Activat un nou avís preventiu per partícules a causa de l'arribada de la desena onada de pols africana de l'any

Els nivells de PM10 són moderats en l'ambient atmosfèric dels 40 municipis que conformen la Zona de Protecció Especial, entre els quals Sant Cugat


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia

El Departament d'Acció Climàtica ha activat aquest dimarts un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a causa de l'increment de la presència de partícules PM10 en l'ambient per l'arribada d'una nova onada de pols africana, la desena registrada aquest any. Tot i que els nivells de PM10 són moderats, l'alerta s'ha activat als 40 municipis que formen part de la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l'àrea metropolitana de Barcelona, on s'inclou Sant Cugat. La direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, juntament amb el Departament d'Acció Climàtica, han pres la decisió de mantenir l'avís preventiu activat fins que es produeixi una millora en l'ambient i es redueixin les emissions contaminants per tal de frenar un possible episodi ambiental. Es recomana a la ciutadana prioritzar els desplaçaments a peu o en transport públic i evitar totes aquelles pràctiques que generen més pols i partícules a l'aire.

La intrusió d'una nova onada de pols africana va provocar que la mitjana diària dels nivells de PM10 durant aquest dilluns superessin els valors límit de 50 micrograms/m³ a dues de les estacions de mesurament de contaminació atmosfèrica dins la ZPE. La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el límit de 50 micrograms/m³ durant la jornada d'aquest dimarts, ja que es preveu que l'onada de pols d'origen Àfrica continuï present al territori i s'espera que les condicions meteorològiques siguin poc favorables per dispersar les partícules contaminants.

L'activació d'aquest avís preventiu comporta:
  • Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat.
  • Informar a la ciutadania perquè prioritzi l'ús de transport públic envers el vehicle privat.
  • Notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos.
  • Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.


  • Recomanacions

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Prioritzar el transport públic.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa).
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  • Regular la climatització de les llars.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.