[FAQ] Tot el que has de saber de les noves tarifes i descomptes del transport públic

Alguns dels abonaments de l'ATM i autobusos urbans es redueixen al 50%, i alguns de Renfe al 100%


  • Comparteix:

Amb l'inici del mes de setembre entren en vigor les noves tarifes del transport públic que inclouen moltes rebaixes de preus. El govern espanyol va anunciar al mes de juliol un seguit de mesures que volien donar resposta a la inflació i l'encariment de l'energia i els combustibles. Entre aquestes, hi ha la gratuïtat d'alguns abonaments de Renfe. Per la seva banda, l'Autoritat de Transport Metropolità (ATM) ha reduït fins a un 50% el preu d'abonaments integrats. I a Sant Cugat s'ha seguit el mateix patró: l'Ajuntament aprofita les ajudes directes del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per la reducció d'un 30% del preu, completant-la amb un 20% addicional. En els tres casos, les noves tarifes entren en vigor aquest dijous i tindran vigència fins al 31 de desembre.


AUTOBUSOS URBANS

QUINES SÓN LES TARIFES DELS AUTOBUSOS URBANS DE SANT CUGAT?
  • El preu dels títols multiviatge dels autobusos urbans s'ha reduït un 50%.
  • El preu del bitllet senzill (1'89 euros) es manté.
  • Sí que es redueix el preu de la T-10, que passa de costar 9'05 euros a 4'50 euros.
  • La Targeta Ciutadana T-10 (11 viatges) també val ara 4'50 euros, mentre que la T-20 (22 viatges) passa de 16'30 euros a 8'15 euros; la T-30 (33 viatges), de 23'46 a 11'75, i la T-50 (55 viatges), de 37'91 a 18'95 euros.


  • ON PUC ADQUIRIR ELS BITLLETS?
  • La T-10 es pot adquirir exclusivament a bord dels autobusos urbans i deixa de vendre's en altres tipus d'establiments.
  • La Targeta Ciutadana es continua tramitant a través de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) i les recàrregues amb les noves tarifes es poden fer telemàticament, com és habitual.


  • FINS QUAN SERAN VÀLIDS ELS TÍTOLS?
    La validesa dels títols adquirits l'any 2022 i anteriors serà fins al dia 15 de gener de 2023.

    ATM (FGC I METRO)

    QUINES SÓN LES TARIFES DE L'ATM?
  • La reducció de preu és d'un 50% en els abonaments de l'ATM, tant pel que fa a la T-Usual com a la T-Jove. La reducció també s'aplica en les seves versions per a famílies monoparentals i nombroses, i en el títol per a persones en situació d'atur.
  • Els títols multiviatge, emprats per les persones que viatgen amb menys recurrència, com la T-Casual, tenen un descompte d'un 30%.
  • D'aquesta manera, la T-Casual d'1 zona passa a costar 7'95 euros; la T-Usual, 20 euros, i la T-Jove, 40 euros.
  • Els títols integrats que no varien de preu són la T-Familiar, la T-Grup i la T-Dia.
  • La reducció s'aplica tant a títols magnètics com a la T-mobilitat.


  • QUAN CADUCARAN AQUESTS TÍTOLS?
    Tots els títols adquirits l'any 2022 seran vàlids fins al 15 de gener de 2023, excepte la targeta T-16 i la targeta T-verda, que tenen la seva pròpia caducitat.

    ON PUC COMPRAR LES TARGETES DE L'ATM?
  • Les targetes es poden adquirir a les estacions de metro, de tramvia, de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i de Rodalies de Catalunya, a les estacions d'autobusos interurbans, a les oficines d'atenció al client de les empreses de transport integrat, als estancs, als establiments de travesses i loteria, als quioscos, i en altres establiments adherits.
  • A banda, es poden consultar aquí els punts de venda de la T-Mobilitat.


  • RENFE

    COM PUC OBTENIR L'ABONAMENT GRATUÏT DE RENFE?
    D'entrada, és necessari estar registrat prèviament a renfe.com o a les aplicacions (apps) de Renfe i Renfe Rodalies.

    ON EL PUC ADQUIRIR?
    Els usuaris poden comprar els seus bitllets bonificats a través de l'aplicació o el web de Renfe, a les màquines d'autovenda o a les taquilles de les estacions, i que seran vàlids fins al 31 de desembre. En el cas dels bitllets obtinguts telemàticament, els usuaris rebran un codi QR que podran descarregar i que els servirà per accedir a les estacions o obtenir el bitllet físic.

    COM PUC ADQUIRIR L'ABONAMENT A TRAVÉS DE L'APP?
    1. Descarrega't l'app de Renfe o Renfe Rodalies.

    2. Selecciona el teu nucli de Rodalies.

    3. Desplega el menú i selecciona 'Comprar bitllets'.

    4. Escull l'opció 'Comprar' i selecciona la teva estació d'origen/destí habitual.

    5. En el desplegable 'Selecciona una tarifa', escull el nou 'Abonament gratuït per a viatgers freqüents'.

    6. Introdueix les teves dades per registrar-te. Si ja tens usuari a l'app, continua amb el procés de compra.

    7. Es generarà un codi QR que es guardarà al wallet de l'app. Hi pots accedir des del menú 'Comprar bitllets - Els meus bitllets'.

    8. En el cas de Rodalies Catalunya, hauràs d'obtenir un abonament físic, sense cost, a les màquines d'autovenda. Ho podràs fer introduint el codi QR o el codi de set dígits generat a l'app.

    En el cas dels serveis de Mitja Distància, cal adquirir els abonaments als punts de venda habituals (màquines autovenda i taquilles de l'estació).

    QUINA VALIDESA TÉ L'ABONAMENT?
    L'abonament serà vàlid per a tots els dies compresos entre l'1 de setembre i el 31 de desembre de 2022. Els abonaments gratuïts o bonificats són personals i intransferibles, motiu pel qual, segons ha apuntat Renfe, en els bitllets constarà el DNI o el telèfon mòbil de l'usuari.

    ÉS TOTALMENT GRATUÏT?
  • Per poder adquirir els abonaments, s'haurà de dipositar una fiança de 10 euros en el cas de Rodalies i de 20 euros per la mitja distància o Avant.
  • Segons el decret aprovat pel govern espanyol, el dipòsit abonat pels viatgers es retornarà si a finals del mes de desembre s'han fet un mínim de quatre viatges mensuals, 16 en total. En cas de no complir-se aquesta condició, la fiança no serà retornada.
  • Transports va indicar que el pagament de la fiança és preferible que es faci per mitjà de targeta bancària, per tal que el reemborsament es faci de forma automàtica. En cas que la fiança es dipositi en metàl·lic, la devolució haurà de sol·licitar-se a les taquilles, a les oficines d'atenció al client o a altres serveis de postvenda de Renfe.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.