Pi d'en Xandri: 25 anys d'una manifestació històrica a Sant Cugat

La mobilització després de l'atac al pi bicentenari ha estat una de les més nombroses que ha viscut Sant Cugat amb unes 4.000 persones


Temes relacionats

Sant Cugat es prepara per commemorar el 25è aniversari de l'atac al Pi d'en Xandri (10/mar/22)

El Pi d'en Xandri es manté en bon estat de salut i es preveu que pugui viure 150 anys més (29/mar/19)


  • Comparteix:

Prop de 4.000 persones, segons els organitzadors, es van mobilitzar pels carrers de Sant Cugat fins a Collserola el 16 de març de 1997. Feia un mes que el Pi d'en Xandri havia patit un atac, del qual encara es recupera, i aquest atemptat contra un dels símbols de la ciutat va provocar un clam ciutadà per la defensa de Torre Negra i el rebuig a la urbanització d'una part de Collserola. La màxima expressió d'aquesta lluita que s'ha allargat fins a l'actualitat va ser una manifestació multitudinària i històrica, la més nombrosa fins aquell moment, ara fa just 25 anys.

Un dels organitzadors de la manifestació i membre del Grup Natura del Club Muntanyenc Sant Cugat, German Llerena, la recorda perfectament, sobretot els preparatius previs. El 2 de febrer d'aquell mateix any, el Pi d'en Xandri, ubicat al sector de la Torre Negra, havia patit un intent de tala i de calar-hi foc. Tot i l'autoria no s'ha arribat a concretar mai, aquell atac al Pi va fer revifar tota l'oposició a la construcció d'habitatges i infraestructures en aquesta zona protegida. Entitats de la ciutat es van mobilitzar durant aquells dies per organitzar una gran manifestació, que va superar les expectatives inicials.

Exemple d'això, com explica el també membre del Club Muntanyenc Josep Pros, va ser la implicació de les escoles del municipi. L'entitat va recollir més de 3.000 dibuixos fets per infants que van servir per marcar tot el recorregut de la manifestació, des de la plaça d'Octavià fins al mateix Pi d'en Xandri. Allà mateix, als peus del pi bicentenari ferit, es va col·locar una tarima, les entitats de cultura de la ciutat van oferir una mostra, va sonar la música i es van llegir parlaments de defensa de què és un dels símbols de la ciutat.

Aquest pi plantat el 1774; ubicat a la finca de Can Carreras, al camí de Can Borrell i al sector de Torre Negra; amb els seus 24 metres d'alçada i més de 21 metres d'amplada de capçada, amb una forma peculiar amb una gran branca díscola nua fruit de l'afectació que va patir durant la nevada de 1962, i els tutors que falquen el tronc després de l'atac de fa 25 anys, són un símbol d'identitat santcugatenca i de preservació de l'entorn natural de la serra de Collserola.

El futur d'aquest entorn està pendent d'un llarg litigi judicial, però tant Llerena com Pros coincideixen que sigui quina sigui la resolució judicial, Sant Cugat tornarà a mobilitzar-se si és necessari per protegir el seu símbol i l'espai de Collserola.




German Llerena

La manifestació va demostrar que la gent tenia ganes de protegir la zona. No només les entitats que ja havien signat el manifest, sinó que la resposta ciutadana va convèncer aquells que encara no ho estaven.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.