El risc d'incendis i els porcs senglars, els principals problemes de les Planes segons la nova junta de l'APV

Isabel Herranz encapçala una junta que té ganes de veure canvis al barri


  • Comparteix:

El veïnat de les Planes està preocupat pel risc d'incendis / Foto: Cedida

El veïnat de les Planes està preocupat pel risc d'incendis / Foto: Cedida

El risc d'incendis i la domesticació dels porcs senglars són els problemes que més preocupen a la nova junta de l'Associació de Propietaris i Veïns de les Planes (APV). La presidenta de la nova junta, Isabel Herranz, ha explicat a Cugat Mèdia que els veïns estan amoïnats per la falta de poda a la zona, tant a les parcel·les particulars com a les franges. 'Les herbes estan molt altes i seques', comenta Herranz, 'i això converteix casa nostra en un polvorí'.

El problema és que, per contracte, la poda de les franges es fa cada dos anys i, aquest any, no toca fer-la. "Entenem que en unes circumstàncies normals això ja estaria bé, però en un cas com el d'aquest any, amb un perill tan alt d'incendi, s'haurien de prendre mesures extraordinàries", reflexiona la presidenta.

La regidora de Sostenibilitat, Alba Gordó, ha explicat a Cugat Mèdia que l'equip tècnic ha visitat aquests darrers dies la zona i ha localitzat les franges en més mal estat per tal que l'ADF faci una actuació d'urgència. No obstant això, la també presidenta del consell de barri de les Planes ha avançat que l'any vinent es renovarà el contracte i s'augmentarà la dotació del mateix per tal de fer una poda més regular.

Gordó també ha mencionat altres projectes que s'estan duent a terme relacionats amb la gestió forestal i la prevenció d'incendis, com la prova pilot a Can Monmany del Life Climark per adaptar el bosc al canvi climàtic, o la recuperació de ramats per mantenir el sotabosc controlat. A més, la regidora també ha recordat la inversió d'un milió d'euros anunciada fa uns dies per la Generalitat per a la prevenció d'incendis a Collserola.

La domesticació dels porcs senglars

Un altre dels problemes que els veïns volen solucionar amb la màxima celeritat és la invasió de les zones urbanes per part dels porcs senglars, que cada vegada tenen menys por de les persones. "Cada vegada s'acosten més a nosaltres, tiren els contenidors, trenquen les bosses d'escombraries... Ho deixen tot que fa pena", lamenta Herranz.

La presidenta considera que l'esterilització i la captura de porcs senglars mitjançant gàbies no són suficients. "Jo no sé què és el que s'ha de fer, però l'ideal seria que aquests animals estiguessin al bosc, lluny de les persones", ha exclamat la presidenta.

Per la seva banda, Gordó ha recordat que l'Ajuntament de Sant Cugat té un programa de control i gestió del senglar, a la vegada que forma part del programa d'esterilització liderat per la UAB. La regidora assegura que "la quantitat de senglars a la zona urbana de Sant Cugat fa anys que ha anat minvant i nosaltres seguim treballant perquè continuï així".




Isabel Herranz

En unes circumstàncies normals això ja estaria bé, però en un cas com el d'aquest any, amb un perill tan alt d'incendi, potser s'han de prendre mesures extraordinàries.

Alba Gordo

En aquests darrers dies l'equip tècnic ha anat a fer una visita a les Planes per veure com estan les franges i, en els propers dies, aprofitant que ha plogut, els companys de l'ADF faran una actuació per acabar de retallar la zona.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.