L'EMD de Valldoreix vol 'recuperar el jovent descentralitzat' amb el nou Pla Jove

El document, que previsiblement s'aprovarà al setembre, pretén oferir més eines perquè el jovent de Valldoreix "faci poble" i no marxi fora


Temes relacionats

L'Ajuntament valora positivament l'execució del 80% del Pla Local de Joventut 20-23 ( 8/jun/22)


  • Comparteix:

El vocal Bernat Gisbert i Xavi Tercero, de Quòrum Consultors, presentant el pla Jove de Valldoreix / Foto: Cugat Mèdia

El vocal Bernat Gisbert i Xavi Tercero, de Quòrum Consultors, presentant el pla Jove de Valldoreix / Foto: Cugat Mèdia

Valldoreix té 1.789 persones d'entre 15 i 29 anys, que representen més d'un 20% de la població. Des de l'EMD han impulsat un nou Pla Jove, un document estratègic per definir les polítiques en matèria de joventut per, després d'una diagnosi i d'un procés participatiu amb el segment de població implicat, ampliar l'oferta d'oci i activitats per a aquesta franja d'edat per 'recuperar el jovent descentralitzat' que actualment marxa fora en el seu temps lliure.

El pla parteix d'un seguit d'enquestes fetes durant el primer semestre del 2022 a la gent jove, amb enquestes en línia, però també amb l'institut Arnau Cadell com a centre neuràlgic, i també amb algunes entitats i col·lectius amb persones d'aquesta franja d'edat. Pel que fa a les preocupacions més freqüents dels 350 joves a qui han preguntat, se centraven en la salut (pròpia i de la família), la situació econòmica, la situació laboral de qualitat i l'orientació acadèmica.

Sobre això, l'EMD, en col·laboració amb l'empresa Quòrum Consultors, ha redactat un pla que, previsiblement, s'aprovarà al ple de setembre i que implicarà, en primera instància, la contractació d'un "dinamitzador/a juvenil". Aquesta persona s'encarregarà de tirar endavant les accions del pla i la creació d'una Taula Jove de Valldoreix amb representants de col·lectius, entitats i alumnes de l'institut Arnau Cadell perquè facin propostes i organitzin activitats per a aquest grup d'edat.

El vocal de Joventut de l'EMD, Bernat Gisbert, reconeixia que han de competir amb l'oferta de Sant Cugat i de Barcelona, però que precisament aquest sentiment de pertinença i una major participació i implicació poden recentralitzar l'activitat juvenil a Valldoreix. En aquest sentit, s'implementarà un bus a demanda per connectar millor els barris més allunyats de l'estació, s'activarà una nova centralitat i es farà una programació d'oci nocturn, previsiblement al Casalet. A més, també s'oferiran xerrades i tallers en prevenció d'actituds masclistes, es fomentarà l'esport i els hàbits saludables amb curses i tornejos de diversos esports i un servei de suport psicològic orientat a joves per donar importància a la salut mental.

Des de Quòrum Consultors, Xavi Tercero ha explicat que la intenció del document, fet amb la participació del jovent de Valldoreix, és que les accions que es duguin a terme "facin poble" i que el jovent "s'empoderi" i se senti partícip de tot el que es fa al territori.

El nou Pla Jove de Valldoreix es durà a terme entre el 2022 i el 2025 i, segons l'EMD i la consultora externa, és "el més realista possible" amb "accions perfectament executables" i una tria de les propostes més viables per fer en aquests quatre anys.




Bernat Gisbert

Sempre hem dit que el jovent de Valldoreix està molt descentralitzat, perquè a Valldoreix no hi ha ara mateix un centre neuràlgic on el jovent s'hi pugui trobar. Tenim Barcelona i Sant Cugat molt a prop i això ens fa una mica més complicat fer el que volem fer.

Xavi Tercero

Les coses que es facin a Valldoreix per a gent jove han de partir de la seva implicació i participació. Que les accions que es facin, facin poble, que el jove se senti interpel·lat a participar i formar part del poble.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.