Sant Cugat supera els 36 graus entre ombres, piscines i aires condicionats

Com a mínim fins dilluns estaran actius els refugis climàtics i les piscines seran gratuïtes


  • Comparteix:

L'onada de calor es fa sentir de nou a Sant Cugat. El municipi ha superat els 36 graus, segons les dades de l'estació meteorològica ubicada al CAR, en el primer dia d'onada, que com a mínim es preveu que s'allargui fins dilluns. Per fer-hi front, la Generalitat manté actius els plans per risc de calor, així com per risc d'incendi, unes mesures que es complementen amb les impulsades des de l'Ajuntament. Mentre Sant Cugat estigui per sobre del nivell 3, com és el cas, per les temperatures altes, les piscines municipals són gratuïtes i la biblioteca Gabriel Ferrater obre les instal·lacions fora de l'horari habitual per funcionar com a refugi climàtic. Unes mesures que han estat ben rebudes pels santcugatencs i que se sumen a les activades de manera permanent durant aquestes dates com posar a disposició els equipaments municipals climatitzats, la indicació dels parcs amb ombres i l'activació de fonts per hidratar-se.

Refugis climàtics

Sant Cugat posa a disposició dels ciutadans els equipaments municipals oberts com les biblioteques, el vestíbul de l'ajuntament, el Xalet Negre i el Casal Torre Blanca per passar la calor. A més, s'amplia l'horari de la biblioteca Gabriel Ferrater, de 10 a 14 h i de 15.30 a 20.30 h, de dilluns a diumenge, perquè pugui servir també de refugi climàtic. Fora de l'horari habitual, no està habilitat el servei de préstec i de biblioteca.

Piscines municipals

Les piscines municipals també es posen al servei per combatre la calor. Mentre el municipi estigui per sobre del nivell 3 per risc de calor, l'entrada per als santcugatenc a les piscines municipals és gratuïta. Estaran obertes tots els dies d'11 a 19.30 h. De fet, la setmana passada, durant l'onada de calor, la piscina del Parc Central va completar aforament durant el cap de setmana. Amb la nova onada, són molts els ciutadanas que també han optat per refrescar-se a les piscines, especialment infants que participen a casals d'estiu.

Zones d'ombra al municipi

Tot i que es recomana no sortir de casa a les hores de màxima calor, la ciutat compta amb fonts habilitades per hidratar-se i l'Ajuntament informa de quins parc disposen d'ombres.



En el cas de Collserola, es recomana evitar accedir-hi. A més, la circulació motoritzada està restringida excepte per a veïns i serveis, i s'han tancat alguns aparcaments i miradors.

Consells davant de la calor

  • Cal hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar l'alcohol i els àpats copiosos.
  • Evitar sortir al carrer i fer esport a l'aire lliure en les hores de màxima insolació.
  • Dur el cap cobert en cas de treballar a l'aire lliure.
  • Tenir especial cura en cas de patir una malaltia crònica, ser un infant o persona d'edat avançada.
  • Buscar refugis climàtics per passar-hi almenys un parell d'hores al dia, en cas de no disposar d'aparells de refrigeració a casa.
  • Visitar un cop al dia a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar que s'hidraten i segueixen aquestes recomanacions.
  • Treure a passejar les mascotes en les hores més fresques i garantir que sempre tenen aigua a l'abast i ombra.


  • Risc d'incendis elevat

    Per prevenir possibles incendis, cal recordar la prohibició d'encendre foc i fer llançament de coets, així com la importància de no tirar burilles i de trucar al 112 en cas de veure una columna de fum.

    D'altra banda, els Bombers de la Generalitat reforçaran el seu dispositiu a totes les Regions d'Emergència, amb l'increment de personal (2 o 3 efectius de suport) a cadascun dels parcs de bombers i l'obertura de tots els parcs de bombers voluntaris de Catalunya.

    Mesures activades amb el nivell 3 del Pla Alfa

  • Queden suspeses les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a algun nucli.
  • Se suspèn l'activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores, exceptuant la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l'alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d'arròs.
  • Se suspenen les obres no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit a la xarxa interurbana inclosa la sega de cunetes, i es restringeix l'ús d'eines com radials a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles.
  • Es restringeix l'accés a 11 massissos i parcs naturals per l'alt risc d'incendi: Montgrí, Cap de Creus, l'Albera, les Gavarres, Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialp, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Montsant i Montsec-Marmellar



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.