Bellaterra guanya una batalla judicial en el camí per annexionar-se a Sant Cugat

El jutge obliga a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès a tramitar l'expedient, tot i que la darrera paraula la tindrà la Generalitat


Temes relacionats

Els 60% dels bellaterrencs, a favor d'annexionar-se a Sant Cugat (16/mai/19)

Bellaterra fa un nou pas per deixar Cerdanyola i annexionar-se a Sant Cugat (24/feb/19)

Bellaterra vol ser Sant Cugat ( 3/des/18)


  • Comparteix:

Mapa de Bellaterra i la seva connexió amb Sant Cugat a través dels FGC / Foto: EMD Bellaterra

Mapa de Bellaterra i la seva connexió amb Sant Cugat a través dels FGC / Foto: EMD Bellaterra

L'annexió de Bellaterra a Sant Cugat encara és possible. Tres anys després que l'Ajuntament de Cerdanyola tanqués la porta a la petició dels veïns de Bellaterra perquè argumentava que no havien recollit més del 50% de les signatures necessàries a favor del canvi de municipi, ara el jutjat contenciós número 6 de Barcelona els ha donat la raó. Això vol dir que Cerdanyola haurà de tramitar l'expedient, donar la seva opinió, demanar la de l'Ajuntament de Sant Cugat, i elevar la petició a la Generalitat, que és qui decidirà finalment si Bellaterra passa de ser una EMD de Cerdanyola a una de Sant Cugat.

La indepèndencia de Bellaterra respecte a Cerdanyola ve de lluny, però el penúltim capítol es va viure el 2015. L'11 de setembre d'aquell any, aprofitant el moment àlgid del Procés a Catalunya, l'EMD de Bellaterra va fer una consulta entre els seus veïns, que va votar massivament a favor de convertir-se en un municipi independent amb un 94% dels vots, sobre una participació del 53%.

El ple de l'Ajuntament de Cerdanyola de llavors va votar en contra d'aquesta petició (CUP, ERC, CiU, Cs, ICV i PSC van votar no, i el PP sí), però després el Tribunal Constitucional va enterrar del tot aquesta opció el 2017 amb l'anul·lació de la llei que el Parlament de Catalunya havia fet ad hoc per a la segregació de Medinyà de Sant Julià de Ramis, i a la qual volia acollir-se Bellaterra.

Un cop es va tancar aquesta porta, Bellaterra va decidir obrir-ne una altra: la petició del canvi de municipi -deixar Cerdanyola i annexionar-se a Sant Cugat- a través del decret 244/2007 que ho permet, sempre que ho demani una comissió de veïns i recullin més del 50% de les signatures favorables. El 2018 es va crear la Comissió Promotora d’annexió a Sant Cugat, liderada per dos exvocals de l'EMD, Miquel Vázquez i Chus Cornellana.

"No estem units a Cerdanyola, ens cau lluny, no tenim mitjans de transport... estem despenjats físicament i també ideològicament i socialment. En canvi, cada 5 minuts tenim un tren per anar a Sant Cugat", argumenta Cornellana, vicepresidenta de la Comissió, a Cugat Mèdia. Per constatar aquesta afirmació, l'EMD va fer un estudi i va sortir que el 60% dels bellaterrencs fa més vida a Sant Cugat, i que només un 9% la fa a Cerdanyola.

A finals d'aquell any van començar a recollir firmes entre els veïns, i en van recollir 1.200 a favor (un 60%). L'Ajuntament de Cerdanyola, però, va dir que s'havia fet servir un ens erroni i que aquelles 1.200 signatures en realitat no arribaven al 50%. La Comissió Promotora va denunciar el cas a la justícia, i ara el jutjat contenciós número 6 de Barcelona els ha donat la raó.

Ara l'Ajuntament cerdanyolenc, governat per PSC i En Comú Podem, ha de decidir si presenta recurs d'apel·lació o no. Si no ho fa -o si ho fa i el perd- haurà de tramitar l'expedient, donar els seus arguments respecte a la segregació de Bellaterra, demanar-li a l'Ajuntament de Sant Cugat els seus arguments sobre l'annexió, i elevar tot a la Generalitat. Serà el Govern qui, en darrera instància, decidirà si Belletarra canvia de municipi o es queda com està.

Consultats per Cugat Mèdia, ni l'Ajuntament de Cerdanyola ni el de Sant Cugat han volgut valorar aquesta decisió judicial que torna a posar el cas de Bellaterra sobre la taula.

Chus Cornellana apunta a les eleccions municipals de 2023 com un punt que pot decantar la balança en aquest cas, en funció dels resultats, tant a Sant Cugat com a Cerdanyola.




Chus Cornellana

No estem units a Cerdanyola, ens cau lluny, no tenim mitjans de transport... estem despenjats físicament i també ideològicament i socialment. En canvi, cada 5 minuts tenim un tren per anar a Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.