Sant Cugat 's'abraça' en l'escultura en record de les víctimes de la Covid-19

L'Ajuntament i l'artista, Gerard Vilardebò, presenten el monument que s'ubicarà al Parc Central


  • Comparteix:

L'alcaldessa Mireia Ingla, l'artista de l'escultura, Gerard Vilardebò, i la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona / Foto: Ajuntament (Albert Canalejo)

L'alcaldessa Mireia Ingla, l'artista de l'escultura, Gerard Vilardebò, i la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona / Foto: Ajuntament (Albert Canalejo)

L'Ajuntament de Sant Cugat ha presentat una reproducció a escala del monument en record a les víctimes de la Covid-19 que s'instal·larà al Parc Central. L'autor de l'escultura, Gerard Vilardebò, ha volgut representar els sis consells de barri de Sant Cugat, tots ells units dins d'una mateixa circumferència que simbolitza el conjunt de la ciutat que s'abraça entre si. L'escultura tindrà tres metres d'alçada i quatre d'amplada i estarà il·luminada de nit. L'objectiu del monument és rendir homenatge a totes les víctimes que ha deixat la pandèmia i tenir un espai que permeti no oblidar mai aquesta etapa tan complexa, segons l'artista.

La proposta guanyadora del concurs per a la realització d'un monument en record de les víctimes de la Covid-19 de Sant Cugat ha estat l'obra de l'escultor, Gerard Vilardebò. L'objectiu principal de l'artista és la de retorn a la ciutadania, amb el disseny d'un monument amb sis cilindres que s'abracen entre si i estan units dins d'una mateixa circumferència que simbolitza la ciutat que els engloba. El monument "vol donar suport, esperança i, amb aquesta escenificació, vol abraçar la ciutadania i organismes d'aquesta ciutat", ha afirmat Vilardebò. Per aconseguir aquesta idea principal, "la proposta recull els sis barris de Sant Cugat, convertits en aquests sis cilindres que formen l'escultura en una forma que, jo, de manera abstracta, la identifico a una persona abraçant", ha explicat Gerard Vilardebò.

L'escultura estarà situada al Parc Central, concretament a l'alçada del número 45 del carrer Manel Farrés, en un entorn natural que "propiciï el recolliment".

La idea de realitzar un monument en record a les víctimes de la Covid-19 va sorgir en veure l'impacte que ha tingut la pandèmia en la ciutadania. L'Ajuntament de Sant Cugat va proposar el projecte perquè, com ha explicat Mireia Ingla, "era important que la ciutat tingués un lloc que fes d'homenatge, que ens permetés no oblidar mai aquests anys tan complicats. I ha afegit que "serà un espai per aquestes persones que han patit perquè han tingut pèrdues familiars o pateixen les conseqüències de la pandèmia".

Per la seva banda, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha posat èmfasi en el fet que ha estat un procés que s'ha dut a terme "de la mà de la ciutadania". Ha explicat que ha estat la gent "qui ha acabat decidint aquest monument", el qual, des d'un principi, "perseguia aquesta voluntat de poder ser un punt de trobada", ja que la Covid-19 "ens ha afectat a tots i a totes".

El monument tracta d'una escultura construïda amb planxa d'acer corten de 10 i 8 mil·límetres de gruix en forma de semicilindres, amb unes dimensions que van des dels tres metres d'alçada i un diàmetre de 0,75 metres, fins al mig metre d'alçada i un diàmetre de quatre metres. A més, dins de la circumferència que encercla el monument hi haurà col·locats, al nivell del terra, quatre llums que il·luminaran l'interior de l'escultura a la nit i, d'aquesta manera, mai esdevindrà "un espai fosc i conflictiu", ha explicat Vilardebò. La il·luminació permetrà recórrer el seu interior i, d'aquesta manera, viure-la.

L'elecció s'ha fet entre sis propostes presentades i, amb la finalitat que el projecte guanyador recollís la visió del nombre més gran possible de santcugatencs, el comitè de selecció de la proposta guanyadora ha estat format per l'alcaldessa, Mireia Ingla, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, el Consell de Ciutat, la Taula de la Gent Gran, el Consell de Joves, el Consell d'Infants i la Taula d'Art.

La previsió de l'obra és començar el mes de maig i durarà entre tres i quatre setmanes el procés de construcció. Així i tot, Vilardebò ha explicat que estan en un moment d'incertesa a causa de la vaga de transportistes, ja que no saben si el material necessari arribarà a temps.




Mireia Ingla

Un dia se'ns va ocórrer que era important que la ciutat tingués un lloc que fes d'homenatge, que ens permetés no oblidar mai aquests anys tan complicats i que fos un lloc perquè aquestes persones que han patit perquè han tingut pèrdues familiars o pateixen les conseqüències de la pandèmia.

Esther Madrona

És important que tornem a explicar que aquest procés l'hem dut a terme de la mà de la ciutadania, és qui ha acabat decidint aquest monument que, des d'un principi, perseguia aquesta voluntat de poder ser un punt de trobada perquè la Covid és una situació que ens ha afectat a tots i a totes.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.