Arrenca amb alerta i preocupació la campanya contra els incendis forestals

El període de màxim risc es preveu complex per l'augment de les temperatures i manca de precipitacions


  • Comparteix:

La vigilància i la col·laboració ciutadana, puntals contra els incendis / Foto: Ajuntament

La vigilància i la col·laboració ciutadana, puntals contra els incendis / Foto: Ajuntament

Sant Cugat afronta enguany una campanya contra els incendis forestals especialment complexa. El període de màxim risc d'incendi, que s'allarga fins al 15 de setembre, arriba amb un increment de les temperatures i poca pluja, en concret un 53% menys respecte a la mitjana d'anys anteriors. Per això, les administracions demanen a la ciutadania la seva col·laboració en la vigilància i extremar les precaucions per evitar que qualsevol foc acabi convertint l'estiu en un malson.

I és que Sant Cugat té un 40% de la seva superfície en zona forestal. Un patrimoni natural que és part del municipi, però que també pot ser un "punt negre" i és un perill davant els incendis. Especialment, Collserola i espais com Can Monmany. Una zona que s'està gestionant com a punt estratègic per evitar una dispersió d'un possible foc per la serra.

"Les previsions per aquest any són molt complexes. Tenim una situació d'una llarga sequera i un augment de les temperatures" ha dit la regidora de Sostenibilitat i comissionada per l'Emergència Climàtica, Alba Gordó.

Per això, el municipi s'ha preparat per fer front al risc d'incendi. Entre d'altres actuacions, s'ha fet la neteja de les franges de protecció -tant a Sant Cugat com a Valldoreix- i el manteniment d'espais fluvials, així com de la vegetació amb més risc. Per a aquesta campanya, a més, s'amplien i renoven els efectius materials. Protecció Civil ha incorporat dos tot-terreny, cinc motos, dos cotxes i dues bicicletes elèctriques; mentre que l'Agrupació de Defensa Forestal també ha renovat un vehicle.

Tot plegat, se suma a la Policia Local i als Bombers de la Generalitat. "Posarem tots els nostres recursos per evitar un incendi", ha afirmat el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, qui ha demanat la col·laboració ciutadana i que davant de qualsevol indici de foc es truqui al 112.

Una col·laboració dels veïns que aquest any, davant de la situació d'alt risc, és especialment necessària. Per això, l'Ajuntament repartirà en les urbanitzacions del municipi que es troben en zona boscosa una guia per informar sobre com actuar en cas d'un incendi forestal. També s'ubicaran als casals dels barris de muntanya plànols preventius d'evacuació en aquests nuclis urbans. En el cas de Valldoreix, l'EMD ha editat un BAN informatiu on es detallen les mesures de prevenció d'incendis forestals.

Cal recordar també que està prohibit llançar pirotècnia i fer foc a menys de 500 metres d'una zona boscosa. En el cas de Valldoreix, la prohibició afecta tot el territori.

"Demanar a la gent que sigui molt curosa perquè ens hi juguem tot", ha recordat el president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig.

/ Foto: Foto: Ajuntament


El risc en dades

L'any passat es van registrar 16 incendis, que van cremar en total 1,4 hectàrees de matolls. Tot i no ser una xifra molt elevada, va suposar un augment respecte el 2020 (0,18 hectàrees) i el 2019 (0,88 hectàrees).

Sant Cugat arriba al període de màxim risc amb alguns elements en contra. En el cas de l'àrea de Collserola, el 2021 la mitjana anual ha estat de 16'4º, un augment del 10% respecte la mitjana històrica (14,8 graus període 1914-2020). Cal destacar, també, que els mesos de febrer i juny la temperatura ha superat en més de 3 graus la mitjana. De fet, des del 1996 cada any s'han registrat augments de temperatura per sobre de la mitjana. Aquesta situació comporta més evapotranspiració, menys aigua disponible per les plantes i vegetació més seca.

De la mateixa manera, la precipitació ha estat per sota de la mitjana tots els mesos de l'any (excepte novembre). El resultat ha estat una suma anual de només 327,6 litres per metre quadrat, la mes baixa des del 1914. Això suposa un 53% menys de precipitació si es té en compte que la mitjana del període històric 1914-2020 és de 619 litres per metre quadrat.






Alba Gordó

Les previsions per aquest any són molt complexes. Tenim una situació d'una llarga sequera i un augment de les temperatures.

Francesc Carol

Demanem que amb qualsevol sospita de foc es truqui el 112. Necessitem aquesta col·laboració ciutadana.

Josep Puig

Demanar a la gent que sigui molt curosa perquè ens hi juguem tot. Si no tenim això no tenim res.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.