Yayo Herrero convida a 'mirar la realitat amb cruesa' per trobar solucions sostenibles

L'activista ecofeminista ha presentat una xerrada dins del cicle 'Sant Cugat Ciutat de drets', aquest dilluns, a La Unió


  • Comparteix:

Yayo Herrero durant la xerrada / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Yayo Herrero durant la xerrada / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

'Si l'accés als recursos i a l'energia es resol de forma privada, qui tingui diners i poder mantindrà el seu estil de vida mentre un grup majoritari es quedarà sense res'. Així de contundent s'ha expressat la professora, investigadora i activista ecofeminista Yayo Herrero, en una xerrada que ha tingut lloc aquest dilluns a La Unió. Herrero ha instat els assistents a 'mirar la realitat amb cruesa', condició indispensable, segons ha dit, per 'poder imaginar solucions sostenibles que ens permetin projectar societats alegres, riques en les relacions, però més austeres respecte a allò material'.

I la "crua realitat" no és una altra que el decreixement imminent, "ho vulguem o no", de l'energia i dels recursos materials. Un decreixement que la ponent considera que s'ha d'enfrontar d'acord amb tres principis. El primer de tots, el principi de suficiència, segons el qual les polítiques s'orienten a garantir que tots i totes visquem amb el que necessitem. Ni amb més ni amb menys. "Allò que no és extensible a tota la societat, deixa de ser un dret per convertir-se en privilegi", considera Herrero. Per tant, caldria obrir el debat i definir què és necessari, què no ho és i què és viable en relació amb els recursos dels quals disposem.

El segon principi és el del repartiment i està relacionat, principalment, amb la redistribució de la riquesa, entesa en el seu sentit més ampli. Finalment, el tercer principi és el d'utilitzar la sostenibilitat de la vida com a far i palanca de la configuració de la política pública. "Cada vida humana nascuda no se sosté sola, se l'ha de sostenir intencionadament", ha dit, "i avui dia, les cultures, les polítiques i les economies no tenen com a prioritat la sostenibilitat de la vida". Herrero ha recordat que la vida de gairebé la meitat de la població està en risc. "Tenim un repte molt gran al davant i la clau és descobrir com tòrcer el braç a una dinàmica de poder (que no vol canvis) per poder transitar camins diferents", ha conclòs la investigadora.

La xerrada, emmarcada dins del cicle 'Sant Cugat Ciutat de drets' organitzat per l'Ajuntament de Sant Cugat, ha comptat amb la participació del tinent d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Marco Simarro.


Yayo Herrero

Cada vida humana nascuda no es sosté sola, se l'ha de sostenir intencionalment.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.