Augmenten un 14% els robatoris amb força a domicilis a Sant Cugat, tot i un estiu amb menys denúncies

El cap de la comissaria de Mossos a Sant Cugat analitza les dades de criminalitat per a Cugat Mèdia


  • Comparteix:

Manel Rodríguez, cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Manel Rodríguez, cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Les denúncies per robatoris amb força a domicilis de la ciutat s'han incrementat un 14% respecte a l'any anterior. En els primers nou mesos de l'any, els Mossos d'Esquadra han comptabilitzat 189 denúncies per aquest fet delictiu, 23 més que en el mateix període del 2021 (166). Tot i aquest lleuger increment, durant els dos mesos d'estiu, s'han registrat menys denúncies. En concret 51, tres menys que l'estiu de l'any anterior. L'augment en el nombre de robatoris amb força a domicilis se suma al dels casos de furts i estafes a la ciutat. La resta de delictes, però, experimenten un descens durant aquest 2022. Amb tot, el cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, Manel Rodríguez, qualifica les dades de 'bones, però no les millors'. És per això que el cos manté el focus posat en els robatoris amb força a domicilis, així com en els delictes que han registrat augment i els robatoris amb intimidació i/o violència.

El 2021 es van aconseguir les millors xifres pel que fa als robatoris amb força a domicilis de l'última dècada. El 2022, les denúncies per aquest tipus de delicte s'han incrementat un 14%, tot i que a l'estiu hi ha hagut menys casos. De les 51 denúncies interposades durant juliol i agost, 23 corresponen a fets en el Nucli Antic, 14 a Valldoreix, nou a Mira-sol i un a les Planes.

Percentatge d'increment o descens

Dades del gener a l'agost de 2022 comparades amb les del mateix període de 2021.

(*) Dades fins al setembre.

Els districtes són un dels punts d'especial atenció per als cossos de seguretat, ja que compten amb zones boscoses i de fàcil fugida. De fet, com ha explicat Rodríguez, els últims mesos de l'any acostuma a haver-hi un repunt dels robatoris amb força a domicilis perquè s'incrementen les hores de foscor. És per això que els Mossos d'Esquadra posen el focus en aquest tipus de delicte.

"No es pot abaixar la guàrdia", ha afirmat el cap de la comissaria, qui també destaca entre les prioritats de Mossos els robatoris amb violència i/o intimidació perquè "tot i ser un delicte patrimonial, genera molta intranquil·litat".

Durant els primers vuit mesos de l'any, els Mossos d'Esquadra han efectuat 20 detencions vinculades a robatoris amb força a domicilis i una dotzena a robatoris amb força i/o intimidació.

Furts i estafes

Tot i que els robatoris a domicilis es mantenen en xifres similars a l'any passat, es constata un increment en els furts i les estafes. En el cas dels furts, durant els mesos d'estiu s'han registrat 274 denúncies, 60 més que el mateix període del 2021. Així, Sant Cugat ja suma 1.095 denúncies per aquests fets, un 21% més que els primers vuit mesos del 2021. El 60% d'aquests casos són a establiments comercials amb el furt d'algun producte. La resta es produeixen normalment al carrer. En tots dos casos, els autors poden ser tant persones en solitari com grups amb diferents rols per efectuar el furt de manera coordinada. Els Mossos d'Esquadra han efectuat 23 detencions vinculades a furts aquest 2022 i s'ha incrementat la presència policial a les zones de més afluència de gent, escenari habitual per aquest tipus de delictes com són els centres comercials, les zones vianantitzades, els entorns de les escoles i els aparcaments.

En la mateixa línia, les denúncies per estafa també han augmentat. En concret, un 38% respecte al mateix període de l'any anterior en passar de les 578 entre gener i agost del 2021, a les 800 del mateix període del 2022.

L'altra cara de la moneda és, per exemple, els robatoris a interior de vehicles. En aquest cas, s'ha experimentat fins a finals d'agost un descens del 12% en les denúncies, de 254 al 2021 a 223 aquest any. Una tendència que s'ha consolidat també a l'estiu amb 20 casos menys entre juliol i agost.

Delictes amb violència

Amb tot, recorda Rodríguez des de Mossos, a Sant Cugat el delicte majoritari és contra el patrimoni, que supera el 85% del total de delictes. Els delictes contra les persones suposen el 6% de la criminalitat al municipi.

Així, fets com l'apunyalament del 24 de setembre passat, són "casos aïllats" i acostumen a produir-se entre persones amb relació entre elles.




Manel Rodríguez

El focus el tenim, com sempre, posat en el tema dels robatoris a domicilis perquè no es pot abaixar la guàrdia. Volem estar molt a sobre en els robatoris violents. Passa per davant dels furts perquè, tot i ser un delicte patrimonial, genera molta intranquil·litat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.