Una desena de rucs pasturen per Collserola per reduir el risc d'incendi

Els pagesos de la zona amb el suport del Consorci del Parc Natural de Collserola han iniciat un projecte per recuperar mosaic agroforestal


  • Comparteix:

La masia de Can Domènech, juntament amb la pagesia de Collserola i el Consorci del Parc Natural, inicia un projecte de prova consistent en la pastura de 10 rucs per recuperar mosaic agroforestal. La mesura pretén millorar la biodiversitat i prevenció d'incendis forestals a la finca. La pastura dels rucs i la gestió de l'espai evitarien l'acumulació de massa boscosa, que representa un gran risc d'incendi.

El projecte ha tingut la implicació de moltes entitats. Ha estat impulsat per Paul Domènech, pagès de Collserola, però compta amb el suport d'Alimentem Collserola, un projecte de transició agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola i desenvolupat per la cooperativa Arran de Terra. També hi ha participat el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i Marc Arcarons, propietari dels rucs i membre de Ramats de Foc, entitat que fomenta la silvopastura. La majoria del finançament prové d'una subvenció de fons europeu, que cobreix el 70% dels 19.000 euros totals. Un grup de voluntaris de la zona, dinamitzats per l'associació Collserola Paisatge Viu han ajudat a muntar el tancat.

Domènech ha explicat, en una roda de premsa aquest dilluns, que antigament la tasca que han de fer els rucs la complien un ramat d'ovelles, però l'ofici de la pagesia ha anat desapareixent i cada cop hi ha menys superfície agrícola. Ha insistit en el fet que cal recuperar l'activitat agrícola i ramadera per raons de seguretat. La pastura hauria d'ajudar a la gestió forestal i a reduir la càrrega combustible.

Si la prova pilot funciona, d'aquí a un any s'augmentaran els tancats i es rotaran els rucs entre diferents finques de Collserola. "Els pagesos ja fa temps que estem preocupats; veiem que els darrers anys l'agricultura ha anat a menys i és important reactivar la ramaderia". Per a Domènech, seria ideal que es fes amb vaques, ovelles i cabres, però lamenta que "el territori no està preparat i els rucs han de fer d'impàs". En tot cas, si el projecte prospera d'aquí a un temps es podran substituir els rucs per una ramaderia més productiva.

Marc Arcarons, propietari dels rucs, ha volgut deixar clar que aquesta pràctica acabarà amb els incendis. "En aquest cas a aquests rucs els hem posat en una àrea estratègica, una zona que els bombers han definit que si hi ha una càrrega baixa de material combustible tindrem una oportunitat de gestió d'incendis, però estem en un clima mediterrani i en canvi climàtic: incendis en tindrem sempre", ha reflexionat. La majoria dels rucs són provinents de decomisos, animals abandonats perquè han deixat de tenir utilitat pel sector agrari.

Des del Consorci del Parc Natural de Collserola han subratllat que la gestió del territori és responsabilitat de tots. "Al Consorci la nostra vocació i missió és garantir els valors del parc i això vol dir que en alguns casos frenem alguns dels serveis que ens presta el parc, com l'oci", ha explicat el gerent del Consorci, Raimon Roda. Per la seva banda, la tècnica d'Alimentem Collserola Annaïs Sastre ha recordat que "els focs s'apaguen a l'hivern, però també s'acaben donant suport a la pagesia local i comprant producte local".








Paul Domènech

Els pagesos fa temps que estem preocupats; veiem que els darrers anys l'agricultura ha anat a menys i és important reactivar la ramaderia. Lo ideal sería que es fes amb ovelles, cabres i vaques però el territori no està preparat. Els rucs han de fer una mica d'impàs.

Marc Arcarons

En aquest cas a aquests rucs els hem posat en una àrea estratègica, una zona que els bombers han definit que si hi ha una càrrega baixa de material combustible tindrem una oportunitat de gestió d'incendis, però estem en un clima mediterrani i en canvi climàtic: incendis en tindrem sempre.

Raimon Roda

Al Consorci la nostra vocació i missió és garantir els valors del parc i això vol dir que en alguns casos frenem alguns dels serveis que ens presta el parc, com l'oci. Hem de fer un cert control de l'ús públic del parc. En altres casos hem de potenciar els serveis ecosistèmics com el de proveïment alimentari.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.