'Luna' o 'Cançó de fer camí'.

Un moment de l'actuació musical

Un moment de l'actuació musical / Foto: Cugat Mèdia

Altres reivindicacions del 8M ja s'han fet notar a la ciutat de bon matí, amb una acció reivindicativa del comitè 8M al voltant del Monestir. Una gran pancarta a la torre de la muralla on es pot llegir "Feminisme. Ara i sempre" i el símbol feminista al peu de la Creu de Terme han donat forma a les reclamacions. Aquesta darrera, però, ha estat retirada poc després de la columna de la Creu.

Símbol feminista al peu de la Creu de Terme

Símbol feminista al peu de la Creu de Terme / Foto: Foto: Comitè 8M












Núria Gibert

De forma general, les dones es dediquen a sostenir el món. Moltes d'aquestes cures, precisament pel fet de ser feminitzades, estan silenciades, invisibilitzades, desprestigiades... i moltes fins i tot són precàries. Laboralment, les que estan remunerades són precàries. Per tant, la nostra aposta és desfamiliaritzar les cures, desmercantilitzar-les, assumir-les com una responsabilitat social comunitària i fer polítiques públiques per això per conscienciar-nos a escala social.

Mireia Ingla

Perquè la ciutat prengui consciència, ho hem de fer des de les institucions i des de les entitats i la societat civil que ens ajuda. Que com deia la tinenta d’alcaldia en el seu discurs, cada dia en tenim més i tenim més dones compromeses. Això ens fa sentir orgulloses perquè hem d'anar a l'hora. Fer polítiques públiques feministes, sense cap mena de dubte, desperta també les consciències.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.