Gorina: 'Ens hauria agradat que l'avançament del curs s'hagués consensuat també amb les administracions locals'

La regidora d'Educació explica a Cugat Mèdia que l'han encertat de "dalt a baix" amb la nova zonificació escolar


  • Comparteix:

Aquest dilluns comença el curs escolar, una setmana abans del que era habitual, i la regidora d'Educació, Pilar Gorina ho valora positivament, malgrat lamentar la manca de consens amb els sectors implicats, incloses les administracions locals. En una entrevista a Cugat Mèdia per valorar el retorn a les aules, Gorina es mostra plenament satisfeta amb el resultat de la nova zonificació escolar (s'ha passat de dues a cinc zones) i amb la gratuïtat de l'últim curs de l'escola bressol (i2).

Com cada any, l'estiu s'aprofita per fer obres de millora a les escoles. D'aquest, quines destaques? Totes estaran acabades el dia 5 quan comencin les classes?
Aquest estiu ha sigut productiu. A la Floresta s'han fet actuacions importants a un pati interior, a la consergeria, s'ha pintat el parvulari... Estem contents i estan acabades. La Mirada sempre en tindrà fins que tinguem l'obra construïda. Estem acabant de fer el pati exterior perquè es quedaran amb molt poc pati. I aquests primers dies s'acabarà de fer la pista poliesportiva que va amb un pèl de retard perquè el tema dels materials ha sigut complicat. En pocs dies tindran una pista i un tancat. Un espai que en hores no escolars quedarà pel barri, fins i tot quan l'escola marxi a l'edifici nou. La pista era una reivindicació antiga de Volpelleres. L'Institut-Escola Catalunya, hem adequat els espais del Casal per a fer-hi quatre grups de secundària. I el departament ara en començarà unes d'ampliació de cuina, i l'Ajuntament unes altres per ampliar el pati per la banda del camp de futbol, però això es farà durant el curs.

Parlem de les novetats del curs importants, com la gratuïtat de l'i2, l'últim curs de l'escola bressol. Heu notat molt l'augment de demanda a les escoles bressol municipals per aquest motiu?
Hem rebut un centenar més de sol·licituds (de 0 a 2 anys), però pensàvem que en serien més. És cert que les escoles bressol privades també abaixaran preus perquè la Generalitat els subvenciona 800 euros l'any per cada alumne. Nosaltres el que hem fet és oferir 22 places més (11 a la Mimosa i 11 al Niu), que eren dos centres que ja havíem fet unes petites ampliacions.

Heu detectat transvasament de sol·licituds de la privada a la pública per aquesta gratuïtat?
Sí, una mica.

Hem rebut un centenar més de sol·licituds (de 0 a 2 anys), però pensàvem que en serien més. És cert que les escoles bressol privades també abaixaran preus perquè la Generalitat els subvenciona 800 euros l'any per cada alumne


Una altra gran novetat és l'avançament del curs escolar una setmana, tot i que els professors s'han incorporat a la feina com sempre l'1 de setembre. Quina valoració en fa l'Ajuntament?
Valorem positivament l'avançament de curs sobretot per les famílies i els infants. Ara, parlant a títol particular com a regidora d'Educació, ens hagués agradat que aquesta decisió s'hagués pres de manera molt consensuada amb tot el professorat, la comunitat educativa i també amb les administracions locals, que també hi tenim molt a dir. No em sembla malament, crec que el període vacacional és molt llarg, i aquest model és el que ha triat el departament tot i que jo particularment potser n'hauria aplicat un altre, però és la meva opinió. En tot cas, s'han posat recursos i valorarem com ha anat. És cert que al juliol el professorat va estar treballant als centres més del que és habitual per poder preparar el nou curs, però ha creat un neguit important.

Abans posava l'accent de l'èxit de la nova zonificació perquè s'havia pactat per consens, i segurament és el que ha faltat en el cas de l'avançament, no?
Exactament. Ens hauria agradat que el consell escolar de Catalunya hagués fet una bona reflexió, s'hagués pactat amb els sindicats, les administracions... hauria sigut una alegria per a tothom.

Pel que fa a les novetats locals, aquest curs s'ha estrenat la nova zonificació, que ha passat de dues a cinc. Passada la preinscripció i la matriculació, quina valoració en feu? Ha quedat tothom satisfet?
Podem dir que tothom ha quedat satisfet, amb dues excepcions, que finalment serà només una. És a dir, pràcticament al 100%, per tant, estem molt contents d'aquesta aposta. I estem contents perquè quan treballes amb complicitat amb la comunitat educativa i arribes a consensos amb totes les visions, amb el departament tècnic del departament... tot i que sempre te la jugues, hem vist que l'hem encertat de dalt a baix. I fins i tot els casos que no ha pogut ser, també trobes que potser no han posat totes les escoles de la zona a la preinscripció.

Estem contents perquè quan treballes amb complicitat amb la comunitat educativa i arribes a consensos amb totes les visions, amb el departament tècnic del departament... tot i que sempre te la jugues, hem vist que l'hem encertat de dalt a baix


L'Escola La Floresta finalment tindrà la segona línia. Ha costat molt convèncer el departament?
Ha costat molt. Realment són pocs infants i els altres centres de la zona podien haver donat resposta. El treball de l'Ajuntament ha sigut intens per entendre-ho en clau local, era defensable, ho hem defensat, i tot i que ha costat ho hem aconseguit. Les famílies estan molt contentes, l'escola també, i nosaltres també. Ara haurem d'estudiar què passa a la Floresta, i si té continuïtat.

Veurem si aquesta segona línia acaba sent un bolet o es consolida. On sí que ha sortit un bolet, és a dir, s'ha creat un grup més al mig del cicle al Gerbert d'Orlhac, un tercer grup de 4t de Primària. Què ha passat?
La paraula bolet no m'agrada gens... A Sant Cugat passa un fenomen que sempre arriba gent per matricular-se a mig curs, i aquest any el curs de quart ha tingut una demanda extraordinària a l'opció pública i estem obligats a donar-hi resposta entre la pública i la concertada. Tot el quart de la pública i concertada a Sant Cugat estava ple, i això és un fenomen generalitzat a Catalunya. Llavors vam considerar que no podíem ampliar més les ràtios i que era bo fer una línia més al Gerbert d'Orlahc.

Aquest any hi ha menys infants matriculats que l'any passat, cosa que confirma la tendència dels últims anys pel descens de natalitat. Sant Cugat és un reflex de Catalunya o és una excepció?
Les dues coses una mica. És un reflex perquè a infantil i primària hi ha una baixada, però és que a municipis del nostre voltant la baixada ha sigut molt més gran. Alguns han hagut de reduir tots els P3 a una sola línia.

Ens hauria agradat que l'avançament de l'inici de curs s'hagués pres de manera molt consensuada amb tot el professorat, la comunitat educativa i també amb les administracions locals, que també hi tenim molt a dir


A Sant Cugat podria haver-hi problemes amb l'hora de monitoratge de 15.30 h a 16.30 h d'aquest setembre?
No em consta que cap escola tingui problemes.

Les escoles bressol de Sant Cugat no han avançat l'inici de curs, a diferència de les d'altres municipis propers com Rubí, per exemple. Per què?
Primer perquè tenim autonomia per decidir-ho. A més, les compensacions que hauríem de fer no ens afavorien com a escola bressol, ni a les famílies i als infants. Tampoc teníem clar si al final el departament es faria enrere o no i hem preferit esperar, reflexionar i veure si hi ha alguna alternativa bona per a les famílies i el professorat. També cal destacar que les escoles bressol acaben el període lectiu el 15 de juliol, un fet que també ha jugat per decidir no avançar l'inici de curs.

Després de dos anys aquest curs començarà sense cap restricció per la covid-19.
Sí, si el final de curs passat va ser el dels somriures, ara podrà ser el de les abraçades. No vol dir que no hi hagi covid, però no hi haurà restriccions, com a la majoria de la societat.

Dels canvis obligats per la covid, alguns s'han demostrat que funcionen i s'han quedat. A les escoles se n'ha quedat alguna?
Un exemple són les reunions amb els pares de manera virtual perquè abans quedar presencialment era quasi impossible amb alguns pares. O també que el professorat i l'alumnat s'ha format amb les TIC, i se seguiran fent servir a les aules.






Pilar Gorina

Hem rebut un centenar més de sol·licituds (de 0 a 2 anys), però pensàvem que en serien més. És cert que les escoles bressol privades també baixaran preus perquè la Generalitat els subvenciona 800 euros l'any per cada alumne. Nosaltres el que hem fet és oferir 22 places més

Pilar Gorina

Estem contents perquè quan treballes amb complicitat amb la comunitat educativa i arribes a consensos amb totes les visions, amb el departament tècnic del departament... tot i que sempre te la jugues, hem vist que l'hem encertat de dalt a baix.

Pilar Gorina

Valorem positivament l'avançament de curs sobretot per les famílies i els infants. Ara, parlant a títol particular com a regidora d'Educació, ens hagués agradat que aquesta decisió s'hagués pres de manera molt consensuada amb tot el professorat, la comunitat educativa i també amb les administracions locals, que també hi tenim molt a dir.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.