L'AV Propietaris de Torre Negra planteja una demanda milionària contra l'Ajuntament

L'associació espera tenir-la enllestida abans d'acabar l'any


Imatge d'arxiu dels terrenys / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu dels terrenys / Foto: Cugat Mèdia

L'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra demandarà l'Ajuntament per reclamar compensacions per la conversió del sector en sòl no urbanitzable, preservant-lo així de la construcció. Aquest grup, que aplega una trentena de propietaris, està realitzant el peritatge de les finques, que sumen una mica menys de la meitat de les 165 hectàrees en disputa des de fa més de dues dècades. No és la primera vegada que el col·lectiu posa sobre la taula una demanda d'aquestes característiques, tot i que llavors la va deixar en suspens amb una valoració d'uns 400 milions d'euros.

L'activació de la demanda -que calculen que serà una mica inferior a la primera- arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi ratificat la potestat de l'Ajuntament de decidir la qualificació del sòl, convertint-lo d'urbanitzable no delimitat a no urbanitzable ordinari. Tot i així, tal com recorda el president de l'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra, Pere Feliu, la sentència estableix que es tracta d'un fet discrecional que no depèn de cap valor natural o de protecció. És a dir, que l'Ajuntament tant pot decidir aquest planejament com un altre.

És per això, diu Feliu, que respecten i reconeixen la decisió de l'Ajuntament, com han fet sempre, però cal "repercutir-la i compensar-la" a uns propietaris que tenien uns drets urbanístics. Aquest és l'objectiu de la demanda, que esperen tenir enllestida i presentada abans d'acabar l'any.

Ara bé, els propietaris no tanquen la porta al diàleg amb l'equip de govern. Feliu manté que al llarg d'aquests anys han ofert diferents solucions al litigi com construir a la zona on ja hi ha edificacions, buscar permutes o, fins i tot, compensacions a altres municipis. "L'única manera d'aturar-la és seure i entendre's. No tenim cap intenció de fer destrosses. Tenim ganes de solucionar un problema definitivament. Hem plantejat solucions des de sempre", ha afirmat el president de l'associació.

El que sí que ha descartat l'associació és presentar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem contra la darrera sentència que valida la qualificació com a sòl no urbanitzable. Una acció que sí emprendrà Núñez i Navarro, propietari de l'altra meitat de l'espai. El tercer propietari és el mateix Ajuntament, que va obtenir 3 de les 165 hectàrees amb la compra de les finques on s'ubica la masia de Torre Negra.

CONSULTA AQUÍ LA CRONOLOGIA DE LA PROTECCIÓ DE TORRE NEGRA



Pere Feliu

L'única manera d'aturar-la és asseure i entendre's. No tenim cap ganes de fer destrosses. Tenim ganes de solucionar un problema definitivament. Hem plantejat solucions des de sempre.


TAMBÉ ET POT INTERESSAR