Neus Sotamayor (Unipau): 'El tema del Sahel té molt a veure en com Occident ha estat present allà'

La presidenta d'Unipau i la directora, Arés Perceval, valoren l'èxit de les retransmissions en línia de les xerrades d'aquesta edició del Curs d'Estiu


  • Comparteix:

La presidenta i la directora de l'Unipau han valorat positivament l'assistència telemàtica al curs d'estiu

La presidenta i la directora de l'Unipau han valorat positivament l'assistència telemàtica al curs d'estiu

La solució a la problemàtica del Sahel ha de passar per les mans dels ciutadans de la regió i d'un canvi d'actitud d'Occident, apunta la presidenta de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), Neus Sotomayor. El Curs d'Estiu de l'Unipau ha tancat amb un acte de cloenda a la Unió Santcugatenca i del qual n'ha destacat l'èxit de les retransmissions en línia de la desena de xerrades d'aquesta edició.

Sotomayor explica que eren conscients de la complexitat del tema, però després d'una setmana de ponències, valoren que han pogut aprofundir-hi molt. Arés Perceval, la directora de l'Unipau creu que s'han fet enfocaments que han comprès l'antiracisme, la qüestió de gènere i moltes altres disciplines i que han aconseguit que es tingui més coneixement sobre el territori subsaharià. La presidenta admet que ara fa falta pair tota aquesta informació abans de poder parlar-ne, però conclou que els problemes del Sahel van lligats a l'actuació dels països occidentals. "El tema del Sahel té molt a veure en com Occident ha estat present allà, des del colonialisme al neocolonialisme. França encara hi és. La presència militar, el que ha fet és aprofundir més els conflictes i fer que hi hagi més víctimes". Sotomayor afegeix una dada que la va impressionar: 14 països de la zona utilitzen el franc-CFA (moneda de les antigues colònies franceses). Per a aquest privilegi, l'estat francès els reclama el 50% del seu PIB.

Trobar solucions no és fàcil, però alguns ponents han insistit que ha de sortir dels ciutadans de la regió, explica Neus Sotamayor. "El que sí que ha sortit és que la solució l'han de portar ells. No hi haurà cap solució a aquest conflicte i a aquesta situació de pobresa, de moviment de persones i tràfic d'armes si no són ells els propis actors". Les ponències han posat en dubte el model occidental de democràcia, imposat al Sahel. La presidenta explica que s'hauria de revisar partint de models africans de convivència, gestió econòmica i governança.

Un dels objectius del Curs d'Estiu era desmuntar el relat centrat exclusivament en els conflictes. Tant Arés Perceval com Neus Sotomayor es queden amb la voluntat de canvi i els moviments socials que abunden al Sahel. "Hem fugit de la narrativa de posar tot allò negatiu i dibuixar-ho com un espai sense història ni agència. Hem aconseguit veure-ho des del terreny, des de la part més personal", explica la directora.

L'assistència presencial a les xerrades del Curs d'enguany s'ha ressentit després de la crisi de la Covid, però les retransmissions en directe i les versions en línia han tingut molt èxit, conclou Arés Perceval.






Neus Sotomayor

El tema del Sahel té molt a veure en com occident ha estat present allà, des del colonialisme al neocolonialisme. França continua estant allà. La presència militar el que ha fet és aprofundir més els conflictes i fer que hi hagi més víctimes

Neus Sotomayor

El que si que ha sortit, sobretot per part dels ponents que han vingut de l'africa, és que la solució l'han de portar ells. No hi haurà cap solució a aquest conflicte i a aquesta situació de pobresa, de moviment de persones i tràfic d'armes si no són ells els pròpis actors



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.