Comença la campanya de prevenció d'incendis a Collserola

La campanya d'enguany s'inicia amb unes condicions meteorològiques poc favorables i un balanç hídric negatiu


  • Comparteix:

Un tècnic fent accions de prevenció d'incendis / Foto: AMB

Un tècnic fent accions de prevenció d'incendis / Foto: AMB

La campanya de prevenció d'incendis al Parc de Collserola i als boscos metropolitans ja està en marxa i s'allargarà fins a finals d'agost. Com a novetat, Sant Cugat comptarà amb la incorporació d'agents cívics que faran una tasca de sensibilització als visitants del Parc de Collserola. A més, durant les setmanes de més risc d'incendi, s'activarà un dispositiu de vigilància activa sobre el territori per alertar precoçment de possibles columnes de fum. Això es farà amb un equip de 32 persones, distribuïdes en 13 torres de guaita, un equip de suport mòbil i una central de comunicacions. La campanya d'enguany s'inicia amb unes condicions meteorològiques poc favorables i un balanç hídric negatiu, ja que, des de l'inici de l'any, només han plogut 117 mm, un 37% menys del previst.

A banda d'aquestes mesures de prevenció activa, també s'han dut a terme intervencions de prevenció passiva d'incendis, com el manteniment de les franges perimetrals d'urbanitzacions i nuclis urbans, i l'aclarida de masses forestals en llocs estratègics.

Amb tot, el dispositiu de prevenció abasta els 36 municipis metropolitans i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola és l'organisme que coordina aquest dispositiu, d'acord amb el Pla de vigilància d'incendis (PVI) de la Diputació de Barcelona.

Finalment, cal destacar que el nou Pla especial de Collserola (PEPNat), aprovat definitivament l'abril del 2021, estableix directrius en la gestió del territori per incrementar la resiliència del Parc Natural i l'estabilitat del bosc davant dels incendis. En aquest sentit, el Pla fa tres propostes: foment del mosaic agroforestal per lluitar contra l'abandonament agrícola; corresponsabilitat i cogestió a les finques privades, i creació d'un espai funcional de transició entre els límits del parc i les zones urbanes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.