Dos anys de pandèmia: l'impacte a Sant Cugat en dades

Cugat Mèdia recull els indicadors sanitaris, econòmics i socials de la crisi de la Covid-19


Temes relacionats

Cronologia local d'una pandèmia mundial (13/mar/22)


  • Comparteix:

Una infermera a la UCI amb un pacient / Foto: ACN

Una infermera a la UCI amb un pacient / Foto: ACN

Més de 30.000 persones s'han contagiat de Covid-19 a Sant Cugat des que va començar la crisi sanitària. La pandèmia s'ha cobrat la vida de prop de 300 persones a la ciutat, tot i que amb l'arribada de les vacunes la corva de defuncions i d'ingressos s'ha aplanat. La salut, però, no és l'únic àmbit en què el coronavirus ha tingut efectes: l'ocupació també s'ha vist afectada, amb un pic de persones a l'atur de més de 3.500 persones, registrat l'agost de 2020. Cugat Mèdia recull les xifres que ha deixat la pandèmia des que es va declarar fa dos anys.

Dades epidemiolòquiques



Ocupació

La pandèmia va sacsejar el món del treball des de la seva arribada. Abans de la pandèmia hi havia poc més de 2.600 persones en situació d'atur. Amb l'esclat la crisi sanitària, aquesta xifra es va elevar als 3.188 desempleats, i el pic va arribar mesos després, a l'agost, amb més de 3.500 persones aturades. Des de llavors, malgrat un repunt a principis de 2021, la situació ha millorat visiblement, fins assolir valors més baixos, fins i tot, als que hi havia abans de l'inici de la pandèmia.

Un dels termes que la gestió de la crisi sanitària va portar va ser 'ERTO'. Sant Cugat va tancar l'any 2021 amb 1.625 persones de 102 empreses afectades per Expedients de Regulació d'Ocupació, tant temporals (ERTO) com permanents (ERO). És una dada significativament més baixa que la de l'any 2020, quan es van registrar 14.558 empleats de 1.513 companyies. La gran majoria d'aquests expedients són els coneguts com a ERTO: durant l'any passat va haver-hi 54 empreses que es van acollir a aquest recurs, fet que va afectar 819 empleats. Tot plegat són dades publicades per l'Observatori del Treball i el Model Productiu del Departament de Treball de la Generalitat.

Vulnerabilitat

Al seu informe anual, Càritas alertava que gairebé tres de cada deu persones a Catalunya viuen en risc d'exclusió social, una mitjana superior a la de l'Estat espanyol. L'entitat ho atribueix a la crisi derivada de la Covid-19: la inestabilitat del sector laboral amb una situació molt precària i de desigualtat de renda, les dificultats per mantenir un habitatge digne i segur i a la bretxa digital. Tot plegat, segons l'entitat, ha fet que el nombre de persones que es troben en risc d'exclusió social hagi augmentat, sobretot en perfils com persones migrants, joves, dones i famílies amb infants i adolescents.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.