Més competències per als ajuntaments i més sensibilització: reptes per rebre persones refugiades

De les 70 convivències que Refugees Welcome ha propiciat des que es va fundar, 11 han estat a Sant Cugat

Imatge d'arxiu de persones refugiades / Foto: ACN

Societat

Publicat el 20/jun/22 per Sergio Morales

L'arribada de persones refugiades a causa de l'esclat de la guerra d'Ucraïna ha posat a prova les administracions. En el cas de Sant Cugat, s'ha obert un Punt d'Informació i Orientació a les Persones Refugiades, des del qual s'ha donat assessorament per indicar on cal adreçar-se, ja que la competència en aquesta matèria és de l'Estat espanyol. Amb motiu de la commemoració aquest dilluns del Dia Mundial dels Refugiats, Cugat Mèdia n'ha parlat amb la regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy, que posa sobre la taula el repte que es faci un traspàs als ens locals de la gestió de tramitació de documentació, que facilitaria la vida a les persones nouvingudes.

"Sembla insignificant", ha dit Aristoy sobre aquesta competència, però sense documentació "les persones estrangeres se situen en la irregularitat i veuen bloquejat l'accés al treball a informació". Desencallar aquests tràmits suposa donar sortida, ha reflexionat la regidora, a "qüestions vitals". Malgrat la falta de competència, la responsable de l'àrea de Ciutadania ha posat de manifest la necessitat de posar-s'hi de cara: "Com a administració hem de donar resposta", malgrat que la competència és estatal.

La feina de l'Ajuntament s'amplifica gràcies a la col·laboració amb entitats com Refugees Welcome, establerta a Valldoreix i que facilita "convivències" entre llars de Catalunya i persones que busquen refugi; la primera convivència va ser l'any 2017. Des que l'entitat es va posar en marxa, han propiciat una setantena d'acollides al país i, d'aquestes, 12 han tingut lloc a Sant Cugat i Valldoreix. "És un gust col·laborar-hi", ha dit a Cugat Mèdia la vicepresidenta de Refugees Welcome Espanya i Coordinadora del Voluntariat a Catalunya, Pascale Mertens.

La feina que fa Refugees Welcome és promoure la sensibilització perquè la ciutadania posi a disposició d'aquells que ho necessitin habitacions que tinguin lliures a casa. "Són convivències fetes des de l'horitzontalitat i el respecte mutu", ha assenyalat Mertens, que subratlla la importància que tothom remi perquè s'estableixi una acollida "sostenible" i que tingui per bandera la "cultura de benvinguda".

La guerra d'Ucraïna: un punt d'inflexió

"És natural que les persones se sentin apel·lades i que se sentin identificades amb alguns casos més que amb altres", ha reflexionat Mertens sobre com la ciutadania s'ha bolcat amb la recepció de persones que fugen de la guerra d'Ucraïna. En tot cas, això no allunya Refugees Welcome del repte de fomentar la sensibilització.

Des de l'Ajuntament també s'ha constatat l'excepcionalitat amb què s'ha abordat aquesta crisi de persones refugiades, però es veu com una oportunitat. "Si hem pogut respondre en el cas d'Ucraïna, ho hem de poder fer amb altres indrets que potser no ens semblen tan propers", ha reflexionat la regidora Aristoy.

Morts a la Mediterrània

Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial dels Refugiats, Sant Cugat acull aquest dilluns un acte de denúncia per les persones que han mort a la Mediterrània i de solidaritat amb les persones refugiades i migrades. Organitzat per Oxfam Intermon i amb la col·laboració de la Xarxa Solidària i l'Ajuntament, tindrà lloc una performance a les 17.30 h a la plaça d'Octavià. A les 19 h, s'hi llegirà un manifest i hi haurà una actuació del grup Veus del Gòspel.

CONSULTA AQUÍ LES ACTIVITATS QUE ACULL SANT CUGAT AMB MOTIU DEL DIA MUNDIAL DELS REFUGIATS




DECLARACIONS

Pascale Mertens

Treballem per sensibilitzar sobre els drets humans, que són per a totes les persones.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Gemma Aristoy

Falta que ens traspassin la tramitació de la documentació. Per a les persones estrangeres és una qüestió vital.

Your browser doesn’t support HTML5 audio