La pobresa també existeix a Sant Cugat

En el Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa (17-O), aquests són els principals indicadors de la ciutat


Temes relacionats

Sant Cugat és el segon municipi més desigual de Catalunya (17/oct/22)


  • Comparteix:

Imatge del servei d'entrega d'aliments de Càritas / Foto: Cugat Mèdia

Imatge del servei d'entrega d'aliments de Càritas / Foto: Cugat Mèdia

Estar en situació de pobresa no és el mateix ara que fa 20 anys. Es pot tenir un salari i un lloc on dormir, però estar en situació de pobresa o en risc d'exclusió social. El perill de vulnerabilitat cada vegada s'estén més i així ho demostren les dades que deixen els observatoris elaborats per l'Ajuntament. El 17 d'octubre és el Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa i Sant Cugat tampoc és aliè a aquesta problemàtica. El principal indicador a la ciutat són les dificultats per arribar a final de mes i fer front a les despeses d'habitatge.

Tres de cada 10 santcugatencs té dificultats per arribar a final de mes, segons s'extreu del 44è Observatori Sociològic (del febrer de 2022). En el 45è Observatori (juliol 2022), presentat aquest dijous, no s'han fet preguntes sobre exclusió social. En concret, el 27,3% de la població de Sant Cugat assegura tenir moltes o certes dificultats per arribar a final de mes. De la mateixa manera, el 10,1% té dificultats per pagar l'habitatge, el 16,7% les despeses de la llar i el 6,6% les d'alimentació i neteja.

*Preguntes binàries

*Preguntes binàries / Foto: Ajuntament

Són dades que han millorat respecte observatoris anteriors i que se situen per sota de l'afectació de la pobresa a altres municipis de l'entorn. Tot i així, Sant Cugat és una població desigual. Com a mínim pel que fa als salaris. És el municipi de més de 40.000 habitants amb més desigualtat salarial del Vallès Occidental. Així ho exposa un informe de l'Observatori Comarcal a partir de les dades de l'any 2020. A l'estudi s'hi constata que el sou mitjà de la població resident als cinc grans municipis del Vallès Occidental (Cerdanyola, Rubí, Sabadell, Sant Cugat i Terrassa) va ser de 28.597 euros bruts. Una xifra que en el cas de Sant Cugat s'enlaira fins als 45.315 euros bruts.

Així, Sant Cugat, és el municipi de la comarca amb un salari mitjà superior, molt per sobre, també, de la mitjana catalana i espanyola. No obstant això, també és el que presenta una major desigualtat salarial entre els seus ciutadans.


La ràtio P90/P10 mesura la distància entre els assalariats amb major i menor nivell d'ingressos. Com més gran és la ràtio, major és la desigualtat.

La desigualtat també es fa evident quan es posa la lupa sobre les rendes. Sant Cugat és el tercer municipi català i el cinquè de l'Estat espanyol amb una renda anual mitjana per habitant més elevada de 2020, amb 21.304 euros. En canvi, si es mira per barris, fins a 10.000 euros separen la zona més rica de la més pobra.

Renda mitjana anual per persona als districtes de Sant Cugat / Font: INE

Renda mitjana anual per persona als districtes de Sant Cugat / Font: INE / Foto: Cugat Mèdia

Un altre dels indicadors són els usuaris de Serveis Socials - un 16% de la població el 2020- o altres entitats com Càritas. Durant el 2021, l'entitat va atendre 1.833 persones, gairebé el 2% de la població de la ciutat. Són 834 famílies, 150 de les quals per primera vegada.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.