23M: Crida a buidar les aules per protestar contra el 25% de castellà

La convocatòria està liderada pels principals sindicats educatius, tot i que també s'hi ha adherit l'escola concertada


  • Comparteix:

Els sindicats educatius surten al carrer per defensar l'escola pública en català. / Foto: Cugat Mèdia

Els sindicats educatius surten al carrer per defensar l'escola pública en català. / Foto: Cugat Mèdia

Els sindicats d'educació Intersindical, COS i USTEC-STEs, i el sindicat d'estudiants SEPC, han convocat vaga aquest 23 de març en resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'impartir un 25% de les classes en castellà. S'han organitzat diferents mobilitzacions arreu del país, tot i que es preveu que la més multitudinària sigui la manifestació que s'iniciarà a les 12:30 h a la plaça d'Urquinaona de Barcelona.

Els sindicats han cridat a la vaga la comunitat educativa, estudiants i professors de tots els nivells educatius, per defensar l'ús del català a les escoles i la immersió lingüística. La protesta se centrarà a rebutjar les amenaces del TSJC, que va donar un termini de dos mesos al govern català per aplicar aquest percentatge, i que acaba aquesta setmana.

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha dit aquest dimarts que no aplicarà percentatges en l'aprenentatge de llengües. Ho ha dit després que el Govern hagi obert una consulta pública prèvia a l'elaboració d'un de decret que regularà el règim lingüístic educatiu i que esdevé la resposta a la sentència del 25% de castellà. Aquest desenvoluparà el títol segon de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), sobre règim lingüístic. El termini per aplicar la sentència acaba divendres però Cambray ha reiterat que els centres no han de fer res. En cas que algú demani l'execució, respondran que s'està elaborant el decret. El conseller ha anunciat també que el Govern se suma a les mobilitzacions d'aquest dimecres contra la sentència.

En el preavís de vaga, les entitats sindicals fixaven quatre grans eixos per defensar en aquesta convocatòria l'educació pública en català:
  • Desobeir la sentència del 25% del castellà a les aules.
  • Reclamar la fixesa immediata de les plantilles docent.
  • Retirar el Decret de Plantilles per evitar arbitrarietats en la selecció de personal.
  • Revisar les retallades i reformes en Educació dels darrers anys.

  • Així mateix, tot i que en principi només estava convocada l'escola pública, finalment els sindicats també han inclòs la concentrada a la vaga del 23M.

    Serveis mínims

    Els centres escolars hauran de garantir com a mínim un docent per cada tres aules a Infantil, Primària i Secundària. També estableix al servei de menjador, a les extraescolars, als centres d'educació especial i a les llars d’infants un mínim del 50% de la plantilla.





    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.