Cronologia local d'una pandèmia mundial

Cugat Mèdia fa un repàs dels principals esdeveniments que han marcat els últims dos anys de la vida dels santcugatencs


Temes relacionats

Dos anys de pandèmia: l'impacte a Sant Cugat en dades (13/mar/22)


  • Comparteix:

Cribratge al pavelló de Sant Cugat / Foto: Localpres (Ajuntament)

Cribratge al pavelló de Sant Cugat / Foto: Localpres (Ajuntament)

Des que es va anunciar el primer cas de Covid-19 a Sant Cugat, hem viscut un confinament total i dos estats d'alarma, hem patit restriccions de tota mena, s'ha dut a terme una campanya de vacunació massiva i hem vist les conseqüències de la crisi sanitària, social i econòmica que ha trastocat les nostres vides. Ja fa dos anys que la pandèmia de la Covid-19 afecta Sant Cugat i la resta del món i Cugat Mèdia ha preparat una cronologia amb tots els moments rellevants d'aquests darrers 24 mesos.

14 de març de 2020

Comença l'estat d'alarma i el confinament: només es pot sortir de casa per anar a comprar, a treballar i per motius de força major. Saltar-se les restriccions implica multes d'entre 100 i 600.000 euros i, fins i tot, penes de presó.

29 de març de 2020

El govern espanyol aprova la limitació total de moviment i la paralització de l'activitat dels treballadors no essencials. Paral·lelament, més de 40 dones voluntàries de Sant Cugat comencen a cosir mascaretes solidàries.

18 d'abril de 2020

L'estat d'alarma s'allargarà fins al 9 de maig, però s'anuncia que els infants podran sortir al carrer a partir del 27 d'abril.

4 de maig de 2020

Entra en vigor a tot el territori la fase 0 de la desescalada. Poden tornar a obrir alguns locals amb cita prèvia, com restaurants que facin menjar per emportar, perruqueries, centres de fisioteràpia i òptiques.

20 de maig de 2020

L'ús de les mascaretes passa a ser obligatori a la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic a partir dels sis anys i "sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'almenys dos metres".

18 de juny de 2020

Sant Cugat supera les fases i entra en una nova etapa de "represa". Continua vigent l'estat d'alarma però es flexibilitzen les mesures. S'unifiquen les unitats territorials que es troben en fase 3, que ja és tot Catalunya, amb la qual cosa es permet la mobilitat per tot el país. Més de la meitat dels santcugatencs, segons l'Observatori, reconeix que la pandèmia ha afectat als seus ingressos.

14 de setembre de 2020

Després de sis mesos sense trepitjar les aules, els infants tornen a l'escola en un inici de curs marcat per l'ús de les mascaretes, les entrades esglaonades i la creació dels grups bombolla. D'altra banda, continuen les restriccions de mobilitat i la prohibició de les reunions de més de deu persones.

16 d'octubre de 2020

El TSJC ratifica les mesures. Tornen a tancar bars i restaurants, que només podran servir menjar per emportar o a domicili. També se suspenen les competicions d'esport amateur i de base i els serveis amb contacte físic, tret dels mèdics i les perruqueries.

22 d'octubre de 2020

Ocupen el Centre Social i Sanitari per reclamar la reobertura total dels consultoris de les Planes i la Floresta. Els consultoris havien reobert la primera setmana d'octubre però de manera parcial, amb un horari reduït.

25 d'octubre de 2020

S'aprova un nou estat d'alarma que s'ha d'allargar sis mesos. Es comença a aplicar el toc de queda o confinament nocturn entre les deu de la nit i les sis del matí. Un dia després, l'Ajuntament adapta les restriccions a l'àmbit municipal i tanca els equipaments a les nou del vespre. L'ocupació del Centre Social i Sanitari de la Floresta s'aixeca després de tres dies de tancament i dels acords del consell de barri extraordinari del districte.

2 de desembre de 2020

El Procicat anuncia la restricció de deu persones de cara a les festes nadalenques i allarga, d'altra banda, el toc de queda de les nits de Nadal, Cap d'Any i Reis.

31 de desembre de 2020

Comença la vacunació de la Covid-19 a Sant Cugat, en concret als usuaris de les residències Santa Rosa i els dels Jardins de Valldoreix

4 de gener de 2021

La Generalitat anuncia noves restriccions a partir del 7 de gener. Torna el confinament municipal cada dia, es tanca tot el comerç no essencial durant els caps de setmana i els centres comercials també entre setmana. També tanquen gimnasos i el lleure i la majoria d'extraescolars queden suspeses. El retorn a l'escola es manté per al dia 11.

4 de febrer de 2021

El confinament passa a ser comarcal i s'amplia l'horari d'obertura de bars i restaurants a partir del 7 de febrer. El risc de rebrot baixa dels 400 punts per primer cop en l'últim mes. L'essència del Carnaval es manté a Sant Cugat amb un programa principalment virtual.

14 de febrer de 2021

Sant Cugat viu unes eleccions al Parlament atípiques en plena pandèmia, amb un dispositiu i protocol estricte per evitar contagis. Per l'empitjorament de les dades, el govern català i la majoria de partits volien ajornar els comicis fins al 30 de maig, un ajornament que anul·la el TSJC.

11 de març de 2021

S'anuncia la fi del confinament comarcal a partir del 15 de març. A més, el comerç no essencial pot tornar a obrir els caps de setmana.

9 de maig de 2021

Es decreta la fi de l'estat d'alarma, el toc de queda i el confinament perimetral de Catalunya. Això permet que les terrasses de bars i restaurants puguin tornar a obrir passades les 17 h. La restauració segueix, per això, amb aforament limitat, distància i màxim de quatre persones per taula.

25 de juny de 2021

Sant Cugat celebra una Festa Major amb esdeveniments multitudinaris, però marcada encara per les restriccions. Entre elles, l'ús de la mascareta en espais tancats, l'aforament limitat i la reserva prèvia per assistir a concerts, espectacles i tota mena d'activitats.

13 de juliol de 2021

El Pav3 de la Rambla del Celler acull un cribratge massiu per evitar més contagis entre el jovent de Sant Cugat. La mesura es pren per fer front a l'increment de contagis.

7 de novembre de 2021

L'Escola Pureza de Maria registra el primer brot de contagis en un centre escolar. Tots els alumnes dels 18 grups de Primària i un grup de P4 es confinen, tot i que mantenen les classes de forma telemàtica.

24 de desembre de 2021

La programació de Nadal, que tenia previstes gairebé 400 activitats, es veu modificada per la situació de pandèmia i l'alt risc de contagis. La irrupció de la variant òmicron a la ciutat provoca canvis a gran part de les activitats programades, tot i que les cavalcades se celebren a tot el municipi tal com estava previst.

18 de gener de 2022

L'alcaldessa, Mireia Ingla, dona positiu per Covid-19 el mateix dia que la ciutat registra el rècord de contagis en 24 hores. Ingla va saber que estava contagiada perquè tenia símptomes i es va fer un test d'antígens.

21 de gener de 2022

Les dades epidemiològiques no donen treva a Sant Cugat -ni a la resta de Catalunya-. Ja són 24.901 santcugatencs i santcugatenques contagiats des de l'inici de la pandèmia. Un de cada quatre veïns de Sant Cugat ja han passat -o estan passant- la Covid-19. I aquesta xifra s'ha disparat en l'últim mes per culpa de la variant òmicron del coronavirus.

25 de gener de 2022

El Govern aixeca gairebé la totalitat de les restriccions vigents contra la Covid-19, a excepció del tancament de l'oci nocturn. Així, s'elimina la limitació de 10 persones en les trobades socials i també s'acaben les limitacions d'aforament i horaris vigents. Aquestes limitacions afectaven ara a sectors com la restauració, la cultura, els gimnasos, els parcs d'atraccions, els actes religiosos i les cerimònies civils, entre d'altres.

8 de febrer de 2022

El govern espanyol aprova l'eliminació de la mascareta obligatòria a l'exterior. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, defensa que la mesura ha servit en la contenció de la sisena onada i ha justificat la decisió de treure-la per la millora dels indicadors. Paral·lelament, la Generalitat aprova la retirada de les mascaretes als patis escolars.

11 de febrer de 2022

L'oci nocturn recupera finalment l'activitat sense restriccions horàries. Es tracta d'un dels sectors més afectats per les mesures anti-Covid: les discoteques es trobaven tancades des del 24 de desembre passat. Havien reobert a l'octubre després de mesos tancades. Ara, la desacceleració en els contagis permet aixecar una de les últimes restriccions que continuaven vigents.

21 de febrer de 2022

El Govern elimina les quarantenes de contactes estrets als centres educatius. Els centres escolars i les famílies no han de comunicar si el motiu de l'absència a classe de l'alumnat és la Covid-19. A més, l'executiu català ha decidit que es deixen d'actualitzar el nombre de casos positius a l'aplicació informàtica Traçacovid.

10 de març de 2022

A 10 de març de 2022, a Sant Cugat hi ha un risc de rebrot de 564, 75.284 persones amb la pauta completa de vacunació, 9 pacients ingressats, 33.601 casos confirmats acumulats i un total de 270 defuncions registrades per Covid-19 des de l'inici de la pandèmia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.