Les exllogateres d'Oceà Glacial continuaran la seva lluita judicial al Tribunal Suprem

De moment, l'Audiència Provincial ratifica l'arxivament del cas d'estafa processal en el desnonament del carrer d'Oceà Glacial


  • Comparteix:

Imatge del dia en què es va executar el desnonament / Foto: Cugat Mèdia

Imatge del dia en què es va executar el desnonament / Foto: Cugat Mèdia

La família desnonada del carrer d'Oceà Glacial presentarà un recurs de cassació al Tribunal Suprem després que l'Audiència Provincial de Barcelona hagi desestimat els recursos d'apel·lació de la família i de l'Ajuntament interposats contra la sentència d'arxivament de la causa per presumpta estafa processal. D'aquesta manera, el dictamen ratifica la sentència del jutjat d'instrucció de Rubí que descartava, per falta d'indicis, que la propietat hagués manipulat els documents per justificar la declaració de ruïna econòmica de l'immoble en litigi. Aquest era el motiu al·legat pel propietari per poder rescindir el contracte de lloguer indefinit de renda antiga que continuaven pagant les llogateres, i executar el desnonament.

De fet, tot i que aquest recurs encara estava pendent de resolució per part de l'Audiència Provincial de Barcelona, el desnonament es va executar, després de diversos intents, el maig passat.

Ara la justícia descarta iniciar un procés per estafa processal, com demanava la família llogatera i l'Ajuntament de Sant Cugat, que també es va personar en la causa amb un recurs d'apel·lació que també ha quedat desestimat. Una decisió judicial que les exllogateres veuen amb incredulitat, ja que mantenen que no s'han practicat totes les diligències. Asseguren que no han pogut declarar totes les parts i que els informes demostren que no es dona la situació de ruïna econòmica i que, per tant, no hi ha cap motiu per rescindir el contracte i justificar el desnonament.

"L'únic pressupost que dona ruïna és el de l'arquitecte particular dels propietaris. La resta no donen ruïna per enlloc", afirma l'exllogatera Carolina Soto. Per això elevaran la seva petició al Tribunal Suprem i esperen que l'Ajuntament també s'hi afegeixi.

En paral·lel, la seva lluita judicial continua per la via civil, on, entre d'altres, demanen la nul·litat del desnonament, han presentat una reclamació de les pertinences que es van quedar dins l'immoble i que asseguren s'estan venent per Internet, i han denunciat assetjament immobiliari.

Un conflicte que va començar fa 12 anys

El cas es va donar a conèixer fa dos anys i el novembre passat el Sindicat de Llogateres de Sant Cugat va mobilitzar-se per aturar un desnonament en aquest immoble. El llançament era per a la família que vivia al pis superior de la casa des de fa dècades amb un contracte de lloguer indefinit. Segons la família, els propietaris viuen a la planta baixa des de fa 12 anys i reclamaven l'immoble al·legant ruïna econòmica, un dels pocs motius per rescindir un contracte de lloguer indefinit. La família, però, defensa que els propietaris haurien falsificat un informe municipal de valoració de la casa, així com inflat el preu de la reforma, i és per això que els acusaven d'estafa processal.

El jutjat d'instrucció número 8 de Rubí, però, va sentenciar que "no es desprenien indicis del delicte d'estafa processal", ja que no s'apreciava intervenció per part dels querellats en el pressupost realitzat pels arquitectes, i que, en tot cas, "la consideració de ruïna econòmica de l'habitatge hagués tingut lloc tant en base el pressupost elaborat per l'arquitecte municipal com el de l'arquitecte al qual es va adjudicar la rehabilitació". Finalment, va dictaminar el sobreseïment provisional i l'arxivament de la causa, que ara ratifica l'Audiència Provincial de Barcelona després de desestimar els recursos d'apel·lació.

Cugat Mèdia també s'ha posat en contacte amb la propietat, que es remet als dictàmens de l'Audiència Provincial. Per la seva banda, des de l'Ajuntament encara no han valorat si també presentarà un recurs de cassació de l'Audiència Provincial. "No sé si des del punt de vista públic hi ha alguna causa que permeti presentar el recurs", ha dit a Cugat Mèdia la tinenta d'alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente. En relació a la presumpta estafa processal, la regidora ho ha qualificat d'"estrany" i ha lamentat que els responsables municipals no hagin pogut testificar.

L'Ajuntament va personar-se al procediment penal perquè va tenir constància d'una presumpta estafa processal, amb la qual s'haurien manipulat uns informes de l'Ajuntament per "enganyar" el jutge. "Vam pensar que havíem de comparèixer perquè ens semblava greu que informes oficials elaborats per tècnics independents es puguessin usar de manera fraudulenta", ha argumentat Llorente. L'Ajuntament no podia valorar si aquesta estafa s'havia produït o no, ja que no disposava del procediment civil -l'administratiu sí que el té-. Tot plegat va motivar, ha explicat la tinenta d'alcaldia, la implicació municipal en aquesta causa.




Carolina Soto

No van deixar declarar en cap moment ni un sol perit municipal, ni un sol arquitecte municipal ni un sol membre de l'Ajuntament. Hi ha tots els informes. L'únic pressupost que dona ruïna és el de l'arquitecte particular dels propietaris. La resta no donen ruïna per enlloc.

Lourdes Llorente

Vam decidir que havíem de comparèixer perquè ens semblava molt greu que informes de l'Ajuntament puguessin ser usats de manera fraudulenta.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.