El Sahel, una regió complexa i cabdal en la geopolítica global, sota la lupa de la Unipau

La Unipau ha engegat aquest dijous el 37è Curs d'Estiu amb una xerrada de l'historiador Dagauh Komenan


  • Comparteix:

Dagauh Komenan, aquest dijous a la Sala Clavé de La Unió / Foto: Cugat Mèdia

Dagauh Komenan, aquest dijous a la Sala Clavé de La Unió / Foto: Cugat Mèdia

Un lloc carregat de contradiccions on conflueixen pobresa, corrupció, colonialisme, exèrcits i una climatologia difícil. Tot això i més és el Sahel, una regió que juga un paper més central del que pot semblar en el taulell de la geopolítica internacional. La Universitat Internacional de la Pau (Unipau) centra enguany el Curs d'Estiu en aquesta zona que travessa l'Àfrica d'est a oest. Com a introducció, l'investigador de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria Dagauh Komenan ha posat sobre la taula les particularitats d'aquest territori, i ha assenyalat els mals que el sacsegen: des de l'acció militar fins a la influència dels països del nord global, que no comparteixen prioritats amb els pobles del Sahel i sovint pretenen imposar les seves.

CONSULTA AQUÍ LA PROGRAMACIÓ DEL 37è CURS D'ESTIU DE LA UNIPAU

Per a Komenan, el Sahel és una regió plena de complexitats que requereix respostes a l'alçada. "A aquells països se'ls veu [des del nord global] com a dèbils, com a gent que necessita ajuda; però ells no tenen aquesta percepció d'ells mateixos", ha advertit l'historiador. Així, ha apuntat a la necessitat "d'escoltar els pobles de les regions" i assumir que "les prioritats locals no són les mateixes que a Occident". Per a Komenan, cal alguna cosa més que l'acció militar per fer front als reptes que sorgeixen en aquest territori.

37 edicions del Curs d'Estiu

Moment de la inaguració del curs

Moment de la inaguració del curs / Foto: Cugat Mèdia


La de Komenan ha estat la primera xerrada d'un cicle que, des de la Sala Clavé de La Unió, continuarà fins al 13 de juliol i que pretén enfortir l'argumentari en favor de la pau i antimilitarista. Tot plegat en una època, tal com ha destacat la presidenta de la Unipau, Neus Sotomayor, on estan reflotant idearis que posen en perill l'estabilitat global arreu del món. "Pensàvem que quan acabés la pandèmia s'acabarien els mals, però ens hem trobat una situació sociopolítica que fa trontollar els principis que crèiem consolidats", ha dit.

També ha participat de la inauguració del curs el president de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Xavier Masllorens, que en el mateix sentit que Sotomayor ha celebrat que el Curs d'Estiu esdevingui un espai per enfortir el discurs per la pau. "Ens han arribat a dir que el pacifisme estava cec", ha lamentat en relació a la deriva cap a discursos promilitaristes, reforçats amb marcs com la celebració recentment de la cimera de l'OTAN a Madrid. "Anima a seguir reflexionant", ha dit Masllorens.

Una reflexió que l'alcaldessa, Mireia Ingla, veu necessària, ja que considera que "és fàcil caure en simplificacions", en referència a les definicions que es poden fer sobre el Sahel. "Aquí anem molt més enllà", ha celebrat Ingla, que apunta que "la Unipau sempre aconsegueix aportar visions diverses" de les problemàtiques.

Les xerrades del curs d'estiu es poden seguir en directe al canal de Youtube de la Unipau.



CONSULTA AQUÍ LA PROGRAMACIÓ DEL 37è CURS D'ESTIU DE LA UNIPAU




Dagauh Komenan

Si es veu aquests països com a dèbils, com a gent que necessita ajuda, ells no tenen aquesta percepció. Són pobles que tenen una forma d'organització des de fa segles.

Neus Sotomayor

Hi ha context nou, al món. Estem en un escenari que pensàvem que quan acabés la pandèmia s'acabarien els mals. Ara estem en una situació geopolítica que fa trontollar les certeses i equilibris que crèiem consolidats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.