Tres de cada 10 santcugatencs té dificultats per arribar a final de mes

Segons la darrera onada de l'Observatori Sociològic, la xifra s'ha reduït del 33,6% al 27,3%


Temes relacionats

Un terç dels santcugatencs creu que la mobilitat és el principal problema de la ciutat, malgrat que el grau de satisfacció general és d'un 8 ( 7/jun/22)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu del mercat de Volpelleres / Foto: Ajuntament

Imatge d'arxiu del mercat de Volpelleres / Foto: Ajuntament

El 27,3% de la població de Sant Cugat assegura tenir moltes o certes dificultats per arribar a final de mes. Es tracta d'una xifra inferior a la registrada en la darrera onada de l'Observatori Sociològic (octubre 2019), quan les dificultats arribaven al 33,6% dels santcugatencs. De la mateixa manera, el 10,1% té dificultats per pagar l'habitatge, el 16,7% les despeses de la llar i el 6,6% les d'alimentació i neteja, dades que també milloren respecte a la consulta del 2019.


*Preguntes binàries

*Preguntes binàries / Foto: Ajuntament



Tot i aquest descens, el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, considera que són xifres que "s'han d'agafar amb cautela", ja que és possible que la millora respongui també a què "els llistons de percepció amb la pandèmia han variat o perquè hi ha gent que ha marxat de la ciutat." De fet, altres indicadors, ha concretat Simarro, demostren que "la desigualtat" existeix a Sant Cugat. Exemple d'això és el nombre de persones ateses des de l'àmbit de Drets Socials - un 16% de la població el 2020- i el pressupost de més d'1 milió d'euros d'ajuts alimentaris a través de targetes moneder.

A més, ha advertit Simarro, també cal veure com les conseqüències de la pandèmia i la crisi acaben afectant la població de Sant Cugat.

De fet, el 13,5% de la població consultada creu que tindrà problemes els propers 12 mesos per fer front al pagament de les despeses de l'habitatge. Una dada similar a la del 2019 (15%), però que es fa especialment evident entre el col·lectiu de 25 a 34 anys, on arriba al 26,4%, i és més remarcable als districtes com la Floresta (26,5%) i les Planes (19,8%). A més, el 30% assegura no poder estalviar a final de mes i el 16,1% que no pot fer front a una despesa imprevista de 700 euros amb recursos propis.

* Preguntes binàries

* Preguntes binàries / Foto: Ajuntament



L'habitatge és la principal problemàtica del municipi per gairebé el 14% dels consultats i en destaca especialment la preocupació pels preus elevats. El 77,3% viu a un habitatge de propietat i el 20,5% de lloguer, tot i que la xifra de persones que tenen despeses derivades de la hipoteca o el lloguer és del 53,3%. Un 2,5% considera que l'immoble on resideix és precari.

Metodologia

La 44a onada de l'Observatori Sociològic, elaborat per Institut Opinòmetre, s'ha realitzat amb un total de 1.080 entrevistes vàlides efectuades entre febrer i març del 2022 de manera telefònica assistida per ordinador. L'univers de l'estudi -tant quantitatiu com qualitatiu- inclou homes i dones a partir dels 16 anys empadronats a Sant Cugat. Compta amb un mostreig estratificat i el marge d'error és de +/-2,96%.


Marco Simarro

Aquestes dates han tendit a la baixa però pot ser per múltiples qüestions: perquè els llistons de percepció amb la pandèmia varien o perquè hi ha gent que ha marxat de la ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.