Les zones forestals de Sant Cugat segueixen en alt risc d'incendi tot i l'episodi de pluges

El coordinador operatiu de l'ADF, Iñaki Ferreira, demana no abaixar la guàrdia al bosc


  • Comparteix:

El Parc Natural de Collserola, el pulmó verd més important de Sant Cugat / Foto: ACN

El Parc Natural de Collserola, el pulmó verd més important de Sant Cugat / Foto: ACN

El risc d'incendi forestal a Sant Cugat és alt tot i l'episodi de pluges viscut el passat divendres. Les tempestes, molt localitzades, no van arribar ni als quatre litres per metre quadrat en alguns punts de Collserola. Això fa que l'alerta del Pla Alfa nivell 2 o 3 estigui present al municipi. El coordinador operatiu de l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) a Sant Cugat, Iñaki Ferreira, assegura que no es pot abaixar la guàrdia i s'ha de continuar sent molt curós amb les activitats que es realitzen a la muntanya.

Tot i la pedagogia que es fa, Ferreira remarca que sempre s'acaben trobant activitats que posen en perill el medi. ''S'han d'evitar les activitats de risc que puguin originar un incendi; un petard, l'ús d'una serra, desbrossar, qualsevol situació que pugui derivar en una ignició. Si el dia és propens, es pot convertir en un incendi important''. L'ADF recalca que els llamps o una crema accidental com ''un cotxe al voral de la carretera'' també són alguns dels ''molts condicionants'' que es poden donar per declarar-se un foc.

Actuacions com la neteja del sotabosc són vitals per combatre futurs incendis. ''Les administracions fan tot el que poden. Amb els recursos econòmics i tècnics dels quals disposen i amb el període de temps del que disposen per realitzar diferents actuacions, ja sigui franges o l'arranjament de pistes perquè puguin accedir els vehicles d'emergència. A Sant Cugat crec que es fa molta feina en aquest aspecte'', explica Ferreira.

El veïnat dels nuclis en zones forestals, els més vulnerables.
Al municipi, a més, cal tenir en compte nuclis com Sol i Aire, Mas Fortuny o Can Barata. Urbanitzacions ubicades en zones forestals i molt vulnerables als incendis. ''Cal tenir una especial cura de totes aquestes zones. Es fan franges de seguretat i molt patrullatge preventiu'', comenta el coordinador dels ADF. A més, una vegada acaba la temporada de risc d'incendi -a mitjans d'octubre- els ADF realitzen desbrossats puntuals allà on més ha crescut l'herba. D'aquesta manera ajuden al fet que no creixi la vegetació de manera abundant i mantenen les franges de seguretat netes.

Però perquè aquestes franges i zones forestals es mantinguin cal la complicitat dels veïns. I és que en alguns casos cal el permís del propietari de les parcel·les per poder passar i fer-hi les actuacions pertinents. En aquest sentit, Ferreira valora la ''cordialitat'' i ''bona entesa'' que existeix entre el veïnat i l'Ajuntament, responsable d'aquesta tasca.

Sobre el protocol a seguir en cas que es declarés un incendi en alguna d'aquestes zones, Ferreira es remet al pla d'evacuació de les urbanitzacions que està elaborant l'Ajuntament. ''Em consta, perquè nosaltres també hi estem treballant, que l'Ajuntament està redactant els documents que facilitin, de la manera més directa, la primera informació i quines serien la ruta o rutes més adequades per sortir. En un cas així, al final, l'ordre de si és més segur confinar o evacuar la donen els bombers'', recalca.

Encara amb algunes setmanes d'estiu per endavant, en cas que veiem una columna de fum o tinguem sospites que s'ha declarat un incendi Ferreira remarca que és ''vital'' que truquem al 112 perquè arribi la informació i puguin arribar els grups actuants com més aviat millor.





Iñaki Ferreira

Van ser tempestes molt localitzades, que sí que van escombrar a part del territori. El que passa és que va haver-hi llocs molt propers a Collserola on la pluja no va arribar ni als quatre litres. La boleta de la loteria de la pluja no ens ha ajudat gaire.

Iñaki Ferreira

Seguim en risc. El mapa ens indica que hi ha risc d'incendi dia a dia i seguim en Pla Alfa nivell 2 des de fa molts dies.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.