Sant Cugat té els sous més alts, però també la desigualtat salarial més gran

Segons un informe de l'Observatori Comarcal, els assalariats santcugatencs cobren, de mitjana, 45.315 euros bruts a l'any


  • Comparteix:

Eix comercial de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Eix comercial de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat és el municipi de més de 40.000 habitants amb més desigualtat salarial del Vallès Occidental. Així ho exposa l'informe 'Els salaris al Vallès Occidental' de l'Observatori Comarcal, publicat recentment a partir de les dades de l'any 2020. Al text també s'hi constata que, l'any 2020, el sou mitjà de la població resident als cinc grans municipis del Vallès Occidental (Cerdanyola, Rubí, Sabadell, Sant Cugat i Terrassa) va ser de 28.597 euros bruts. Una xifra que en el cas de Sant Cugat s'enlaira fins als 45.315 euros bruts.

CONSULTA L'INFORME COMPLET AQUÍ

Aquests 45.315 euros bruts anuals de Sant Cugat multipliquen per 1,8 el sou mitjà de Rubí, el municipi, d'aquest cinc, amb un sou mitjà més baix (24.991). Amb tot, el salari mitjà d'aquests cinc municipis del Vallès Occidental (28.597 euros), és un 7% superior a la mitjana de Catalunya i un 17,1% superior a la d'Espanya. En canvi, resulta un 0,5% inferior al sou mitjà dels residents de l'àrea metropolitana de Barcelona i fins a un 8,1% inferior al dels assalariats de Barcelona.


Com s'observa al gràfic, Sant Cugat és la ciutat amb més de 40.000 habitants del Vallès Occidental amb un salari mitjà superior (45.315 euros l'any 2020) i també amb una mitjana salarial superior (33.745 euros). La mitjana és el valor que s'obté en sumar totes les xifres i dividir el resultat entre el número total de xifres sumades.

En canvi, la mediana és el valor situat al centre d'un conjunt de dades ordenades de menor a major, de manera que té el mateix nombre de valors tant per sobre com per sota. En tots els àmbits el valor de la mediana és inferior al de la mitjana. Aquest fet és habitual en les distribucions de salaris, atès que hi ha molt més treballadors en els valors baixos que en els sous més elevats.

Sant Cugat, capdavantera en desigualtat salarial

Així, Sant Cugat, és el municipi de la comarca amb un salari mitjà superior, molt per sobre, també, de la mitjana catalana i espanyola. No obstant això, també és el que presenta una major desigualtat salarial entre els seus ciutadans. En el següent gràfic es mostra la distribució salarial als municipis del Vallès Occidental, Barcelona, AMB, Catalunya i Espanya l'any 2020.


La ràtio P90/P10 mesura la distància entre els assalariats amb major i menor nivell d'ingressos. Com més gran és la ràtio, major és la desigualtat.

El gràfic mostra aquesta ràtio als municipis del Vallès Occidental i altres àmbits territorials, una mesura que permet quantificar el grau de desequilibri en l'estructura salarial. La major disparitat es dona a Sant Cugat.

Sous més alts per als santcugatencs amb nacionalitat estrangera

Com a curiositat, Sant Cugat és l'únic municipi dels analitzats on el salari mitjà del col·lectiu amb nacionalitat espanyola és inferior al salari mitjà dels estrangers, concretament, un 3,9% inferior. De fet, la retribució mitjana dels assalariats de la comarca amb nacionalitat espanyola va ser de 29.327 euros l'any 2020, un 31,4% més que la dels estrangers (22.319 euros/any). La major distància salarial per nacionalitat es dona a Rubí, amb un 58% de diferència entre espanyols i estrangers.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.