La vaga d'educació es fa notar a Sant Cugat

Un grup de professors han protestat a la rotonda de l'Hipòdrom en suport a la vaga d'educació


Temes relacionats

Comencen sis dies de vaga de mestres als centres educatius (15/mar/22)

Aquests són els serveis mínims per a la vaga als centres escolars (14/mar/22)


  • Comparteix:

El primer dia de vaga a les escoles i instituts, dels sis que s'esperen aquest mes de març entre el 15 i el 30, s'ha fet notar a Sant Cugat amb diverses reivindicacions per part del professorat. Un grup de treballadors ha tallat a primera hora del matí la rotonda de l'Hipòdrom en suport a la protesta convocada per tots els sindicats del sector educatiu. L'acció ha durat uns minuts mentre anaven camí de Rubí i s'ha desenvolupat sense incidents. La vaga és en protesta per les darreres decisions del departament d'Educació, encapçalat pel conseller Josep Gonzàlez-Cambray.

Un dels delegats al Vallès Occidental del sindicat USTEC, Manuel Vázquez, ha explicat a Cugat Mèdia que la darrera decisió presa pel departament d'avançar l'inici del curs 2022-23 una setmana no és l'únic motiu de les queixes i ha afegit que "no és només el que diu la conselleria que vol presentar el professorat com que fa vaga perquè no vol treballar aquells dies de setembre. Res més lluny de la realitat. Això ha estat la gota que ha fet vessar el got perquè d'alguna manera són les formes que té aquesta conselleria de menystenir el professorat i de treballar com si fos "ordeno y mando", una dictadura" ha dit Vázquez.

Una opinió que també comparteix el director de l'Institut FP Sant Cugat, Miquel Urrutia, on el seguiment de la vaga ha estat d'un 20%. De fet Urrutia ha explicat que aquest centre educatiu no es veu afectat per la totalitat de les mesures preses pel departament ja que és un institut de formació professional. Tot i això, entén que "el seguit de decisions que s'han pres des del departament d'Educació sense prou diàleg i assabentant-nos pels mitjans de comunicació d'una manera molt accelerada" fa que avui s'hagi arribat en aquest punt de vaga.

La protesta també s'ha fet evident en alguns dels centres educatius de la ciutat, on s'han col·locat pancartes en suport a la convocatòria i amb les reivindicacions del professorat. A l'escola Turó de Can Mates, per exemple, la majoria de mestres s'han sumat a la vaga i en aquest primer dia han estat funcionant amb els serveis mínims. Una de les mestres del centre, de fet, ha explicat a Cugat Mèdia que tenia 75 alumnes, ja que hi havia un docent per cada tres aules. Un seguiment diferent, en canvi, ha estat al de l'escola Ciutat d'Alba on el primer dia de vaga ha estat secundada pel 18% de la plantilla.

Elsa Puig, mestra de l'escola Turó de Can Mates, diu que '"els amoïna que al final el que ha sortit als mitjans de comunicació és que fem vaga pel calendari i no és així. És a dir, hi ha un seguit de mesures que s'han anat prenent en els darrers anys que el calendari ha estat la goteta per dir "ja està", però com ha estat el currículum, com treure els sexennis i moltes coses", explica a Cugat Mèdia. Una posició que també comparteix la directora d'aquest centre públic, Dolors Torres, que ha lamentat que les famílies "no ho acabin d'entendre", tot i que "empatitzen" amb elles ja que entenen també les seves preocupacions. Tot i això, Torres ha defensat el moment en el qual ha arribat la vaga "perquè hi ha una sèrie de mesures i d'ordres que s'han de signar i que això sí que s'ha de fer en un temps determinat. Si no reaccionem abans de que tot això es produeixi a nivell burocràtic, evidentment, la mesura quedarà instaurada i enrere el departament no torna mai", ha afegit Torres, que ha recordat que "el que posem sobre la taula és la manca de recursos històrics que anem arrossegant".

A les portes d'escoles i instituts de la ciutat, familiars i alumnes, però, esperaven des de primera hora per entrar a les aules. Les persones consultades per Cugat Mèdia no comparteixen tots els motius de la vaga, ni el fet que siguin tants dies. Laura Santana i Lluís Biosca, familiars amb criatures a un centre educatiu de Sant Cugat, s'han mostrat preocupats per la conciliació familiar i perquè aquestes jornades de vaga "les pateixen, sobretot, els infants". Per contra, Alen Piere, també pare amb nens escolaritzats a la ciutat, considera que "és un dret dels treballadors fer vaga per defensar els seus dret i crec que en aquest cas també els dels nens", tot i això ha afegit que arribar a aquest punt "no és bon senyal".

L'escola concertada, així com el lleure educatiu i els treballadors laborals del departament també estan cridats a la vaga alguna de les jornades convocades.

Els motius de la vaga
El detonant de la convocatòria va ser l'anunci d'avançar l'inici de curs, però també plantegen altres reivindicacions, com ara la retirada del nou currículum, la supressió del decret de plantilles, la reversió de les retallades, l'assumpció de la responsabilitat del departament en la defensa de la immersió lingüística i l'estabilització del personal interí i laboral. S'han sumat a la convocatòria USTEC, CCOO, la Intersindical, Professors de Secundària (Aspepc-sps), la UGT, la CGT i la Federació d'Ensenyament de la USOC. Sota el lema 'Prou imposicions, anem a la vaga', tots ells demanen la dimissió del conseller, Josep Gonzàlez-Cambray. La vaga a l'escola pública com la d'aquest dimarts 15 de març es repetirà el 16, 17, 29 i 30 de març.

D'altra banda, hi ha prevista una altra aturada convocada pel 23 de març, en aquest cas en contra de la sentència del 25% de castellà i "en defensa d'una educació pública i íntegrament en català". Aquesta vaga té el suport de tres sindicats (COS, Intersindical-CSC i SEPC), entre els quals no hi ha el majoritari a l'educació com és USTEC.

Seguiment de la vaga

Segons les dades comunicades al Govern de la Generalitat a les 18 h, el seguiment de la vaga de professionals del sector educatiu a Catalunya ha estat del 33,05%. Al servei territorial del Vallès Occidental, aquest percentatge ha estat notablement superior, i ha arribat fins al 39,36%. De fet, aquest ha estat el segon territori amb una adhesió més alta a la vaga. El primer, amb només 017% més d'adhesió, ha estat el Consorci d'Educació de Barcelona. A Terres de l'Ebre, en canvi, és on el seguiment de la vaga ha estat inferior, amb un índex del 17,09%.



Imatge de la pancarta penjada a l'Institut Leonardo Da Vinci

Imatge de la pancarta penjada a l'Institut Leonardo Da Vinci / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'una pancarta a l'institut FP

Imatge d'una pancarta a l'institut FP / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'una pancarta a l'escola Pins del Vallès

Imatge d'una pancarta a l'escola Pins del Vallès / Foto: Cugat Mèdia

Cartells reclamen la dimissió del conseller

Cartells reclamen la dimissió del conseller / Foto: Cugat Mèdia

Alguns dels cartells penjats a l'escola Turó de Can Mates

Alguns dels cartells penjats a l'escola Turó de Can Mates / Foto: Cugat Mèdia

Cartells en contra del conseller a l'escola Turó de Can Mates

Cartells en contra del conseller a l'escola Turó de Can Mates / Foto: Cugat Mèdia











Manuel Vázquez

No és només el que diu la conselleria que vol presentar el professorat com que fa vaga perquè no vol treballar aquells dies de setembre i res més lluny de la realitat. Això ha estat la gota que ha fet vessar el got perquè d'alguna manera són les formes que té aquesta conselleria de menystenir el professorat i de treballar com si fos "ordeno y mando", una dictadura.

Professores

Ens amoïna que al final el que ha sortit als mitjans de comunicació és que fem vaga pel calendari i no és així. És a dir, hi ha un seguit de mesures que s'han anat prenent en els darrers anys que el calendari ha estat la goteta per dir "ja està", però com ha estat el currículum, com treure els sexennis i moltes coses. / Les famílies estan molt en desacord per aquests cinc dies de vaga perquè no ho acaben d'entendre, però per què justament ara? Perquè hi ha una sèrie de mesures i d'ordres que s'han de signar i que això sí que és en un temps determinat. Si no reaccionem abans de que tot això es produeixi a nivell burocràtic, evidentment, la mesura quedarà instaurada i enrere el departament on torna mai i això ja ho sabem.

Miquel Urrutia

Un seguit de decisions que s'han pres des del departament d'Educació sense prou diàleg i els centres en gairebé totes ens hem assabentat pels mitjans de comunicació d'una manera molt accelerada.

Familiars

És un dret dels treballadors fer vaga per defensar els seus drets i crec que en aquest cas el dels nens també. L'objectiu és que això se solunioni abans de les vagues i que estiguin fent vaga no és bon senyal perquè vol dir que no hi ha bona comunicació entre el professorat i el departament. / Jo entenc que hi ha llibertat d'opinió i que és una reivindicació dels profes i hi ha molts aspectes dels quals es queixen. Entenem que tenen el seu dret però portem una temporada molt difícil i per als pares que treballem i hem de conciliar és molt complicat i els nens, que al final són els que pateixen, doncs és difícil assumir aquestes conseqüències. / No hi estic molt d'acord perquè els professors diuen que és per millorar les condicions, però és molt coincidència que sigui just quan han avisat que començarien el 5 de setembre, cosa per la qual estic molt a favor.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.