Preocupació a les urbanitzacions en zones forestals de Sant Cugat per l'elevat risc d'incendi

Des de Sol i Aire i Mas Fortuny posen el focus en la prevenció, en les franges de protecció i en la cura del sotabosc


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de Sol i Aire / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Imatge d'arxiu de Sol i Aire / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

El veïnat de Sol i Aire i de Mas Fortuny, dues urbanitzacions situades en zona forestal, a Collserola, viuen amb especial preocupació l'elevat risc d'incendi d'aquest inici d'estiu. Malgrat que l'alerta arriba cada estiu i fa anys que en són conscients, la situació sembla que 'va cap a pitjor' i cal una especial cura en la prevenció i en la protecció de l'entorn natural.

Compromís per protegir la natura

Des de Sol i Aire, de fet, fa pràcticament 30 anys que tenen un Grup d'Autoprotecció que treballa en la sensibilització i la implicació del veïnat, en constant comunicació amb el parc natural i l'Ajuntament per dissenyar mesures de prevenció, plans d'evacuació i adequacions i actualitzacions de la normativa. "Vivim aquests dies en alerta especial, però els que estem integrats en aquest entorn integral som conscients d'aquest alt risc", explica la presidenta de l'associació veïnal d'aquest barri, Carolina Oliva. A través del Grup d'Autoprotecció, s'informa tot el veïnat de la normativa vigent, que l'ha de signar com a compromís per complir-la.

La coordinació va més enllà, amb un grup de whatsapp amb tot el veïnat on cada dia s'envia la predicció del pla alfa de l'endemà. Oliva assegura que estan "atents perquè qualsevol indici puguem comunicar-nos i fer l'avís de forma ràpida".

Per al veïnat d'aquesta zona, les franges de protecció són "supernecessàries". "A Collserola tenim una massa boscosa molt contínua, i els nuclis urbanitzats amb franges de protecció suposen un discontinu, per tant, això ens permet no només protegir els habitatges sinó també Collserola", ha defensat la presidenta de l'Associació de Veïns de Sol i Aire.

"És molt perillós viure on vivim"

El president de l'Associació de Veïns de Mas Fortuny, Joan Canadell, admet els problemes de viure en aquest barri: "L'únic que podem fer des de Mas Fortuny és avisar a la mínima que veiem alguna cosa, però no tenim res més a fer perquè estem on estem i és el lloc més perillós on podem estar", ha lamentat. Quant a les franges de protecció les qualifica de "sui generis" i apunta que el manteniment es fa cada dos anys i que "no es distingeix especialment".

Canadell relata que els nouvinguts al barri són els que tenen "més neguit" per la situació, la qual considera que va "a pitjor". En tot cas, fa un agraïment a l'Ajuntament, a ADF i Protecció Civil, que "passen cada dia per la zona".




Carolina Oliva

Aquests dies els estem vivint amb una alerta especial, amb un plus de preocupació. Però per a nosaltres, des de fa anys els estius són motiu d'inquietud. És cert que a dia d'avui sembla que arriba de forma més general el risc que tenim de perdre el nostre entorn natural, però els qui estem integrats ja fa temps que en som conscients i prenem mesures per prevenir-ho.

Joan Canadell

En la situació que estem a Mas Fortuny, l'únic que podem fer és, si veiem alguna cosa, avisar perquè vinguin a intervenir. Però no podem fer res més, estem on estem, és el lloc més perillós on podem estar. I cada estiu és el mateix.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.